Chomik Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Witam !! Wiem że temat odwracania pracy serwa był już przerabiany wielokrotnie. Ja poszedłem na delikatną łatwiznę i wyprowadziłem dwa serwa HS 475 HB na kablu Y, ale do jednego włożyłem rewers, dokładnie ten: http://www.nastik.pl/rewers-ruchu-serwa-nfinv1-p-1856.html Nie wiem czy na początku nie zauważyłem tego problemu, czy co się stało, ale serwa wychylają się nierówno miernie :evil: Przy dużych wychyleniach bardzo widoczne, a w czasie latania niezmiernie dokuczliwe. Zauważyłem fakt że to serwo na którym jest rewers chodzi słabiej. czy to ma jakieś znaczenie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Ten ukłąd ma potencjometr regulujący wychył serwa. Tak przynajmniej pisze w opisie. Próbowałeś go regulować? Jedyne co mi przychodzi na myśl, to to, że rewers "kradnie" część energii, która normalnie powinna trafić do serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Pobór energii przez układ rewersu jest mniejszy niż 1,7 mA. Raczej to nie pobór energii jest winowajcą. Ja też bym stawiał na regulację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 wierzcie mi próbowałem regulacji rewersem, długościami popychaczy, wszystko.... będę musiał z tym jeszcze długo walczyć :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Jaka aparatura? Ja tez mialem taki problem kiedys. Po dlugich poszukiwaniach wyszło że musiałem w swojej aparaturze ( JR 9XII ) trzypozycyjny przełącznik klap ustawić na drugin stopniu. Tak samo mam w drugim modelu ( madman ) ale tu połaczenie mam bez Y kabla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Ja mam Optic'a 6. jak bede mial chwile wolna spróbuje połączyć osobno serwa do odbiornika, zmixować i sprawdzić czy to rewers czy może coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Załóż rewers elektroniczny na drugie serwo. Zakładam, że sprawdzasz w modelu, więc żeby uniknąć ewentualnych problemów mechanicznych (pewnie to klapy), na kanale, którym się bawisz zrób rewers w nadajniku. Jeżeli błąd powtórzy się w serwie z rewersem - wprowadza go to urządzenie elektroniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Chomik ma dwa serwa na wysokości i włąsnie jedno z nich robi jakieś kuku ja zakładam problem z tym układem reversu, jeżeli regulacja nie działa jak należy, to raczej wykłada sie na długości impulsu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Na czas testu wywal elektroniczny rewers i to serwo podepnij pod wolny kanał w odbiorniku (a jak go niema to zrób do testów z lotek czy czego Ci pasuje) Będziesz miał odpowiedź czy to elektronika czy tylko serwo jest do :ass: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Rozwiązałem zaistniały problem !! Szkoda że dopiero teraz na to wpadłem, ale lepiej późno niż w cale :mrgreen: Najpierw zaglądnąłem do instrukcji mojego Optic'a i znalazłem coś takiego jak AILV czyli funkcja dzięki której wysokość na 2 serwach wychyla się jak lotki wraz z nimi. Wyciąłem reversa, polutowałem kalebelki, podłączyłem serwa na osobnych kanałach 2 i 5, pomixowałem wyłączając wychylenie różnicowe i wszystko działa jak należy Podłączenie na osobnych kanałach dało mi możliwość cyfrowego ustawienia zera i wychyleń max Pozdrawiam !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.