Skocz do zawartości

Ultimate 950mm rozpiętości-znowu elektryczny napęd

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ Katanka 1120 niebawem zostanie oblatana a różnie to bywa z pierwszymi lotami zamówiłem u Krzyśka elementy małego dwupłatowca który zawsze mi sie podobał.Jakość cięcia i balsy określę jednym słowem-SUPER ! Tu pragnę podziękować Krzyśkowi :wielkie dzięki Krzysiu ! :jupi:

Model będzie miał (jak dobrze pójdzie :D ) rozpiętość 950 mm i będzie napędzany silnikiem Turnigy SK3542-1000kv .Co do reszty wyposażenia to się okaże potem.75% wszystkich elementów stanowi balsa 2,5mm , 2 mm i 1,5mm.Kilka elementów będzie ze sklejki lipa/balsa 2,6mm (najcieńsza jaką można dostać w sklepach) Parę z tych elementów będzie dodatkowo odchudzonych.To co dostałem od Kakabe wygląda tak..

Dołączona grafika

..i tak..

Dołączona grafika

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No nie mogę... Zapowiada się następny SUPER model i wykonanie. Że już o o

ochah i achah nie wspomnę :wink: . Następny temat, który będzie warto otwierać dla samych fotek xD Czarek na dalsze posty i deklaruję się jako kibic :) Powodzenia

Opublikowano

Fotki będą na 100% jak zawsze, ale kiedy zacznę to nie wiem.Zmieniłem pracę ostatnio i mam mniej stresów na głowie :) ale też mam inne modele do dokończenia.

Opublikowano

Sławek wam jutro pokaże kompletny - złożony, nieoszlifowany kadłub :D Dziś piątek, nie wytrzyma ;) Jutro zobaczę na żywo :)

Opublikowano

Gdzieś pisałem komuś , że nie warto się męczyć z robieniem małego Ultimata ,bo zaraz Sławek coś takiego na pewno wymyśli i co - jasnowidz jestem . :mrgreen:

Powodzenia w budowie . :D

Opublikowano

Wstępnie pokleiłem boczki oraz górną i dolną część kadłuba.Wszystko pasuje ładnie , wręgi będzie trzeba nieco podszlifować (około 0.3mm) ale nie przejmuję się tym zbytnio.

Dołączona grafika

Może coś z tego wyjdzie.

Skleiłem kadłub w 75% .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wkleiłem łoże podwozia oraz zabudowałem dolną część kadłuba lekką balsą.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

No tak....

jak zwykle zainteresowani dowiadują się na końcu :P

Sławku dziękuję za słowa pochwały :oops:

To przecież Ty przygotowałeś rysunki, ja tylko troszeczkę poprawiłem i przystosowałem do plotera ........... :D

Widzę że zapowiada się ciekawa relacja (jak zwykle) z budowy :mrgreen:

Chyba nie długo powstanie Twój Fanklub Sławku bo nie znalazłem żadnej relacji tak licznie odwiedzanej i tak licznie komentowanej :mrgreen:

Opublikowano

Witam a ja mam takie pytanie czy taki zestawik wyciętych elementów można sobie zamówić i jaka by była cena też z chęcią bym sobie takiego ultimate'a zbudował Proszę o odpowiedz i pozdrawiam. Panie Sławku gratulacje kolejnego pięknego projektu będę kibicował. Pan i Kakabe tworzycie niezły zespół kto wie może kiedyś będą powstawać wspaniałe zestawy ARF firmy KAKABE&SLAWEKMOD

Opublikowano

Jeśli o mnie chodzi to nie miał bym nic przeciwko takiemu tandemowi :mrgreen:

Ale jak Koledzy czytali Sławek zmienił pracę i już nie będzie miał do dyspozycji tej licznej rzeszy Chińczyków, wiec postęp prac będzie wolniejszy ........... :P

A tak na poważnie - co do wycinania modelu - Sławek jest autorem planów i to jego trzeba pytać o zgodę.

Ze swojej strony radził bym poczekać z ewentualnym "molestowaniem" Sławka o zgodę, ponieważ buduje on właśnie prototyp i jak już się dowiedziałem konieczne będą drobne korekty a być może i drobna zmiany........... :roll:

Lepiej chwilę poczekać niż później "gimnastykować" się .......... :D

Opublikowano

Tak że zapytam pana Sławka czy zezwala jakby co to z cięciem nie ma problemu. A czy do tego modelu są też plany na papierze ? Czy składa się ten model jak puzzle ? Np skrzydło ?

Opublikowano

Jako takich planów nie ma.Ten model akurat jest zrobiony na podstawie zestawu Great Planes Ultimate 40 którego jestem posiadaczem i który niebawem doczeka się dokończenia .Przerysowałem elementy ponieważ uszkodzeniu uległo skrzydło które wykonałem do dużego modelu a że obrysowanie było to już zrobione więc zmniejszyłem rysunki do 950mm.Plików nie udostępniam ponieważ traktuję je , powiedzmy , jako jednorazowe.Plany mam na papierze do swojego zestawu i przeliczę sobie rozstaw żeberek itp.Chciałem zmniejszyć na ksero plany do wielkości 87% ale nie znalazłem w mieście kopiarki dużego formatu która jest w stanie zmniejszyć te plany.Jak już to ksero robi odbitki w skali 1:1 bez możliwości zmniejszania.

Opublikowano

Skanować nie mam jak takiego formatu.Pozatym te plany mają służyć do przeliczenia sobie reszty elementów i służyć do indywidualnego użytku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wkleiłem bowdeny.Ster kierunku będzie napędzany dwoma a każda połówka steru wysokości osobnym bowdenem.Rurki wklejone na poxipol zmieszany z talkiem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Może do kierunku zastosuję linki, zobaczy się potem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.