Strus Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Witam! Silnikami spalinowymi zajmuje sie od dość niedawna więc pewnie bede zadawał głupie pytania... Oto jedno z nich...: dlaczego taki silnik jak w tytule (posiadam takowy) jak i inne silniki spalinowe nie mogą działać na inne paiwo poza nitrometanolem???? osobiście chciałem to sprawdzić ale stwierdziłem ze szkoda mi silnika na takie próby... ja bym tam wlał jakiś alkohol i olej do pił łańcuchowych... ciekawe czy by działał??? i czy ten silnik pociągnie 2 metrowego focke wulfa ta. 152 h1???, gdyz taki mam zamiar budować... plany i trochę części już mam.. myśle że jak zaczne budowe to przedstawie to w innym (nowym) temacie..ale to pewnie jeszcze potrwa z miesiac:D Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamRC Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Hmmm... generalnie silniki żarowe zasilane są właśnie alkoholem, metylowym. "Nasze" zwykłe silniki ( jak np. ten Twoj MDS ) najlepiej sprawdzają się własnie na metanolu + niewielki dodatek nitrometanu, jakies 5 do 10%. Na samym nitrometanie raczej by nie pociągnął, a jesli juz to pewnie bardzo krotko :wink: . Widziałem gdzieś silniki modelarskie firmy ENYA zasilane bodajże zwykłą benzyną, czy tam nawet olejem napędowym. Czy różniły się bardzo budową w stosunku do zwykłych żarowych nie mam pojęcia. ( poza oczywistą różnicą w budowie układu zapłonowego, choć w wypadku ON to tez nie jest takie oczywiste :twisted: ). 2 metrowy Focke Wulf na tym silniku IMHO nie ma sensu - zrobiony super lekko poleci, ale nie bedzie to juz w zadnym stopniu przypominalo warbirda, jakim przeciez FW jest. 1600mm IMHO max. Pozdrawiam Adam EDIT. W gruncie rzeczy to nie ten dział wybrałeś - niżej masz "Silniki spalinowe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 aha czyli wszystko jasne:D szkoda ze tylko 1.6 metra ale no nic..sprobujemy tak... ale z samej ciekawości chyba kupie gdzieś za grosze jakiś silnik i to sprawdze..na czym bedzie chodził wielkie dzieki za info:D Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 moje jeszcze jedno pytanie... czy ten silnik (MDS 61) jest to silnik żarowy czy iskrowy?????????? bo nie moge tego rozgryść... jak to sprawdzić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Ło matko..., a w głowicy masz świecę zarową czy iskrową :rotfl: Iskrowa to taka jak w silnikach benzynowych - w swoim MDS'ie nie ma takiej na 100%. Twój silnik to oczywiście żarowy :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 no tak ale jak podlaczam swiece to sie nic nie dzieje... chyba ze nie umiem jej podłaczyć .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 To, że nic sie nie dzieje to nie znaczy , że masz benzynowy. Ale co ma się dziać :?: :?: Gdy porzyłączysz napięcie do świecy to powinna sie żarzyć - jesli tak nie jest to albo już ją spaliłeś albo za niskim prądem zasilasz. Niski prąd to nie oznacza małego V(Volt) tylko mało amperów, natomiast napięcie 1,2 - 1,5C czyli jedno ogniwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 wiem co to napiecie i amperarz gdyz jestem w elektrycznej szkole.... moze juz ja spalilem nie wiem zaraz cos wykombinuje...jak na razie sie nie żażyła.. a jakie smigło do tej 10 i jakie paliwo (dobrze żeby było tanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Żarowa: http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?products_id=1298&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-07&utm_content=1298 Iskrowa: http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=150_198&products_id=1554 Po co kupiłeś ten silnik jak nie masz pojęcia o nich :roll: Do żarzenia świecy potrzebny jest zwykły paluszek (1.2v) najprawdopodobniej ją spaliłeś albo była uszkodzona Fokker: pisaliśmy razem xD EDIT2: jakie paliwo (dobrze żeby było tanie) Do żarówek nie ma taniego paliwa ! Tutaj masz paliwo do takich silników (SZUKAJ BO RĘCE OPADAJĄ) http://www.helipad.pl/index.php?products=product&prod_id=1674 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 hm,... troche pojecia o silnikach mam ale nie lubie jak cos nie działa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 A skąd wiesz, że nie działa. Z tego co napisałeś wnioskuję, że nie próbowałeś jeszcze go odpalać... Poza tym w Twojej szkole to chyba słabo z chemią stoicie, ponieważ nie słyszałem jeszcze o takim indywiduum chemicznym jak nitrometanol, o nitrometanie i o metanolu (dwa różne związki chemiczne) natomiast słyszałem. Miesza się je (w różnych proporcjach) i wraz z olejem tworzą paliwo modelarskie, natomiast po zmieszaniu niestety nie powstaje nowy związek nitrometanol, choć w sumie trochę logiki w tym jest.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 tak wielkie dzieki za wyczerpującą informacje...a tak poza tym to poprostu się przejęzyczyłem.... silnik odpale jak pojade po "paliwo modelarskie" ale najpierw czekam na wypłate:D potem zobaczymy co z tym fantem... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.