fullrespect Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Witam serdecznie, nawiązując do tematu o zakupach w chinach, prosiłbym o informację odnośnie przesyłki Air Parcel. Zamierzam zrobić zakupy i paczka wychodzi mi niecałe 2 KG, niestety EMS jest tak drogi ze skutecznie mnie odstrasza. Pytanie takie: czy air parcel rzucają pod drzwi i zostawiają paczkę na pastwę losu czy też dostarczają do ręki? z góry dziękuje za wszelkie informacje i wasze potyczki z tą opcją transportu związane.
Kolar Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 To pisze pod tabelą: "Air Parcel : 6-21 Days transit time.(Incl. Registration)" Czyli paczka jest polecona, tzn. dostarczają do ręki;)
fullrespect Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Opublikowano 7 Lipca 2009 O proszę a nie zauważyłem tego dopisku. Ale bardziej interesuje mnie info kogoś kto już z tej opcji korzystał i odbierał takie paczki.
Kolar Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Ja za kilka dni zamawiam tą Air Parcel, chyba 1,5kg. Jak przyjdzie to mogę napisać.
Andych Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Dostarczają do ręki, możesz śmiało brać, chyba że lokalny listonosz w kulki leci, ale musiał by wtedy sam sobie podpisać.
fullrespect Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Opublikowano 7 Lipca 2009 Super, właśnie o taką odpowiedz mi chodziło Dzięki za rozwianie moich wątpliwości
khertal Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Ja niedawno zamawiałem korzystając z tej opcji.Paczka ważyła niecałe 1,5 kg, poczekałem kilka dni i pewnego dnia koło godziny 10:00 usłyszałem dzwonek do drzwi.Otworzyłem i z niesamowitym rogalem na twarzy odebrałem paczke,od listonosza . Niestety nie wiem co stałoby sie z paczką,gdyby nikogo nie było wtedy w domu.
meteor Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Niestety nie wiem co stałoby sie z paczką,gdyby nikogo nie było wtedy w domu. dostałbyś awizo :crazy:
Grzechu Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 To zwykła paczka, postępowanie takie same jak międzymiastowe. EMS zaś to Pocztex w PL
ECO400 Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 chyba że lokalny listonosz w kulki leci, ja z tym mam zawsze problem :? wszystkie listy polecone i paczki, które mieszczą się w skrzynce zostają tam wrzucone a listonosz się za mnie podpisuje :evil:
fullrespect Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Opublikowano 9 Lipca 2009 Ja bym to zgłosił w najbliższym urzędzie pocztowym i wskazał który to taki mądrala.
hubert_tata Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 Ja w historii miałem 5 paczek z HC nierejestrowanych. To te najtańsze przesyłki, gdzie nie ma w nazwie Registered. Wszystkie doszły, bo mam dobrego listonosza i dużą skrzynkę :] Jest to traktowane jak zwykły list i nie ma żadnego podpisywania. Od pewnego czasu wszystko pakują w kartony i listonosz nie wie co z tym zrobić, nie ma awizowania, do skrzynki nie wchodzi... trzeba dopłacić $$$ i tyle. Edit: Zerknąłem na Postage Table i zorientowałem się, że cały mój powyższy wywód jest do :ass: bo pytanie dotyczy Air Parcel, a ja opisuję przypadki Air Mail. Te pierwsze są zawsze rejestrowane, a te drugie o ile są odpowiednio lekkie to mamy wybór: taniej nierejestrowane, odrobinkę drożej rejestrowane.
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 Bierz Air Parcel, albo Registered mail przy odpowiednio lekkich przesyłkach. Air Parcel traktują dobrze - AirParcel to odpowiednik paczki pocztowej Poczty Polskiej, jako przesyłka rejestrowana wymaga Twojego podpisu przy odbiorze i jest normalnie awizowana przez listonosza. Na 8 zamówień AirParcel z HC raz zdarzyło mi się, żeby paczka przyszła pokiereszowana - wtedy celnicy zaglądali do środka, karton był cały zamoknięty, a pani na poczcie oburzona że w ogóle zwracam jej uwagę na stan paczki. Poza tym jednym przypadkiem zawsze paczusia w idealnym stanie. Ponadto dodam, że tylko 2 x odebrałem paczę od razu od listonosza - zawsze zostawiał awizo gdy nikogo nie było.
mRqS Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 Hej Coś mi się wydaje, że niektórzy za bardzo demonizują nieznane heheh Tak, listonosze skaczą po paczkach, wrzucają przez komin, przejeżdżają samochodami itp Zachowujecie się tak, jak by wszyscy tylko czekali na to, by dobrać się do Waszej paczki hehehe Już kilkanaście razy dostawałem tą drogą paczkę z HobbyCity. Ani razu nie była bodaj draśnięta. Kilka razy zostawiana była u sąsiadów (bo tak prosiłem), kilka razy było awizo. Bierz spokojnie i się nie przejmuj.
fullrespect Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Opublikowano 10 Lipca 2009 Dzieki Panowie za wszystkie uwagi teraz jestem przekonany na 100% ze nie ma co sie bać a paczka juz w poczekalni u Chinoli czeka na wyjazd do Polski Pozdrawiam !
hubert_tata Opublikowano 10 Lipca 2009 Opublikowano 10 Lipca 2009 Hej Coś mi się wydaje, że niektórzy za bardzo demonizują nieznane heheh Tak, listonosze skaczą po paczkach, wrzucają przez komin, przejeżdżają samochodami itp Zachowujecie się tak, jak by wszyscy tylko czekali na to, by dobrać się do Waszej paczki hehehe Od kilku lat z paczkami jest lepiej, może mniej trzepią celnicy, może trudniej o pracę :? A wiadomo, że co raz zostało włożone za granicą i zabezpieczone, drugi raz raczej trudno niecierpliwemu rodakowi spakować porządnie Zobacz zdjęcie mojej paczuszki, która doszła po takim czasie, że wysyłany z tego samego sklepu KIT SE5a już latał. A w jakim stanie, to są zdjęcia http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=411&highlight=paczka
mRqS Opublikowano 10 Lipca 2009 Opublikowano 10 Lipca 2009 Hubert, Ok, zdarza się (też mi kiedyś zmasakrowali paczkę - tyle, że krajową), ale nie jest to ruletka jak wynika z niektórych postów O to mi chodziło. Wychodząc z domu tez można się połamać, a nikt tegoż wychodzenia nie demonizuje i nie pyta "czy można wyjść z domu"
hubert_tata Opublikowano 10 Lipca 2009 Opublikowano 10 Lipca 2009 Nie, nie chciałem, żeby to tak wyglądało Po prostu zdarza się i tyle. A w dodatku jest lepiej niż było i oby dalej szło w tym kierunku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.