Skocz do zawartości

[P] Poszukuję planów Jungmana.

MareX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczytawszy b. ciekawy wątek o planach modelarskich w kontekście praw autorskich, uprzejmie proszę o wskazówki, namiary, sugestie dotyczące sprawy jak w temacie.

Chodzi mi o plany wykonawcze modelu konstrukcyjnego w technice "tradycyjnej" w skali 1:5 lub 1:4 modelu Jungmana. Zaznaczam, że jestem w posiadaniu planów tego modelu w skali 1:10 z książki p. Shiera, ale są to plany uwięziaka i chodzi mi o może nieco nowsze lub po prostu inne rozwiązanie. Wszystkie kwestie praw autorskich czy finansowe załatwię poprzez PW.

Opublikowano

W "Modelarzu" 12/05r. jest wkładka z planami Jungmanna, ale prawdziwego samolotu a nie modelu :) .

Jakby co posiadam owe plany... 8) .

Opublikowano

To ja się znowu zgłoszę i napiszę, że wkładka z planami Bu-131 "Jungmann" w skali 1:10 wg. Wiesława Schiera oraz opis do budowy tegoż modelu znajduje się w Modelarzu 10/97. Na drugiej strony wkładki jest także rysunek połówki skrzydła w skali 1:5. Jest to "bezpieczny" (wg. autora planów) model na uwięzi, na silnik chyba 1,5 cm^3. Ale nie wiem - czy to jest to o co chodzi... Jak już pisałem przy okazji PZL P-11c nie posiadam skanera... tym bardziej do formatu A1 - a takiego formatu jest wkładka... mogę więc służyć tylko informacjami :wink:

Opublikowano

Arturze! Czy masz może jakiś kontakt z tym znajomym, który "popełnił" tego Jungmanna?

Jeśli tak, to bądz może tak dobry i przepytaj go o to, czy ma jakieś plany z tego modelu. Właśnie o taki rozmiar mi m.w. chodzi... :D

Opublikowano

No przecież wiesz Arturz, że ja innych planów oprócz papierowych nie uznaję :wink:

Gdybyś mógł mi zrobić kserko, będę b. wdzięczny , a koszty zwrócę oczywiście.

Opublikowano

Marek Jungmana nie mam ale mam Jungmeistera rozp.58 cali,silnik wg. planów 10 ccm mogę zrobię parę fotek to obejrzysz jak ten plan wygląda.

Opublikowano

Marku właśnie chciałeś plany Jungmeistera jak napisał Olo.Ale jest skleroza całkiem o tym zapomniałem a Ty mi nie przypomniałeś że miałem Ci załatwić te plany.Kolega już ma prawie cały szkielet zrobiony o rozpiętości 250cm więc plany będą.Marku jak przyjedziesz do mnie na odwiedziny to skoczymy się do kolegi narobisz fotek po oglądasz, pomaczasz i wtedy będzie Ci łatwiej budować ten piękny model.

Tak wygląda jego kadłub.

tigermoth307kc8.jpg

tigermoth309ex5.jpg

Opublikowano

Coś mi sie widzi Heniu, że ten kadłub stoi w Twojej modelarni? Fakt, rozmawialiśmy o tych planach Jungmastera, ale wiesz, że ja zachorowałem na Jungmanna. :wink: Dlaczego, to Ci powiem "na ucho". :D Co do tego prawie, że gotowego modelu Marcinie, to napisz proszę coś więcej. Przeczytałeś mojego PW?

Olo, a jaka to skala te 58 cali? To jest w jakiejś skali? Być może te plany by mi podeszły, bo ten u Henia na stole to chyba jak na razie trochę jednak dla mnie za duży. Nie to doświadczenie i nie te możliwości finansowe. Tak, czy inaczej - wielkie dzięki Panowie za zainteresowanie moim problemikiem.

Opublikowano

58 cali rozpiętości skrzydeł

Jungmeister{samolot} miał chyba ciut mniejszą rożpiętość skrzydeł niż Jungman .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.