dellos Opublikowano 8 Lipca 2009 Opublikowano 8 Lipca 2009 Jestem w 50% końca pracy nad jachtem RC klasy J-Class (wreszcie)... Pytanie do szkutników, jakich używacie aparatur RC do szkutnictwa ? Co polecacie co warto mieć, na co zwrócić uwagę i jakie dobre starsze konstrukcje możecie mi polecić do szkutnictwa. Dodam, że nie interesuje mnie budowa innych rodzajów modeli aktualnie, więc bym był wdzięczny za doradzenie czegoś 6-8kanałów pod szkutnicze sprawy. Dzięki za pomoc.
robloz Opublikowano 8 Lipca 2009 Opublikowano 8 Lipca 2009 Bawiłem się kiedyś w modele pływające . W modelu jachtu (był to chyba "Polonez") używałem aparatury 4-kanałowej- na taką wtedy mie było stać. Fał grota i foka był podłączony do jednej windy żaglowej. Było to przerobione serwo do pracy ciągłej z zamontowanym bębnem na który nawijały się fały.Póżniej zamontowałem oddzielne windy na fok i grot.Niestety ze wszystkich modeli pływających zostały tylko wspomnienia.
MiQ27 Opublikowano 8 Lipca 2009 Opublikowano 8 Lipca 2009 Do szkutnictwa to jakaś pulpitowa aparatura na 40MHz, ew. skonwertować ją na 2.4. Graupnery serii MC, Futaby/Robbe serii F - jest nawet taka wersja F-14 Navy z lewym podwójnym joystickiem do sterowania 2 kanałami/silnikami jak przepustnicami w motorówce. I dodatkowe moduły multi-prop, do wieloczynnościowych makiet pływających, ale do jachtu to raczej zbędne. http://www.westbourne-models.com/robbe-f-series-radios-1733-0.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.