Skocz do zawartości

Model Żabka ze sportową nadbudówką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zbudowałem motorókę "Żabka" na podstawie planów ze strony:

Strony Marka

Zmieniłem nadbudówkę na bardziej "agresywną". Wszystko wykonane z depronu i pokryte papierem pakowym.

dł. modelu:600 mm

szerokość:197 mm

reszty jeszcze nie mierzyłem, pierwsze wodowanie moze odbędize się w wannie...

Śruba: 35mm

ster: taki jak na planie, wykonany ze sklejki

obudowa wału jak i steru wykonane są z zewnętrznej części bowdena (tej czerwonej) w środku smar, za wał napędowy robi szprycha z nyplem nagwintowanym na M4, zaś jako oś steru również szprycha.

Jak będzie jakieś zainteresowanie to wstawie fotki wyposarzenia od środka, a moze nawet nakręce krótki film z wodowania :)

dsci0150smallkn6.jpg

Fotki celowo słabej jakości

Opublikowano

Jak bedziesz wodowal to nie zapomnij flachy szampana -no wiesz jak to sie robi ...z calej sily o burte... ;D

PS: Oczywiscie flaszka szampan w odpowiedniej skali...czekamy na filmik...

Opublikowano

nakętkę kontrującą

wał konczy sie częścią gwintowaną - prawda??

nakręcasz nakrętke a następnie śrubę napędową

dociągasz nakrętkę do śruby napędowej co zapobiega odkręcaniu i spadaniu

Opublikowano

Czyli najzwyklejsza (w tym przypadku M4)nakrętka spełni swoje zadanie ? Chyba się udam na ten staw z podbierakiem - śruba odkreciłą sie przy brzegu, moze sie wyciągnie :D:D

Opublikowano

dokładnie tak zwykła nakrętka m4 :D a wyglądać to ma tak(kolejność) : śruba kontrująca -śruba napędowa - koniec wału :D

Jacqubes a jakie masz w niej wyposażenie ??

Opublikowano

Silnik: 1cd 18zw, drutem 0.55 magnesy 12x 5x5x1,2mm

Regler: Jeti ECO 18A

odbiornik: E-sky

pakiet: jak narazie 2S Lipol 1050mah

I teraz rozpaczam bo miałem tylko jedną śrube... zaś kupować przez neta śrube to też troche bez sensu...ale jakoś się da rade :)

Opublikowano

lol

To chyba normalne, ale mój problem przecież polegał na czymś innym, więc się pytam czy ma to cośdo znaczenia jeśli chodzi o mój wypadek... To ze materiałem się róznią, a więc masą, wytrzymałością, temperaturą wrzenia(...) i różnymi czynnikami się różnią to wiadome.

Opublikowano

hmmm niedokonca tylko jest z ich trwałościa.... śruba plastikowa jest dość miękka i przy dużej ilosci obortów łopatki zaczynają sie "wyginać " i nieuzyskany z niej dużej prędkości , aluminiowa ma takie zalety ze jest bardzo lekka i przy uderzeniu w coś łopatki sie ugna i można je wyprostować a mosiężna jest twarda ale jej minusem jest to że jak sie wygnie to już cieżko ją wyprostować , są także śruby wykonane z plastiku z domieszką węgla jednak są one twardsze ale to i tak lipa , tak dla przykładu w swoim ślizgu eco ( opis i zdjęcia w dziale moje mdoele http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1308 )miałem na początku plastikowa srube to szału niebyło a jak założyłem mosiężna to odrazu była różnica, model był szybszy :D Zauważ że na zawodach ślizgów nikt nie używa plastikowych śrub czyli nie tylko ja widzę różnice :D ale na początek do zabawy czy też pływania rekreacyjnego oczywiście śruba plastikowa jest dobra :D

A co do twojego wypadku to wystarczy tą nakrętkę kontrująca i problem zniknie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.