Elektron1000 Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Witam. Zacznę od opisu całej sytuacji: Eksperymentalnie zakupiłem kilka tygodni temu model ASW-28 Pelikana, paczka wysłana kurierem więc dotarła na drugi dzień, wszystko fajnie. Po rozpakowaniu, poskładaniu i naładowaniu pakietów okazało się jednak, że brak jest jakiejkolwiek reakcji ze strony silnika. Po wykonaniu kilku testów wydedukowałem, że uszkodzony jest regulator (1. wszystkie serwa działają więc układ BEC w regulatorze jest w porządku 2. serwo podłączone pod kanał regulatora działa 3. regulator podłączony pod inny kanał nie powoduje uruchomienia silnika 4. podanie napięcia na silnik powoduje szarpnięcie o fragment obrotu więc silnik ok). Ponieważ wysyłka paczki z powrotem jest dla mnie zbyt kłopotliwa ze względu na miejsce zamieszkania oraz, godziny w jakich pracuję chciałbym prosić o pomoc w wyborze jakiegoś niedrogiego regulatora, który można by zastosować w tym modelu. Najlepiej jakiś od razu gotowy do zainstalowania, lub nie wymagający zakupu dodatkowych urządzeń do zaprogramowania (typu kable do komputera, lub specjalne boxy). Jest to mój pierwszy model elektryczny i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 kolego a jak podłączasz pakiet zasilania to drążek gazu masz na ZERO !!!! inaczej nie zadziała ! to jest takie zabezpieczenie aby np. ktoś taki jak ty czyli początkujący nie uruchomił silnika na max. wychyleniu drąga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektron1000 Opublikowano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Drążek gazu oczywiście na zero. Tak jak napisałem: Jest to mój pierwszy model elektryczny i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. A nie, że jest to mój pierwszy model w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 A ilu amperowy był ten zepsuty regulator?? Typuje że chyba ok. 25A, więc np. Tani Tower Pro 20 A Lepszy Jeti 25 A Pulso 22A, dobra cena, sam mam taki i się dobrze sprawuje. Jeszcze lepszy i droższy JEti Wszystkie można programować nadajnikiem, ale dla wygody warto jest zakupić karte programywującą, albo kabelek i płytke cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Drążek gazu oczywiście na zero. Do tego zjedź jeszcze trymerem gazu na sam dół. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektron1000 Opublikowano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Kolega udostępnił mi jeden ze swoich zapasowych regulatorów do przetestowania i wszystko zahulało od razu :jupi: . Locke: gdybym wiedział jaki był tamten to bym nie pytał, nie mam pojęcia bo jest obciągnięty czarną koszulką termokurczliwą i to wszystko, żadnych oznaczeń. Ten który dostałem do sprawdzenia to Jeti eco 40. P.S. Naprawdę proszę o odpowiedzi na temat. Wiem, że jestem nowy w elektrykach i tak dalej, ale trochę irytuje mnie fakt, że pomimo napisania na samym początku, iż uszkodzony jest regulator dostaję wskazówki jak uruchomić silnik zamiast odpowiedzi jakim regulatorem mogę zastąpić ten uszkodzony o co pytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 W takim razie sprawdź na tym sprawnym regulatorze jaki prąd pobiera silnik na max obrotach, i wtedy się coś dobierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 irytujący jest fakt że masz problem z dobraniem regla ! myślisz je jesteśmy jasnowidze i z kuli wywróżymy Ci jakiego regla masz kupić. Gdybyś choć trochę się postarał i napisał jaki masz silnik,pakiet,śmigło. Wtedy dostałbyś konkretną odpowiedź. kup regla 70A napewno bedzie OK. :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 kluczowym faktem jest to, że Elektron1000 ma ASW-28 z zestawe RTF. Do tego co tam masz bierz regler ok. 20A. Kolega latał tym modelem z zestawu RTF, po spaleniu regulatora z zestawu (co ciekawe spalił się w locie szybowym, czyste Archiwum X) latał na moim MGM 18A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 P.S. Naprawdę proszę o odpowiedzi na temat. Wiem, że jestem nowy w elektrykach i tak dalej, ale trochę irytuje mnie fakt, że pomimo napisania na samym początku, iż uszkodzony jest regulator dostaję wskazówki jak uruchomić silnik zamiast odpowiedzi jakim regulatorem mogę zastąpić ten uszkodzony o co pytałem. Miałem tego ASW i wiem że tak jak opisujesz zachowuje się gdy nie ustawisz trymera na minimum - w zestawie mojego kolegi było identycznie. Co do regla, dowolny minimum 18A z hamulcem. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Witam! Miałem podobny problem z regulatorem po zastosowaniu do oryginalnego zestawu akumulatora 3s ( 3 cele). Oryginalny regler z zestawu działa tylko przy aku 2s. Ja wstawiłem regulator 18A. Latałem też na TOWER PRO 30A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektron1000 Opublikowano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Ok. rozumiem szukam więc 20 amperowego regulatora. Regulator testowy rzeczywiście uruchamia silnik tylko przy minimalnym ustawieniu trymera, co dokładnie wynika również z instrukcji obsługi jaka została do tego ASW-28 dołączona. Ten oryginalny nie uruchamia go w ogóle cokolwiek by się nie robiło z aparaturą, więc napisałem ,że jest uszkodzony. Skoro ta kwestia został już zamknięta to teraz jeszcze trochę szczegółów: silnik - taki jaki firma Pelikan stosuje w tym modelu, na razie nie mam ochoty na rozłupywanie kadłuba ale udało mi się znaleźć aukcję na której można go obaczyć regulator - tak jak wyżej, taki jaki tam wkładają, czyli nie wiadomo nie opisany pakiet - również oryginalny przeznaczony do tego modelu czyli RAY 25C/2s/1100mAh jedna sztuka z zestawu + druga zamówiona dodatkowo Może coś pomogą te informacje, dziękuję wszystkim za dotychczas udzieloną pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.