motyl Opublikowano 18 Września 2006 Opublikowano 18 Września 2006 No to mam pytanko z czego zrobić popychacze ?? około 6kg siła długość 70cm. Do wyboru mam rurke węglowa 6/3 wiem że to najlepsze rozwiązanie alei najdroższe:( Alternatywny wybór to kołki: :arrow: Dębowy :arrow: Orzechowy :arrow: Cytrynowy Więc jak radzicie i jaka średnica
Tomek Opublikowano 18 Września 2006 Opublikowano 18 Września 2006 Marcin do czego takie dlugie popyczacze (beda skrecane )
modelmaniak Opublikowano 19 Września 2006 Opublikowano 19 Września 2006 Osobiście jeżeli długość popychaczy wynosi pow. 500mm staram siez nich zrezygnować na rzecz serw umieszczonych w ogonie... Często powoduje to późniejsze problemy z wyważeniem modelu ale wolę się trochę z tym pomęczyć, mając gwarancję sztywności napędów sterów... Takie umieszczenie serw stwarza też też doskonałe warunki do kontroli sprawności układu sterowania- wszystko jest na wierzchu! Ale jeżeli się uprzesz przy popychaczach to albo rura węglowa albo cienkościenna rura duralowa. Weź także pod uwagę fakt że w przypadku "kreta" suma bezwładności powierzchni sterowych i tak długich czyli cięzkich popychaczy spowoduje "zabicie" serwomechanizmów...
motyl Opublikowano 19 Września 2006 Autor Opublikowano 19 Września 2006 Przemek w przypadku kreta i tak nie ma to znaczenia co się stanie i kat GLEBA i tak Co do popychaczy to EXTRA ma mieć 3kg, a jak dam serwa na tył będ emusizł ze 300g na ryj wsadzić a tak mozę bez balastu wyjdzei
Irek M Opublikowano 19 Września 2006 Opublikowano 19 Września 2006 Nie chcę w2ywoływać burzy ale chyba wszyscy przesadzają co do masywnosci popychaczy. W moim modelu 2,7kg jest zwykły bowden, w trenerku 2,5kg pręt stalowy. Jak Cię Motyl to aż tak bardzo nurtuję to mam kolegę w sklepie z modelami RC i mogę sprawdzić jak fabrycznie jest to rozwiązane w dużych modelach. może byś zastosował napęd pull-pull, czyli linki? Linka ma wytrzymałosć 10kg, jest powiedzmy niezauważalna jesli chodzi o masę.
motyl Opublikowano 19 Września 2006 Autor Opublikowano 19 Września 2006 Do napędu wysokości PULL-PULL raczej nie bardzo bo w kierunku obowiązkowo
Tomek Opublikowano 19 Września 2006 Opublikowano 19 Września 2006 W akrobacie miekie stry to katastrofa (murowana?) A na dlgim drucie trudno uzyskac sztywnosc. Dawaj na ogonie wysokosc i po problemie. Wszystko co masz (pakiet odbiornik serwo silnika w dziob i bedzie ok.
motyl Opublikowano 19 Września 2006 Autor Opublikowano 19 Września 2006 W akrobacie miekie stry to katastrofa (murowana?)A na dlgim drucie trudno uzyskac sztywnosc. Dawaj na ogonie wysokosc i po problemie. Wszystko co masz (pakiet odbiornik serwo silnika w dziob i bedzie ok. mało rozmawiałem z Kralem i gościem co tym lata około 100-200g ołowiu brakuje Krall n ato konto wszadził drugi pakeit
modelmaniak Opublikowano 19 Września 2006 Opublikowano 19 Września 2006 Dalej namawiam do rezygnacji z popychaczy!!!!! Nawet jesli zajdzie konieczność doważania przodu to napewno nie w zakresie o którym piszesz... Przeciez popychacze tez coś ważą. Uważam że przy modelu akrobacyjnym najważniejsza jest pewność i niezawodność sterowania...
MareX Opublikowano 19 Września 2006 Opublikowano 19 Września 2006 Patrz: RC któryś tam numer z relacją p.Marka Szufy dotycz. serw w jego Extrze.
motyl Opublikowano 19 Września 2006 Autor Opublikowano 19 Września 2006 musze się wzgogacić na 2 serwa HS225
MarekJ Opublikowano 16 Listopada 2006 Opublikowano 16 Listopada 2006 Temat wprawdzie stary ale dopiero teraz go przeglądałem. Moje zdanie jest takie, że do 6 kg można spokojnie dawać grube bowdeny (ja kupowałem takie w RIKU). Należy oczywiście zadbać o należyte ich podparcie. W przypadku sztywnych popychczy koniecznie trzeba wyłumić ich drgania bo będzie przykra niespodzianka w locie. Można to zrobić przepuszczając popychacz w środkowej jego części przez otwór w piance zamocowanej w kadłubie. Popychacz powinien przesuwać się z małymi oporami poprzez otwór w piance. Najlepsze jednak jest rozwiązanie proponowane przez Przemka.
motyl Opublikowano 16 Listopada 2006 Autor Opublikowano 16 Listopada 2006 A połączyć 2 pomysły ?? Serwa zaraz za silnikiem i bowdeny ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.