Abrax Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Witam serdecznie kolegów. Jestem młody. Staźem modelarskim oczywiscie i zaczynam przygodę dopiero. Próbuję znaleźć odpowiednią platformę i uzupełnić ją w/g wiedzy, którą na forum dzięki wam mogę przeczytać. Czy zbyt wilekim futurystycznym wyzwaniem byłoby umieszczenie dwóch kamer np. na skrzydłach, zmiksowania dwóch torów wizji z odpowiednim przesunięciem i wysłanie tego jednym torem do odbiornika ? Następnie w goglach załoźyć odpowiednie przesłony (chyba czerwoną i niebieską) i cieszyć się z głebi obrazu. Taki mniej więcej projekt znalazłem tutaj http://diydrones.com/profiles/blogs/computer-vision-application Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Oczywiście, ze jest mozliwe. I tak się robi. Można to zrobić, jak piszesz metodą anaglifów (obrazy czerwony i niebieski nałożone na siebie w wyświetlaczu), ale będziesz miał obraz jedynie monochromatyczny, lub jeszcze lepiej przeobić system wyświetlania na dwa oddzielne tory. Lewa kamera-obraz przesyłany tylko do lewego oka, prawa-tylko do prawego (w googlach podwójnych). Obraz wynikowy, oczywiście kolorowy. W taki sposób działa patrzenie przez lornetkę, silny efekt stereoskopowy. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrax Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Tak, to było by idealne. Ale czy waga dodatkowego nadajnika i być może akumulatora zmieściła by się do ES albo EG ? To już chyba inna platforma. Stacja bazowa i gogle - tu też zaczyna się robić skomplikowanie. Swoją drogą ciekawe czy ktoś już zrobił i "opublikował" w sieci takie filmy FPV stereo vision. Oczywiście te "niebiesko czerwone ". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 metodą hieroglifów (obrazy czerwony i niebieski nałożone na siebie bubu2, hieroglify to w piramidach. Czerwono-zielone (albo niebieskie) to anaglify Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Jasne. Nie można pisać tak rano. Najpierw wypić kawę. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 ... Swoją drogą ciekawe czy ktoś już zrobił i "opublikował" w sieci takie filmy FPV stereo vision... Tak zwany film "zezowy" ale glebie widac ladnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrax Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 ... Swoją drogą ciekawe czy ktoś już zrobił i "opublikował" w sieci takie filmy FPV stereo vision... Tak zwany film "zezowy" ale glebie widac ladnie . Tylko jak to obejżeć bez specjalnych gogli ? Ciekawe, jak wyglądał by film z 1000 m nad ziemią. W sieci znalazłem kilka nadajników/odbiorników obsługujących do 4ech torów video jednocześnie. Po podłączeniu odbiornika do gogli - osobno każdy kanał do osobnej matrycy - otrzymujemy piękny trójwymiarowy obraz. Tak to w teorii... Przelot z takim sprzętem przez chmurę lub nisko ponad drzewami musi pozostawić niezatarte wrażenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 ...Tylko jak to obejżeć bez specjalnych gogli ? ... Tego , nie oglada sie w googlach - poprostu robisz zeza tak ze masz jakby trzy obrazy - ten w srodku jest trojwymiarowy - nie przesadzac z czasem takiego ogladania bo jeszcze zez zostanie . Co do wrazen , to niskie loty ze zwykla "monofoniczna" kamerka tez zostawiaja niezatarte wrazenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Ciekawe, jak wyglądał by film z 1000 m nad ziemią. ... jak w mono :shock: . Tak zwany film "zezowy" ale glebie widac ladnie . Hehe, dobre! Do tej pory oglądałem tylko zdjęcia w tej technice. O filmach zupełnie nie pomyślałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Tylko jak to obejżeć bez specjalnych gogli ? Wole to muzeum na zywo.Pozostawilo niezatarte wrazenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrax Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 ...Tylko jak to obejżeć bez specjalnych gogli ? ... Tego , nie oglada sie w googlach - poprostu robisz zeza tak ze masz jakby trzy obrazy - ten w srodku jest trojwymiarowy - nie przesadzac z czasem takiego ogladania bo jeszcze zez zostanie . Co do wrazen , to niskie loty ze zwykla "monofoniczna" kamerka tez zostawiaja niezatarte wrazenia . Ju widzę spojrzenie mojej lepszej połowy kiedy przyklejony nosem do monitora robię zeza... A powaźnie to mam nadzieję dołączyć wkrótce do pilotow FPV. Ale spokojnie, małymi kroczkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrax Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Tylko jak to obejżeć bez specjalnych gogli ? Wole to muzeum na zywo.Pozostawilo niezatarte wrazenie. Pozazdrościć "Muzeum" w Krakowie też ma kilka asów w rękawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.