bzik4 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Kiedyś zdarzyło mi się odwrotnie podłączyć regulator, trochę dymu i smrodu ale po podłączeniu prawidłowym wszystko działa. Kilka dni temu urwałem przewód zasilający od tego regulatora, po zdjęciu koszulki i radiatora okazało się że jeden tranzystor mocy się spalił (wyrósł mu czarny pryszcz i okopcił wszystko dookoła :lol2: ). Mam teraz pytanie jaki tranzystor zastosować bo ten oryginalny ma takie oznaczenia: P639M H5f2 F7413Z i niestety nic w necie nie znalazłem ale znalazłem taki: IRF7416, może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Oto Twój tranzystor http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?search=irf7413&idp=1#search%3Dirf7413 .Niektóre firmy pomijają dwie pierwsze litery np.: zamiast IRF piszą F, zamiast 2SC wpisują tylko C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Podłącze się do tematu, ponieważ zrobiłem dokładnie to samo z regulatorem 12A Tower Pro i spalił się element na którym jest napisane tylko 5237 9A Również nie mogę znaleźć takiego elementu. Dodam tylko że obok jest element o oznaczeniu 5237 8L Może ktoś już to przerabiał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 slawekmod, Jesteś wielki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 spalił się element na którym jest napisane tylko 5237 9A Podaj więcej szczegółów, a najlepiej zdjęcie. Po tym gdzie jest na płytce i ile ma wyprowadzeń, też można sporo powiedzieć. Po wstępnym googlowaniu wychodzi mi, że to może być stabilizator w obwodzie BECa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 slawekmod, Jesteś wielki Dołączam się do podziękowań, dzięki Twojej uwadze znalazłem też traznzystor do regla :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Jest od tej strony tranzystorów - to pewnie też jakiś tranzystor. 8 nóżek, od góry 4 połączone, na dole 3 z lewej połączone prawa osobno. Znajdują się ( 3 sztuki) naprzeciwko 3 sztuk tcp8107. są w jednym rządku. Nie mam jak zrobić zdjęcia bo aparat mi ukradli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 W takim razie na pewno tranzystor, ale jaki? Poddaję się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Przypuszczam że gdybym wstawił tam takiego IRF'a to by działało ale ja sie nie znam więc mogę sobie gdybać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Musiał byś raczej wymienić wszystkie na tego samego typu. Liczy się opór wewnętrzny, czasy przełączania. Jeśli tranzystory połączone równolegle będą miały inne parametry, to w najlepszym przypadku zmniejszy się dopuszczalny prąd. Swoją drogą czy jesteś pewien, że pozostałe są działające? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Swoją drogą czy jesteś pewien, że pozostałe są działające?Przypuszczam że są bo regulator niby działa ale już nie wydaje takich dźwięków jak wcześniej, tzn są dźwięki ale praktycznie niesłyszalne - trzeba silnik do ucha przyłożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 ...a może buzer padł??? sąsiedzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Tylko że to uzwojenie sterowane tranzystorami wydaje dźwięki, albo jestem w błędzie ? A z resztą widać że element przypalony :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Tylko że to uzwojenie sterowane tranzystorami wydaje dźwięki, albo jestem w błędzie ? :x Nie, nie jesteś w błędzie. W regulatorach ŻADNEGO buzera nie ma. Dlaczego nie "piszczą" jak nie ma motorka podpiętego :?: :!: :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 mi tez padl tranzystor tylko w regulatorze tp mag8 30A oznaczenie to tpc 8017 h 7:06 gdzie to mozna kupic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 koledzy jak ktoś w was znajdzie gdzie można kupić układy TPC to dajcie mi znać potrzeduje kilka sztuk do paneli zasilających w laptopach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 moznaby odlutowac po jednym trazystorze z kazdej kolumny ( są 3) i ile bym wtedy dopuszczalnego prądu stracil? dzialaloby to? jakim innym tranzystorem moznaby zastapic ten? tak zeby bylo te 30A dopuszczalnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 mi tez padl tranzystor tylko w silniku tp mag8 30A Oftop: no co Ty w silniku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 heh rzeczywiscie , przejęzyczylem sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 co znaczy to 30v 13A na tranzystorze? czyli do swojego reglera musze szukac wszystkich powyzej 30A ? czyli jak dam inne ale wszystkie wymienie to nic sie nie stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.