Linux Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Witam, postanowiłem zbudować samolot jakim jest Funtana Mini ( http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=182433 << plany itp.) Dziś zakupiłem balsę, węgiel, kleje, depron 2x 3mm rowkowany i 1x 6mm gładki, drut 1,5mm na podwozie i 1mm na popychacze. W kolejnych postach będę zamieszczał etapy budowy modelu. Mam zamiar tylko zamienić ster wys. i kier. na depron 6mm i to chyba wszystko W miarę postępu prac będę pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Mam zamiar tylko zamienić ster wys. i kier. na depron 6mm Postanowiłem zrobić tak samo Moja Funcia jest na ukończeniu więc jutro wstawię fotki w moim temacie chyba, że pozwolisz to mogę w tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 A nie lepiej, żebyście oboje pisali po prostu w jednym ? A nie zakładać w odstępie kilkudziesięciu godzin tematy o tych samych modelach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Jasne Malki, chętnie podzielę się tematem Ja dopiero jutro zacznę sklejać plany, ale materiały już są :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Prace ruszyły... Funtana Mini na stole operacyjnym Skrzydło jest wykonywane w 3 warstwach: 1 warstwa to depron 3mm rowkowany 2 warstwa to listewki sosnowe 5x2mm i pręt węglowy 3-4mm (nie pamiętam jaki mam ) 3 warstwa jeszcze nie widoczna na zdjęciach to znów depron 3mm Porównanie z listewką 1metr: I w całej okazałości: Dzisiaj wstawię jeszcze fotki już skończonej Funci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Jak na razie skleiłem plany, są one strasznie niedokładne i trzeba podkładać kartki żeby 2 linie "spotkały się" tragedia, ale cóż chyba najgorsze za mną. Po sklejeniu model mi się coraz bardziej podoba :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Foto u góry pokazuje jeszcze nie przeszlifowany i nie dokończony dół kadłuba (widać wcięcia ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Model zapowiada się ciekawie, ale co do cięcia depronu to trzeba mieć ostry skalpel i wtedy tnie się równiótko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Albo nowe, czyste ostrze do nożyka łamanego. I tnij podkładając pod materiał jakąś tekturkę/ płytę pilśniową bądź po prostu matę do cięcia ;]. Widzę też kilka zadziorów, które wskazują na to, że trzymasz ostrze pod zbyt dużym kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 To wszystko jest już poprawione Niestety klej polimerowy nie za bardzo lubi się szlifować i ciągnie za sobą depron dlatego są takie wcięcia jak kolega wyżej pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 może za dużo go dajesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 bardzo brawo może i ja sobie co ś takiego zrobię :ble: ale też przyczepię się do cięcia, ja zawsze tnę na szkle (doskonałe do tego są półki z regału) i jak się zaczyna depron ciągnąć za ostrzem to znaczy że czas odłamać kolejny kawałek ostrza :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Ostry nożyk to podstawa ja zużyłem 3 nowiutkie ostrza, kilka zadarć do wina tego, że ciąłem na kafelkach i na fugach mi zadzierało Ale do rzeczy. Wyciąłem wszystko co depronowe i zielone paskudztwo wstawiłem głęboko za szafę. Jutro biorę się za klejenie i budowę. brrrr..... :crazy: A tu powycinane części, troszkę jakby mi się zwichrowało skrzydło, ale chyba nie wpłynie to bardzo na właściwości lotne (różnica 3mm). Czy modelowi lepiej będzie z 4 serwami czy 3, bo nie wiem czy mam dokupić 1 sztukę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Zależy jakie serwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Posiadam 3x 10g i myślę czy dokupić jeszcze jedno, aby lotki były osobno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Do modelu powinny być 4 serwa i ja tak zostawiam (2 na lotki , SW i SK po 1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 A tu powycinane części, troszkę jakby mi się zwichrowało skrzydło, ale chyba nie wpłynie to bardzo na właściwości lotne (różnica 3mm). Linux depron zawsze się wygnie trochę porostu sklej te skrzydła na równym blacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Wczoraj zabrałem się do pracy przy Funtanie, samolot składa się bardzo przyjemnie i łatwo, nawet nie porobiłem zdjęć podczas budowy bo szło bardzo szybko. Oto rezultaty pracy, resztę zrobię gdy zamontuję już serwa, a klapki będą w samolocie dwie, jedna od góry do pakietu i odbiornika, druga od dołu do regulatora. Na osatnim zdjęciu widać gdzie chcę zamontować serwa, od steru wysokości narysowałem na czarno z boku i jest to pewne, że tak zamontuję, jako popychacze będzie drut 1mm w pomarańczowym bowdenie. Co do serwa od steru kierunku to nie wiem gdzie je zamocować, u gór (1) będą szły 2 popychacze i będzie ono dokładniej działać i mnij się wysilać, a z boku będzie estetyczniej wyglądać, ale będzie jeden (trochę źle narysowałem bo jak by było z boku to jeszcze bliżej skrzydła, właściwie to na nim, bo wtedy chciałbym się obyć bez kupowania przedłużki.) Gdzie lepiej założyć serwo, bardziej bym się skłaniał ku mocowaniu go z boku nad skrzydłem, ale pytam o radę Ile g przybędzie jakbym okleił model taśmą (cały, na małą zakładkę), bo tak smutno w tej zieleni się prezentuje :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Jak chcesz zrobić system pul-pul to daj na górze, bo z boku nie wyjdzie, ale zamiast bowdenów zastosuj żyłki. Jeśli zaś normalnie przy pomocy drutu, to daj od boku. Nie będzie się tak w oczy rzucać i zawadzać ... A od wysokości daj na dwie żyłki albo pojedynczy bowden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Dzisiaj ukończyłem Funtanę Mini :jupi: :jupi: :jupi: Trochę głupotę odwaliłem bo nie pomyślałem przy wkładaniu serw od lotek, bo zamiast je położyć, to ja je postawiłem normalnie dokładając jeszcze 2 podkładki z balsy 5mm. W wyniku czego wyszło mi coś takiego co zakryłem takimi "maskownicami" (chyba nie będzie przeszkadzać) : *człowiek uczy się na błędach :oops: Kilka fotek samolotu: Jedyna rzecz którą muszę poprawić to podwozie 1,5mm z planów jest za słabe.... ugina się nawet jak stoi bez pakietu :| Jutro jak dopisze pogoda, czyli bez wiatru to będzie oblot :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.