Mariusz S.A.U. Opublikowano 14 Września 2009 Opublikowano 14 Września 2009 Witam mam w mojej małej kolekcji starych motorków 2 egzemparze których nie mogę rozszyfrować, jeśli ktoś wie "co one za jedne" był bym wdzięczny. Samozapłon 0,5 ccm ( Bambino ?) silnik napewno europejski (gwinty metryczne) żarowy o poj ok. 5 ccm ciekawa konstrukcja, tłok z wyrafinowanym deflektorem, , rozrząd dyskiem, silnik europejski. Link do całej kolekcji
MASK Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Pierwszy, to ruski Veterok 0,3 ccm, drugi juz rozszyfrowałeś. Bardzo fajne motorki masz w kolekcji. Przy okazji ponowię pytanie o mój silnik: co to jest? Z pomiarów wynika, że silnik ma pojemność 1,5 ccm.
Mariusz S.A.U. Opublikowano 21 Września 2009 Autor Opublikowano 21 Września 2009 Witam Dzięki za rozszyfrowanie "Wietero'ka" Twój silnik to może być to: link
bzik4 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Opublikowano 5 Stycznia 2013 "Trochę" odgrzebuje temat Dzięki koledze z forum stałem się szczęśliwym posiadaczem Veteroka z tym że mój egzemplarz różni się od tego wyżej śrubą kompresyjną. Czy moja jest oryginalna bo to inna wersja czy raczej została dopasowana z jakiegoś innego silniczka?
MASK Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Fajny motorek, trochę Ci zazdroszczę Śruba chyba od Jeny.
Janeczek Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Marcinie , tez mam tego "wietieroka" ale do dzisiaj nie potrafie sie z ta nazwa zgodzic bo wiesz jak wygladaly te Wietieroki 1,5 ccm z lat 70-tych -te czarne z zoltymi glowicami ...no chyba ze w pozniejszych czasach wyprodukowano te inna wersje ktora ni w zab nie jest podobna do tej starej ...jedno co maja wspolne to to ze oba to "samopaly"... Ta "5" -ka przypomina MVVS-a 5,6 z 1969...jeszcze jakbys pokazal tyl to moglbym to potwierdzic(Ksiazka Linka i Kafki- strona 73)
bzik4 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Bardzo proszę Jeszcze jedna rzecz jest u mnie inna - rozpylacz z iglicą ale to wydaje mi się być oryginalne, idealnie pasuje do gardzieli.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.