Piotrek_F3J Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Oto moja maszynka -Gryfuś rozpietosc 1m profil sd7037 model robiony z planów p.Andrzeja Kobyłeckiego(na forum nick-jędrek)zamieszczonych w modelarzu(troche pozmieniany :roll: ) stateczniki z balsy 2,5mm, kadłub-boki z 3mm a spód 2mm zamierzam calego zalaminowac to zalezy jaki wyjdzie sztywny i jaka bedzie masa...skrzydełka - zeberka,keson,spływ,nakładki balsa 1mm , dzwigar -centropłat 5x4 uszy 5x2 fotki stateczniki obklejone papierem japonskim-widać zalaminowane łączenie stateczników z rurką... widok całego modelu jak wam sie podoba :mrgreen: ? porady mile widziane Mamy juz trzy gryfusie na forum czwartego moze patryk u zrobi GRYFUSIE SĄ COOL :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Belka ogonowa jest juz wklejona? Bo na zdjęciu lewe szkrzydło motyla jest niżej niż prawe... Zrób coś z tym... Pozdro, Bartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 nieprzejmuj sie bartek :wink: uszy są tylko przyklejone na tasme a rurka nie wklejona jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 przy laminowaniu kadluba zyskasz tylko wieksza sztywnosc na skrecanie,a jak walniesz glebe to zostanie z niego tyle samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Z całym szacunkiem ale Krzysiek głupoty gadasz... Laminowanie o wiele wzmocni kadłub , wzrośnie również nieznacznie jego masa , a w przypadku kreta miejsca zalaminowane będą mniej zniszczone Piotrek proponuje nie laminować całego kadłuba tylko jego spód - to powinno wystarczyć przy tak niewielkiej masie modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Robisz ściśle wg planów? Ja wprowadziłem tzw. zmiany kosmetyczne :wink: . Mogę wiedziec, któż robi/zrobił trzeciego Gryfusia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Robisz ściśle wg planów? Ja wprowadziłem tzw. zmiany kosmetyczne :wink: . Mogę wiedziec, któż robi/zrobił trzeciego Gryfusia? mam troche zmian :roll: niewiem czy nie wpłyną one zle na własnosci lotne :? a trzeci gryfuś to pierwszy gryfuś czyli model konstruktora pana Andrzeja (jędrek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 przy laminowaniu kadluba zyskasz tylko wieksza sztywnosc na skrecanie,a jak walniesz glebe to zostanie z niego tyle samo nieprawda, w moim pierwszym balsowym DLG zalaminowałem kadłub, a co to daje? Przekonałem się o tym gdy wjechałem pionowo w glebę z wysokości jakichś 5 m, nic tylko otrzepać z piachu i w górę Gdyby kadłub nie był laminowany to wydaje mi się że tylko do woreczka :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 wydaje mi sie ze stateczniki są za małe :? powiększyłem centropłat a zeby powiększyć tez stateczniki dowiedzialem sie po fakcie jak myslicie mam zrobić nowe?(jesli nowe to chyba zrobie klasyki :roll: ) czy mają pozostać te co są? powiem ze mam obklejony na dzień dzisiejszy dól skrzydła :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 zawsze mozesz zwiekszyc ramie statecznika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 wydaje mi sie ze stateczniki są za małe :? powiększyłem centropłat a zeby powiększyć tez stateczniki dowiedzialem sie po fakcie jak myslicie mam zrobić nowe?(jesli nowe to chyba zrobie klasyki :roll: ) czy mają pozostać te co są? powiem ze mam obklejony na dzień dzisiejszy dól skrzydła :mrgreen: Najlepiej sobie policz (wymiary wpisuj w calach) :mrgreen: : http://www.charlesriverrc.org/articles/design/SailplaneCalc2005-05-04.xls Jakbyś coś nie rozumiał z tym arkuszem to pytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Jakbyś coś nie rozumiał z tym arkuszem to pytaj Ja tam niczego nie rozumiem ;D jeśli mozesz zgłoś sie do mnie na gg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zrób klasyki , ja co pi świętach je policze. Zrobimy ster kierunku taki duży że model będzie latał niemal jak na lotach - będzie idelane na zbocze. Model będzie zwrotny i myśle duzo lepszy niż z tym v sterem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 malinn jesli byś mugł policzyć te stateczniki to bym był wdzięczny ! skrzydełko jest juz pokryte moze pod wieczór wstawie fotki i znowu sie zastanawiam czym pokryć kadłub :roll: chodzi mi po głowie japonka +spray jakiś ładny kolorek.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Malinn nie licz każdemu stateczników tylko powiedz nam jak to zrobić bo ja też nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Było na forum: http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=684 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 no i są fotki fotki są jakie są , robione z komórki ogólnie wyszło dobrze 8) mam jeszcze zamiar na kesonie psiknąc szprejem pomaranczowym fotki: caly płat - góra caly płat - dół( dziurka sie wczoraj zrobiła ) a za oknem takie chmurki: i jak wam sie podoba ? :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 i jak wam sie podoba ? :rotfl: chmurki fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Piotrek super modelik pokaz kadlub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 ladnie oklejony ja bym zrobil cos z czerwonej japonki (zamiast tego spray'u) jakies paseczki, wkomponowal z tymi na laczeniach moge ci jakies fotki wzorow przeslac jesli chcesz. na skrodku centroplatu jest tkanina? a chmurki to marzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.