piejar Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Wczoraj w końcu poleciałem Mayday. Wszystko super, próbuję sklecić jakiś film :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 bravo! gdyby nie to że starsznie nie lubię zapachu popcornu - napisałbym że już siedzę w kinie i czekam na seans;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 gdyby nie to że starsznie nie lubię zapachu popcornu - napisałbym że już siedzę w kinie i czekam na seans;) To usiądź przed kinem- domowym :wink: :mrgreen: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 hehehe tak właśnie robię... i to całkiem serio: odkąd podpiąłęm rzutnik "kinoplexy" prawie że straciły we mnie klienta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 ...że już siedzę w kinie i czekam na seans;) A mnie szlag trafia bo: - młody nakręcił film ale połowę trzeba wyciąć bo kręcił trawę albo stracił model z kadru, - aparat kręci w formacie MOV, - MS MovieMaker nie bierze MOV :| - wszystkie darmowe konwertery, które znalazłem, albo konwertują połowę (demo) albo produkują "kaszanę", albo ich produkt nie jest czytany przez MS Moviemaker. W związku z tym OT: czym można gładko zmontować krótki filmik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 WMEncoder - 9,6Mb a filmik zmontujesz np Windows movi mMaker-em moj aparat tez robi pliki typu mov znajdziesz w sieci - a jak nie- to ci podeśle -mam nawet przy sobie Ps no i jak lata latawidło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Lata bardzo fajnie. Był dość silny wiatr (co będzie widać na filmie) który wpływał na lot. Lądowanie odbywało się przy praktycznie zerowej prędkości względem ziemi. Napęd miałem trochę za słaby (wpiszę specyfikację po powrocie do domu). Z tego powodu miałem problemy z kręceniem pętli ale beczki były OK, wychylenia lotek okazały się wystarczające. MOV skonwertowany. Dzięki. Wieczorkiem coś sklecę. ... I skleciłem. Konfiguracja: - pakiet 2S 1000 mAh - śmigło APC 8x4 - TowerPro BM2408-21T + regulator 18A (combo z HK) - serwo 3x HXT900 Z napędu nie byłem specjalnie zadowolony. Przy pierwszym starcie zapomniałem załączyć exp na sterach i stąd te kangurki w powietrzu. Co do jakości filmu to składam samokrytykę ale spróbowałem posklecać to co jako tako wyglądało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Zmień status filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Zmieniłem. Dzięki za info bo nie wiedziałem że go nie widzicie :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Co do napędu to lepszy jest 2406-21,lżejszy i mocniejszy(140w). Mam takich kilka i 750g modele śmigają jak przecinaki na 3S i śmigle 8x4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 większosc modelarzy - patrzac po ruchu na grupie- zapadła w sen zimowy po co ja piłem jesienią tą kawę!!! postanowiłem uprościć konstrukcje i montaż kadłuba w zestawie Mayday powstały dwie wersje: cięta z bloku - kadłub klei się z ... 2(!) części oraz zmieniona wersja ażurowa (chyba wygra z powodów technologicznych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Z powyższego szczerze ni kumam gdzie jest uproszczenie. Klejąc, kadłub wydawał się skomplikowany ale w sumie jest sztywny i solidny. Wszystko śpi, atoli :rotfl: . Ja też zapadłem :sleep: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 witaj a pamietasz z czym był największy problem? dolne podłużnice- takie wąskie i cienkie teraz zastąpione są przez dwa duuuże i wyażurowane boki - na rysunku w kolorze niebieskim (dzięki temu rdzeń kadłuba składa się z 3 dużych elementów i kilku doklejonych wręg) oprócz tego wylaciało kilka elementów z samego ogona złożenie kadłuba na sucho zajęło mi - w docinaniem elementów-jakieś 20min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Modelik świetny Jeszcze tak apropo noska/osłony silnika: wg mnie lepiej się prezentuje z tą użytą w modelu wirtualnym (do FMS'a) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Gdyby ten nosek ("zlinowaty") jeszcze był w jednym kawałku .... Da radę coś z tym zrobić Marku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 dookoła biało-a latać się chce! zastanawiałem się jak startuje się z nartami i... moja stara Madeline znowu została materiałem testowym narty wykonane z blachy offsetowej alu, jako wypełniacz/usztywniacz- płyta styrodurowa dodatkowy zastrzał prowadzący: druk fi1,4 amortyzacja pozycji narty: gumka łącząca nartę z zastrzałem jeszcze nigdy nie miałem takiego wielkiego pasa startowego! niestety brakło kogoś kto by uwiecznił zmagania (była walka bo wiało jak diabli... mam nadzieję że jutro uda mi sie wstawić jakieś fotki lub/i filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 a oto i obiecany filmik kurcze! nie podejrzewałem że to taka super zabawa! no bo gdzie znajdziecie taką idealną, wielką betonkę pokrytą amortyzującą wykładziną?! PS. przy okazji - jeśli ktoś ma ochotę - mam dwie tanie testowe białe sztuki (wersja kadłuba w postaci bryły) - moga byc z nartami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radson68 Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Kurcze :shock: Odkąd spadł śnieg, zastanawiałem się nad nartami, ale nie sądziłem że to aż takie proste i daje tyle frajdy Model PIĘKNIE się prezentuje i świetnie lata, ale to nie tylko zasługa modelu :wink: PS. ile taka tania testowa wersja "kosztować" :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vintersky Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Czas odkopać temat. Moja dama właśnie zabrała się do pracy nad swoją maszyną. Jako że ma zacięcie artystyczne postanowiła popełnić własne malowanie. Maszynka ulotniona będzie za pomocą śmigiełka 10x4.7 SF oraz silnika Emax GF2215/15 KV1200 - 270W. Bateryjka - PowerBean 11.1v 1300mAh 15C. Co do samej maszynki - oczywiście wersja z wręgami! Gdy tylko ulotnimy to podzielimy się filmikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vintersky Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Na razie jedna fotka. "Kustomizowane" malowanie mojej lubej, tak jak właścicielka nosi ksywkę została przezwana "Awiską". Wyszło nam sporo ciężej niż było planowane. Nie zmienia to faktu że maszynka lata. Beczki i pętle bez problemu, narowista, potrafi wolno podchodzić do lądowania ale i przygrzać gdy potrzebne. Zakręca nieomal w miejscu. Ze względu na brak doświadczenia pilota na razie brak wyczynowych wykrętasów na koncie. Za namową pomysłodawcy zmiana dotycząca serwa zasilającego lotki - są dwa jak widać. Zakres pracy serw musiał być sporo obcięty aby umożliwić normalny lot. Inaczej samolot po prostu rwie w pion lub kręci beki od ręki. Po chwili zabawy z obcinaniem zakresów lata już dużo spokojniej i majestatyczniej. Postaram się zrzucić filmik i wrzucić na forum. Najbardziej brak w maszynie... profilowanych skrzydeł. Przekrój dałby im trochę wytrzymałości, a tak to się niestety wichrują. EDIT: Jakie śmigło (trójpłatowe) polecacie do tego samolotu i silniczka wymienionego wyżej? Zakładamy duży ciężar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.