blackriver Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Ostatnio na lotnisku gadałem z "chłopakami", tak ogólnie na temat kto jakich klejów używa. Newralgiczne elementy, jeżeli nie używam żywicy - kleję wikolem. Strasznie wkurza mnie czas wiązania, konieczność "ściskania" ściskami żabkami i cholera wie czy jeszcze (sznurek, gumki, szpilki etc). Znajomy z AP podpowiedział następujący patent: smarujemy wikolem, składamy do kupy, wystające spoiny "zalewamy" CA, ponoć łapie natychmiast. Przetestuję na Crobe i napiszę. Mnie ten patent nie przyszedł do głowy, ciekawe czy ktoś jeszcze to zna :?: Brzytwa Ockhama ;D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Kiedyś na Discovery była seria programów o modelarstwie. Tam, jeden dziadek wspominał, że smarując części bardzo cienką warstwą wikolu, odczekaniu aż zastygnie do przeźroczystości i posmarowaniu potem CA, uzyskuje dwa razy wytrzymalszą spoinę niż każdym tym klejem osobno. Ale nie testowałem tego patentu. Możliwe też, że chodziło najpierw o CA, a potem na wikol. Nie pamiętam dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Dokladnie tak jak pisze madrian. Na Discovery to było w programie MODELMANIA, a wg tego modelarza wpadł na to przypadkiem, bo zapomniał, że posmarował to już wikolem i pociągnął po krawedzi spoiny CA. Czyli duże powierzchnie klei Wikolem lub czymś wikolopodobnym a samą krawędź stykających się elementów dookoła CA. Próbowałem to potem kilkakrotnie i zdawało egzamin. Szczególnie, że elemtów nie trzeba specjanie ściskać, bo CA trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Witam No fajnie I dopiero teraz o tym piszecie Lepiej późno niż wcale :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Odkąd poznałem się z CA zawsze tak kleję i dodatkowo niekiedy przyśpieszacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Czyli pierw C.A. na to vikol czy odwrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 powierzchnie smaruję Patexem "Expres" ściskam palcami i wkółko "sekundówką " poprawiam przyspieszaczem = sklejone i to dosc mocno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.