motyl Opublikowano 18 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 No to mam pytanko z czego zrobić popychacze ?? około 6kg siła długość 70cm. Do wyboru mam rurke węglowa 6/3 wiem że to najlepsze rozwiązanie alei najdroższe:( Alternatywny wybór to kołki: :arrow: Dębowy :arrow: Orzechowy :arrow: Cytrynowy Więc jak radzicie i jaka średnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 Marcin do czego takie dlugie popyczacze (beda skrecane ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 18 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 do EXTRY i YAKA54 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 19 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 Osobiście jeżeli długość popychaczy wynosi pow. 500mm staram siez nich zrezygnować na rzecz serw umieszczonych w ogonie... Często powoduje to późniejsze problemy z wyważeniem modelu ale wolę się trochę z tym pomęczyć, mając gwarancję sztywności napędów sterów... Takie umieszczenie serw stwarza też też doskonałe warunki do kontroli sprawności układu sterowania- wszystko jest na wierzchu! Ale jeżeli się uprzesz przy popychaczach to albo rura węglowa albo cienkościenna rura duralowa. Weź także pod uwagę fakt że w przypadku "kreta" suma bezwładności powierzchni sterowych i tak długich czyli cięzkich popychaczy spowoduje "zabicie" serwomechanizmów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 Przemek w przypadku kreta i tak nie ma to znaczenia co się stanie i kat GLEBA i tak Co do popychaczy to EXTRA ma mieć 3kg, a jak dam serwa na tył będ emusizł ze 300g na ryj wsadzić a tak mozę bez balastu wyjdzei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 Nie chcę w2ywoływać burzy ale chyba wszyscy przesadzają co do masywnosci popychaczy. W moim modelu 2,7kg jest zwykły bowden, w trenerku 2,5kg pręt stalowy. Jak Cię Motyl to aż tak bardzo nurtuję to mam kolegę w sklepie z modelami RC i mogę sprawdzić jak fabrycznie jest to rozwiązane w dużych modelach. może byś zastosował napęd pull-pull, czyli linki? Linka ma wytrzymałosć 10kg, jest powiedzmy niezauważalna jesli chodzi o masę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 Do napędu wysokości PULL-PULL raczej nie bardzo bo w kierunku obowiązkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 W akrobacie miekie stry to katastrofa (murowana?) A na dlgim drucie trudno uzyskac sztywnosc. Dawaj na ogonie wysokosc i po problemie. Wszystko co masz (pakiet odbiornik serwo silnika w dziob i bedzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 W akrobacie miekie stry to katastrofa (murowana?)A na dlgim drucie trudno uzyskac sztywnosc. Dawaj na ogonie wysokosc i po problemie. Wszystko co masz (pakiet odbiornik serwo silnika w dziob i bedzie ok. mało rozmawiałem z Kralem i gościem co tym lata około 100-200g ołowiu brakuje Krall n ato konto wszadził drugi pakeit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 19 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 Dalej namawiam do rezygnacji z popychaczy!!!!! Nawet jesli zajdzie konieczność doważania przodu to napewno nie w zakresie o którym piszesz... Przeciez popychacze tez coś ważą. Uważam że przy modelu akrobacyjnym najważniejsza jest pewność i niezawodność sterowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 19 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 Patrz: RC któryś tam numer z relacją p.Marka Szufy dotycz. serw w jego Extrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 musze się wzgogacić na 2 serwa HS225 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Temat wprawdzie stary ale dopiero teraz go przeglądałem. Moje zdanie jest takie, że do 6 kg można spokojnie dawać grube bowdeny (ja kupowałem takie w RIKU). Należy oczywiście zadbać o należyte ich podparcie. W przypadku sztywnych popychczy koniecznie trzeba wyłumić ich drgania bo będzie przykra niespodzianka w locie. Można to zrobić przepuszczając popychacz w środkowej jego części przez otwór w piance zamocowanej w kadłubie. Popychacz powinien przesuwać się z małymi oporami poprzez otwór w piance. Najlepsze jednak jest rozwiązanie proponowane przez Przemka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 A połączyć 2 pomysły ?? Serwa zaraz za silnikiem i bowdeny ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Też można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.