Skocz do zawartości

koszta

mlody94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Model w zależności od zaawansowania i wielkości od 10zł. Najtańsze wyposażenie elektryczne to koszt ok. 250-300zł (aparatura 6kan, 3 serwa, regulator, silnik, pakiet, ładowarka)

Opublikowano

Model w zależności od zaawansowania i wielkości od 10zł. Najtańsze wyposażenie elektryczne to koszt ok. 250-300zł (aparatura 6kan, 3 serwa, regulator, silnik, pakiet, ładowarka)

Jeżeli robisz od zera, to koszt modelu wyniesie ok 50-100zł. Trzeba kupić klej/kleje, listwy, sklejkę, druty. Często nowe narzędzia.

Zakup pierwszej elektroniki raczej bliżej będzie 400zł.

Najprostszym wyjściem jest zakup modelu RTF (Ready to Fly). W pudełku dostajesz wszystko co potrzebujesz czyli uzbrojony model z elektroniką. Taki zestaw jest oczywiście droższy i nie zawsze rozwojowy, ale pozwala szybko i bez kłopotu zacząć latać, a jeśli się nie spodoba, zestaw można odsprzedać.

Opublikowano

serwa najtańsze TP SG-50 ok. 23zł / szt - potrzeba 3-4szt

odbiornik można kupić za ok 30-50pln używany (4 kanały micro np. dynam)

napęd ver. 1

aku li-po 1300mah (3E model) ok 50zł /szt

regulator TP MAG-8 ok. 60zł

silnik tower pro (dzwonek) ok 30 zł /szt

ładowraka e-sky 35zł

napęd ver. 2

pakiet ni-mh 8cell 9,6V ok 60zł /szt

regulator (e-sky 20-30A) 30-35zł /szt

silnik speed 400 ok. 30zł

ładowarka Graupner Minilader 3 ok 50zł

piasta ok 10zł

śmigła ok 8-10zł /szt ma początek ze 3 sztuki

nadajnik używany ok 100-300zł

to chyba najtańsze wersje wyposażenia jakie można zatosować, ale na nich troszkę już polatasz !

koszt modelu jest zależny co budujesz. np. model grippena (ja taki zbudowałem - mam plany ) z pianki pod panele do koszt jednej-dwóch takich płyt czyli ok 10-20zł + klej UHU por ok 15zł.

Opublikowano

Ja niedawno skompletowałem prawie cały sprzęt (jeszcze zrobić wycinarke termiczną) czyli aparatere, ładowarke, napęd, 1 pakiet i pare pierdółek wyniosło mnie to w okolicy 1900zł.

Oczywiście można taniej np. nie kupować ładowarki za 400 tylko za 60zł, aparature za 300 zamiast 600zł, jednak z czasem i tak kupisz dobry sprzęt, więc podliczając koszt "ogólny" to zapłacisz jakby za wszystko 2 razy.

Opublikowano

nie kupować ładowarki za 400 tylko za 60zł, aparature za 300 zamiast 600zł, jednak z czasem i tak kupisz dobry sprzęt, więc podliczając koszt "ogólny" to zapłacisz jakby za wszystko 2 razy.

W sumie racja. Ale jeżeli ktoś chce szybko czymś polatać to raczej niech kupi coś taniego a z biegiem czasu zawsze można dokupować lepszy osprzęt sprzedając stary (jeżeliby sie to opłacało).

Opublikowano

Polecam zrobienie Zefirka . http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm Do tego kupić 2 serwa Tower pro 500 odbiornik 4 kanałowy, regulator mag 8, silnik np. e-max cf 2822 i pakiet 3s 1000mAh i nadajnik, jaki nie doradzam kwestia gustu i portfela. P.S. kiedyś kupiłem model RTF Cessna 480, wydałem sporo kasy, a samolot kiepsko latał był nieprzewidywalny, nawet w rękach doświadczonego kolegi Adama "Bzik4", częściej leżał na warsztacie niż latał. Zrobiłem Zefirka przełożyłem wyposażenie od Cessny i samolocik lata przepięknie. Jest fantastyczny do nauki latania.

Opublikowano

@luki17 Popraw link.

Co do polatania 1000 zl na sam początek wystarczy :) + niezła zabawa :D

Opublikowano

Jeżeli robisz od zera, to koszt modelu wyniesie ok 50-100zł.

Nie zgodzę się, bo w Zefirku nie ma praktycznie elementów drewnianych i wystarcza na niego 1 płyta depronu :wink:

Zakup pierwszej elektroniki raczej bliżej będzie 400zł.

Nie mówiłem że w Polsce :) nadajnik w chinach 6 kanałowy kosztuje 35$, silnik 6$, serwa po 3,6$, regulator 9$, pakiety po 7$ i ładowarka 5$, wychodzi z wysyłką niecałe 280zł :wink:
Opublikowano

Na Zefirka trzeba 2 arkusze podkładu 1000x500x5. :wink:

No dobra, wygrałeś ;) Ale taki 1000x500x5 można kupić po 2,50-3zł - mówię o tym grafitowym. :mrgreen: A wyposażenie o którym pisałem starczy na pewno do kilku modeli, nawet tych nieco bardziej zaawansowanych.
Opublikowano

No niestety - wejście od zera w dowolne hobby kosztuje, co by to nie było. Dobry aparat, dobra wędką, dobry rower - nie ma wyjątków.

Opublikowano

Ale można zaczynać stopniowo nabywając wiedzę .

Tak to już jest że gdy poznajemy nowe hobby ,sport czy cokolwiek innego chciało by się odrazu wejść w to z pełnym szykiem.

A w większości przypadków nie da się . Ze względu na koszta , czas a może okazać się że hobby tak naprawdę nas nie ciągnie tylko jest takie efektowne z zewnątrz.

Stopniowe poznawanie pozwala w odpowiednim momencie się wycofać jeśli okazuje się że to nas jednak aż tak bardzo nie bawi . A co lepsze można wycofać się jeszcze bez wielkich strat finansowych .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.