Skocz do zawartości

Cesna 182 od STModel

jary14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj byłem na targach hobbystyczny w Lipsku i tam sobie kupiłem model samolotu Cesna 182 od firmy STModel . Model ma rozpiętość 1.2m i jest wykonany z pianki EPS (Z tego co się dowiedziałem - ma drobniejsze ziarno niż EPP).

Tutaj więcej szczegółów:

Dołączona grafika

Opisywać budowy nie będę, bo nie ma czego. Jest to zestaw ARTF, więc nawet instrukcji nie musiałem wyciągać, żeby go złożyć :faja: . Model kupiłem w "full opcji" (bo innej nie było :P).

Cena za jaką ją kupiłem to 129Euro - uznałem, że się opłaca, za model ze wszystkimi serwami(jest 5 - wersja z klapami), silnikiem 3F, regielem, kołpakiem, śmigłem oświetleniem i fajnym wyglądem :P

Model miał być dzisiaj oblatany, ale wiart był tak mocny, że o mało ja sam się od ziemi nie oderwałem :P Więc narazie same foki "naziemne"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Oświetlenie działa super (w sumie to był dla mnie najmocniejszy atut modelu i rzecz, która przesądziła kupno :P ) tyle, że nie mogę jej włączać/wyłączać z aparatury, ale to mi za mocno nie przeszkadza.

Tutaj baardzo prowizoryczne zdjęcia oświetlenia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No narazie to chyba tyle. Film będzie najwcześniej we wtorek - jeżeli będzie pogoda i czas.

Opublikowano

Z tego co się orientuję to EPS to styropian, czyli model będzie raczej kruchy...

Ale ogólnie model sympatyczny. Powodzenia w lotach.

Opublikowano

A ja właśnie celowałem w jakiegoś trenerka o wymiarach MiniMagopodobnych :P Właśnie miałem MM i byłem z niego bardzo zadowolony, ale potem go sprzedałem, a później żałowałem, bo chcę nauczyć się lądować bez kangura. I na targach się zastanawiałem, czy też do niego nie wrócić, ale zobaczyłem tą Cesnę.

Opublikowano

Super modelik! Mam Piper Super Cuba tej firmy.

STModel (czyli Sheng Teng Model :D :D :D ) jest znana u nas jako RCSystem i jak tylko Pelikan wciągnie tą Cessnę do swojego asortymentu, to zapewne będzie można ją nabyć np. w modelarnia.pl.

Na opakowaniu od Cessny napisane jest, że jest z EPO - myślę, że to prawdopodobne.

Co do mojego Pipera - kadłub, skrzydła, podwozie itd wykonane są naprawdę przyzwoicie - można się doczepić do stateczników (w moim Piperze są powyginane, widziałem też nówki - części zamienne do niego i też były zwichrowane :/ ). Można też doczepić się do wyposażenia (serwa, silnik, regulator - w przypadku Pipera to śmieci okrutne). W każdym razie mój Piperek lata wyśmienicie - i mam nadzieję, że Cessna będzie Ci się sprawowała równie dobrze.

Pewnie w przypadku Cessny jest podobnie, na fotkach wygląda w każdym razie znakomicie.

W tej cenie moim zdaniem nie ma ładniejszych półmakiet styro niż właśnie ta Cessna i Piper od STModel/RCSystem. Kolejny model tej firmy wziałbym w ciemno :]

Strona firmy tutaj:

http://www.sheng-teng.com/

Opublikowano

Co to osprzętu, to narazie za dużo nie mogę powiedzieć... Regiel wygląda na SS, silnk to jakiś zwykły dzwonek, a serwa wyglądają i pracują dobrze i cicho, ale zobaczymy w locie. Tego Pipera też widziałem na wystawie, był z całym wyposażeniem, za 99Euro, ale bez światełek, za to dawali pakiet. Mi się jednak bardziej spodobała Cesna, no i to oświetlenie xD Teraz tylko czekam na czas, bo jak tak patrzę za okno, to dzisiaj będzie dobra pogoda... tyle, że akurat dzisiaj to ja jestem zawalony :evil:

PS ta firma od początku wyglądała mi na jakiś odłam Kyosho (Hype)

Opublikowano

A jeżeli oświetlenie podłączam tylko + i - , bez kabelka sygnału, to znaczy, że nie mogę nic zrobić, żeby nim sterować z aparatury ?? No chyba, że jakiś filtr skombinuję... ewentualnie włącznik i wtedy, żeby odłączyć oświetlenie, nie będę musiał wyjmować całej wtyczki z odbiornika, tylko sobie pstryknę xD

Opublikowano

Pelikan raczej nie wciągnie ponieważ jest to model robiony dla Hype czyli tania marka od Kyosho.Można ją nabyć w polsce pod tą marką ale ostatnia cena to 1000zł.Nie napisałeś że posiada amortyzowaną goleń przednią :P .

Opublikowano

Model oblatany, idzie jak po sznurku. Bardzo stabilny i przewidywalny. Film mam już na komputerze, ale nie mam czym obrobić, więc nie wiem kiedy go wstawić. Tylko raz o mało go nie rozbiłem, bo nie wiedziałem jak model się zachowuje na klapach. no więc włączam klapy a tu model nagle pionowo do góry :shock:, a że ląduje się na "małym" silniku --> przepadł mi, dobrze, że to pianka :wink:. Podsumowując- model SUPER do rekreacji, nauki latania, lub doskonalenia tej sztuki, tylko jeszcze nie ujarzmiłem tych klap xD

Opublikowano

W tym sprzęcie nie ma miksera.

Połamać i zakopać lub opylić na alledrogo, koniecznie dopisując "duży zasięg"! ;-)

jary14, latasz na nadajniku z zestawu czy masz coś lepszego?

Opublikowano

W tym sprzęcie nie ma miksera.

Mam MX-12, więc mixerów Ci u nas dostatek :wink:

zmiksuj je z wysokością , powinno pomóc :roll:

No tak postanowiłem zrobić, po prostu wcześniej nie wiedziałem jak to zadziała :roll:

Wcześniej zmiksowałem lotki z MM, żeby działały jak klapy i model tak się nie zachowywał. Może za duże wychylenie na klapach ?? Trochę pokombinuję przy okazji następnych lotów i napiszę co i jak :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No i jest obiecany filmik... wiem, wiem to było dawno, ale dopiero wczoraj odzyskałem program do obróbki (a i tak tylko 15 z niego korzystałem :P :P :P ) Tak więc:

(Próbowałem wstawić filmik bezpośrednio, ale jeszcze ta opcja nie działa :P )

Mi się lata nim naprawdę przyjemnie, a i spełnia swoją rolę - ląduję już coraz mniej boleśnie (Mniej niż na filmie :P )

Słowem: POLECAM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.