Marcin Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Ze starej, niesprawnej bezszczotki, zdemontowałem rotor: jak teraz wytargać, domowymi sposobami, neodymy? Oczywiście nie uszkadzając ich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 ja lekko podgrzewam i podważam mikro śrubokręcikiem płaskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zdaje się, że już 50* rozmagnesowuje neodymki. Szukałbym rozpuszczalnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Nie ... no bez przesady. Nawet najgorsze neodymy wytrzymują 80 stopni. Są jeszcze wersje wytrzymujące 100, 120 150 i 200 stopni. To jak je wyjąć uzależnone jest od kleju jakim są przyklejone. Kleje typu loctite rzeczywiście można podgrzać. Ale w silnikach lepiej nie podgrzewać ich za bardzo. Ja po prostu odważam je czymś ostrym i odskakują. Te kleje są dosyć kruche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Trafiają sie kleje dobrze trzymające i dobrze zalane i podważanie moze pokruszyc (są to kruche spieki proszków). Podgrzanie (z głową robione) zazwyczaj ułatwia odklejenie. Parametry magnesów stosowanych w naszych silniczkach http://www.magnesy.pl/magnesy_neodymowe_spiekane/magnesy_neodymowe_spiekane.php Zwróć uwagę, ze temp. Curie zależy również od wymiarów. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Nie ... no bez przesady. Nawet najgorsze neodymy wytrzymują 80 stopniPrawda, przesadziłem :oops: . Wiedziałem, że trzeba uważac z temperaturą. Nie pamiętałem zakresu temperatur. Dzięki za poprawienie. A swoją drogą temp. 150*C nie jest tak trudno uzyskac opalarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazoo Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 W silnikach turnigy magnesy są montowane na żywicę która bardzo ładnie mięknie namoczona w metanolu. Potem lekko nożykiem do tapet należy taki magnesik podważyć i już. Ponownego wklejenia dokonuję na Bison metal, jeszcze żaden magnes się nie oderwał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.