Callab Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Urlop się kończy więc czas na wspominki. Było miło :-) (kliknij na zdjęcie, żeby powiększyć) Osada Biskupin: Wejście do portu w Darłówku: Schronisko Pod Durbaszką: Chorwacja - Dalmacja środkowa: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Bardzo fajne ujęcia. Czy można prosić o jeszcze? Jak z lataniem w Chorwacji, nie było problemów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Bardzo fajne ujęcia. Czy można prosić o jeszcze? Niestety inne nie są takie fajne więc ich nie publikuję :roll: ;-) Jak z lataniem w Chorwacji, nie było problemów? Prawdę mówiąc liczyłem na fajne latanie nadmorskie, ale okazało się, że kompletnie nie byłoby gdzie lądować. Podłoże to skały i kamienie. Teren podzielony jest na małe poletka, na których rosną drzewka oliwne, figowce i inne jałowce. Poletka oddzielone są od siebie murkami usypanymi z kamieni. Pomiędzy nimi wąskie ścieżki. Planując wykonanie lotu miałem zamiar wylądować na jednym z krzaczków - gdybym w niego nie trafił to na pewno uderzyłbym w jakiś kamień. W końcu zdecydowałem się umiejscowić miejsce startowe na wiejskiej drodze. Droga wysypana drobnymi kamyczkami wapiennymi, ale doszedłem do wniosku, że lepiej lądować na niej, niż na krzakach. I gdybym nie miał piankowego EG tylko jakiś model balsowy czy laminatowy bez podwozia, to na pewno bym nie próbował nim latać. Mój syn zabrał ze sobą właśnie mały szybowiec balsowy, ale nawet go nie wyciągaliśmy. Jeżeli chodzi o aspekty prawne i konflikty z okoliczną ludnością to nie miałem problemów - latałem tylko raz i to przed godziną 7 rano. Jeszcze wszyscy spali :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Fajne zdjęcia. Pogoda jak widać optymalna. A ja od niedzieli czekam nad naszym Bałtykiem aż ustanie wiatr choć na chwilę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udało mi się 2 sesje foto odbyć: Płw. Helski Władysławowo Dębki Widok z Dębek na wschód © mieczotronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Morze wygląda na zdjeciach super, "podkreślone" kawałkiem lądu - super fotki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Na zakończenie wakacji 2009, z mojego miasta pocztówka dla forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 No w ładnej okolicy mieszkasz. Ja muszę jeździć na wakację, żeby takim fajbym obiektom zdjęć popstrykać. Ok. Traz dzisiejsze. Zalew żarnowiecki wieczorem, jakieś takie nostalgiczne, ten blas słońca, te bele siana na polach, więc zarzucam: A tutaj główny cel wycieczki - klasztor w Żarnowcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Super zdjęcia. Mnie zwłaszcza przypadł do gustu Półwysep Helski. Prawdę mówiąc myślałem, że jest trochę szerszy :-) Bele siana na polu też fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 No i dzisiaj kolejny dzień, który należy zaliczyć do udanych, choć ostatnie minuty lotu zaliczyć należy do najbardziej stresujących w moim życiu modelarskim. Model przestał reagować na stery i krążył i opadał znoszony wiatrem w stronę lasu. Nieznanego mi lasu. Ja biegłem za nim zostawiając za sobą otwarty samochód z dziećmi i dobytkiem w środku pustkowia... Ech... Gdy opanowałem panikę, przełączyłem magiczny przełącznik i kontrolę odzyskałem, model powrócił do mnie zza światów. A teraz fotki: Czymanowo koło niedoszłej elektrowni atomowej w Żarnowcu Widok w drugą stronę, na las słupów energetycznych (bzyczały złowrogo) and nał for som Polish California stajl (okolice Lisewa i Gniewina) I na koniec trochę bardziej artystycznie/abstrakcyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 No ta California bardzo ładna! Super zdjęcia, nieprzypadkowe kompozycyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Krótko: ŁAŁ! :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Dzięki chłopaki. Rzeczywiście są nieprzypadkowe, choć sposób w jaki robię zdjęcia z powietrza trochę przypomina loterię, bo (na razie) trzaskam je "w ciemno", jedynie nakierowując samolot na wybrany obiekt lub stronę świata. Z resztą, podgląd na ziemi tego co widzi aparat (co zamierzam w przyszłości dorobić) przyda mi się tylko do uzyskania większej ilości zdjęć z pożądanym obrazem w kadrze. Na razie muszę ich robić dużo, na zapas. Po powrocie wrzucam na laptopa wszystko i wywalam wszystkie złe technicznie, poruszone, niedoświetlone/prześwietlone, wszystkie które nic ciekawego nie pokazują, albo z serii kilku podobnych zdjęć zostawiam najlepsze. Z tych co zostają wybieram te, które coś sensownego i czytelnego przedstawiają i dopiero wtedy mogę je skadrować i skomponować poprzez przycięcie, wyrównać horyzont, albo piony fotografowanych obiektów, wyostrzyć, nasączyć właściwymi kolorami, podkreślić to co przedstawiają i nadać im właściwego stajla, generalnie tak, żeby mi się podobały, no i zapewne wam. Tunajt zachody słońca Za późno jednak się wybrałem, ale plan był zrobić zdjęcie zachodu słońca. O zachodzie słońca jak się okazuje niewiele więcej da się zdjęć zrobić. Wychodzą ciemne, nieciekawe płaskie. Z całej sesji dwa jako tako się nadają. Ale wczorajszych nie pobiły. i bardziej kiczowaty (naprawdę z samolotu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcimek Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Witam! mieczotronix: Mógłbyś zdradzić jakim aparatem robisz te zdjęcia ? Ja też się pochwalę Aparat to Mustek GsmartMini2 https://picasaweb.google.com/arcimek/Airfoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 To był stary canon ixus. Był, bo po tamtych wakacjach kabelek mi się odlutował od niego i do tej pory nie przylutowałem nowego i w ogóle mam sporą przerwę w modelarstwie. Zdjęcia robił w miarę - do tego je trochę obrabiałem w photoshopie. Twoje fotki też niezłe - wysoko czasem cię nosiło... pozdrawiam Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.