robloz Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Dzisiaj do swojego dwupłata zamontowałem na lotki żyroskop, odbył się próbny lot i "kicha" .Po starcie widać że żyro działało, bo modelem kołysało na boki (a trochę wiało z 5m/s). Do tego stopnia , że ledwo zawróciłem i wylądowałem kończąc niewielkim kretem. Po naprawie i odpięciu żyra wyłatałem jeszcze 3 pakiety i OK. Czy żyro miało ustawioną za dużą czułość ,czy nie nadaje się na lotki? Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Może to niestosowne pytanie, ale na pewno w dobrej orientacji miałeś zamontowane gyro w samolocie? Większość żyroskopów działa w jednej osi, więc zły montaż będzie straszliwie paskudził. Zapytam jeszcze jakie to gyro? Z moich doświadczeń wynika, że kołysani na boki wynika ze zbyt wolnych/słabych serw na lotkach albo "dziwnych" ustawieniach na kanale lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 żyroskop mialem w dobrej osi. Serwa to HXT-90 może muszą być szybsze?Co miałeś na myśli pisząc o ustawieniu lotek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Z mojej praktyki z prostym żyro e-sky, są dwie możliwości: 1. żyroskop pogłębia przechył, zamiast mu przeciwdziałać. Włączyć rewers na żyroskopie. 2. Zauważyłem, że przy ustawionej za dużej czułości, model wpada w oscylacje. Jeśli czułość jest o wiele za duża, są to oscylacje o rosnącej amplitudzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Żyroskop jest e-sky i ustawiony jest rewers. pozostaje przetestować różne czułości. Zobaczymy ,może coś z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Wywołany do tablicy wyjaśnię co miałem na myśli. Dziwne ustawienia kanału lotek to jakiekolwiek miksery/DR/ograniczenia itd. Większość znanych mi żyroskopów nie lubi ograniczeń na kanale. Ograniczenie wychyłu serwa robi się na potencjometrze gyra. Kiedyś wsadziłem Gy401 do samolotu i przez sub trim na kanale lotek robił mi takie cuda, ze szkoda gadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.