Skocz do zawartości

Orczyk

woj-tech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem sobie orczyk SIG-a i zastanawia mnie czy to "ułożyskowanie" ma pracować na sucho czy może nasmarować to czymś. Wiadomo że na orczyk działa duża siła ... :wink: a nie chciałbym żeby się nie okazało że po jakimś czasie przestanie mi się to obracać.

Dołączona grafika

Opublikowano

Myślę, że to tworzywo jest z domieszką grafitu, a grafit jest bardzo dobrym smarem. Dlatego powinno chyba dobrze pracować na sucho. A napisz jak orczyk jest spasowany z tą ośką ? Jak się obraca na niej ? lekko, czy z wyczuwalnym oporem ?

Opublikowano

Jeżeli jest niewielki opór to niech tak zostanie. Możesz nasmarować kremem do golenia (takim z tubki), lub zwykłym mydłem. Chodzi mi o to, że te smarowidła o których Ci piszę pozostaną w tym zestawie bardzo długo. Dawno temu smarowałem kremem do golenia (ojca :D ) kostkę rubika. Po kilku latach gdy już się rozleciała, krem jeszcze był.

Opublikowano

Dawno temu smarowałem kremem do golenia (ojca :D ) kostkę rubika. Po kilku latach gdy już się rozleciała, krem jeszcze był.

O ile moja własna pamięć nie robi mnie w wała to krem Nivea też chyba był używany do smarowania kostek z niezłym skutkiem. Chociaż krem do golenia jednak lepiej się sprawował.
Opublikowano

Robert, zgadza się z tą jednak różnicą, że Nivea jest za miękki, a do golenia po jakimś czasie tężeje i tworzy taką fajną twardą (no twardą to może za bardzo powiedziane)powłokę.

Opublikowano

Witam.

Dotarłem orczyk przy pomocy pasty polerskiej i wkrętarki a następnie nasmarowałem kremem do golenia. Na razie chodzi idealnie a Jarek dostał pomógł. Dzięki.

Opublikowano

A co to za tworzywo i jak zareaguje (za rok lub dwa) na zaaplikowaną chemię? Czy aby mu to nie zaszkodzi??????

Opublikowano

eee teflon to nie za bardzo, nie jest to tworzywo konstrukcyjne i nadaje się raczej na uszczelk,i a nie na elementy obciążone takie jak przedmiotowy orczyk...

Opublikowano

Dajcie spokój. Teflon, nie teflon. Na zdjęciu widać co to jest. Każdy chyba miał w ręku takie tworzywo. To jest dokładnie to samo z czego były kostki Rubika. Oczywiście oryginały nie jakieś azjatyckie podróby.

Opublikowano

Witam.

Na etykiecie napisane jako materiał nylon. Tworzywo wygląda naprawdę solidnie i z ciekawości przeprowadziłem test na obciążeniu i nic się nie działo. Warstwa kremu jest cienka i raczej wydaje mi się że nie powinno reagować z tym tworzywem.

Dołączona grafika

Opublikowano

Nylon to dość obszerne pojęcie :) Pewnie to jakaś pochodna poliamidowa. Może boramid? Stosuje się go w elementach współpracujących ze względu na swoją budowę (niski współczynnik tarcia -> nie trzeba używać filmu smarującego).

Opublikowano

Kijuik, no nie tak do końca, zdjęcie zdjęciem, a tak naprawdę to można coś powiedzieć o materiale jak się go zbada organoleptycznie - czytaj - pomaca.

Tutaj przypomniała mi się pewna historia związana z pierwszą publiczną prezentacją słynnego amerykańskiego bombowca B-2, podczas której nie wolno go było dotknąć, a to właśnie dlatego aby fachowcy nie ustalili z jakiego materiału jest powłoka utrudniająca jego wykrycie przez radar...

Opublikowano

eee teflon to nie za bardzo, nie jest to tworzywo konstrukcyjne i nadaje się raczej na uszczelk,i a nie na elementy obciążone takie jak przedmiotowy orczyk...

No skoro tak stwierdziłeś, to chyba pomacałeś prezentowany orczyk. Prośba do Wojtka - wyślij Pawłowi do macania.

A tak na poważnie: To widać co to jest za tworzywo. Nie znam nazwy, lecz skoro autor zapewnia, że nylon, to nylon. Z takiego tworzywa robione były łączniki profili aluminiowych z którymi pracowałem zawodowo. Wiem, że jest cholernie mocne i ma w swojej strukturze bodajże włókna szklane.

Opublikowano

Kijuik, jeśli jesteś tak dobry w rozpoznawaniu tworzyw "na oko" to możesz zrobić niezłą kasę na takich analizach....

Z tego co ja pamiętam, bawiąc się w analizowanie rodzajów tworzyw sztucznych, podczas zajęć w laboratorium technologii chemicznej, to nie było to takie łatwe szybkie i oczywiste vide link z postu Swifta....

BTW moje orczyki robię z duralu (PA7), stali, tytanu lub z laminatu szklano-epoksydowego (materiał na płytki do wykonywania obwodów drukowanych), wszystkie orczyki mocuję na osiach stalowych. Takie rozwiązanie nigdy mnie nie zawiodło choć modele na uwięzi puszczam już około 20 lat....

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Kijuik, no nie tak do końca, zdjęcie zdjęciem, a tak naprawdę to można coś powiedzieć o materiale jak się go zbada organoleptycznie - czytaj - pomaca.

Tutaj przypomniała mi się pewna historia związana z pierwszą publiczną prezentacją słynnego amerykańskiego bombowca B-2, podczas której nie wolno go było dotknąć, a to właśnie dlatego aby fachowcy nie ustalili z jakiego materiału jest powłoka utrudniająca jego wykrycie przez radar...

Wciaz go nie mozna dotykac golymi rekami, tylko w rekawiczkach. Wiem to kolegi mechanika Air Force. Chodzi aby nie naniesc potu na poszycie. Ot cala tajemnica.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.