Jazz Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Witam. Od razu pisze, że rozważanie jest czysto teoretyczne Posiadam stary telefon sony ericsson k310i który zasilany jest baterią Li-Polimer 3.6V 750mAh telefon i tak już mi się do niczego ni przyda bo ma simlocka a jego zdjęcie pewnie przekroczyłoby wartość telefonu Czy podłączając wyjście telefonu do złącza balancera w baterii można w ten sposób bezpiecznie naładować pakiet li-pol ? np: 3E Model 1200 mAh 7,4V 10C Oczywiście jest to pakiet 2S czyli najpierw trzeba by naładować pierwsze ogniwo w pakiecie a później przełożyć do ładowania drugiego. Myślę że telefon powinien się dogadać z pakietem o innej pojemności bo do tego telefonu są tez dostępne większe baterie Co myślicie o tym pomyśle? i o bezpieczeństwa takiego ładowania Li-pol ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Oczywiście jest to pakiet 2S czyli najpierw trzeba by naładować pierwsze ogniwo w pakiecie a później przełożyć do ładowania drugiego. Czy podłączając wyjście z telefonu do ładowani baterii do złącza balancera mozna w ten sposób bezpiecznie naładować pakiet li-pol ?jeśli podłączasz po 1 celi osobno to co ty chcesz balansować ? ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Oczywiście jest to pakiet 2S czyli najpierw trzeba by naładować pierwsze ogniwo w pakiecie a później przełożyć do ładowania drugiego. Czy podłączając wyjście z telefonu do ładowani baterii do złącza balancera mozna w ten sposób bezpiecznie naładować pakiet li-pol ?jeśli podłączasz po 1 celi osobno to co ty chcesz balansować ? ;/ Logiczne myślenie się kłania :twisted: Jeśli telefon ładuje pojedyncze cele, a on chce ładować z pakietowane [2S] to musi się dostać jakoś do pojedynczych cel. A nie będzie sprawnego pakietu niszczył, więc jedynym wyjściem są pojedyncze piny od złącza balnsera Ja nie widzę większego sensu w ładowaniu w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 A ja ten sposób ładuję cele zasilającą odbiornik(3,7V 700mAh) w Wicherku 10RC ładowarką od Siemensa ME55(bezpośrednio,bez telefonu).Patent ten sprawdziłem i jest on dla mnie o tyle korzystny,że zostawiam sobie lipolki do powolnego ladowania na noc,wstaje i lipolki są gotowe na loty,a siedzenie przy procesorowej ładowarce jest czasem troche kłopotliwe... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazz Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Ja nie pisałem nic o podłączaniu do balansera telefonu tylko o wykorzystaniu złącza balansera w baterii li-pol Z tego co rozumiem to zpakietowane 2S ma wyjścia do balansowania - czyli kazda cela osobno jest wyprowadzona - no chyba ze źle to rozumiem. Jeśli opisałem coś mało zrozumiale to dlatego że jestem nowy w tej dziedzinie lipoli balanserów itp Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Uważam tę kombinację za bezsensowną. Dużo zabiegów, komplikacji sobie życia w imię czego ? Zaoszczędzenia paru złotych na kupno specjalnej ładowarki do tego przeznaczonej. Ja uważam, że jak już coś robić, to z profesjonalnym podejściem do sprawy. Wszelkie prowizorki zazwyczaj źle się kończą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Uważam tę kombinację za bezsensowną. Dużo zabiegów, komplikacji sobie życia w imię czego ? Zaoszczędzenia paru złotych na kupno specjalnej ładowarki do tego przeznaczonej. Ja uważam, że jak już coś robić, to z profesjonalnym podejściem do sprawy. Wszelkie prowizorki zazwyczaj źle się kończą. Chyba że jesteśmy elektronikami, znamy się na tym, i potrafimy sami coś skonstruować [tak jak potrafi to zrobić Zbig, z forum Alexa] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ada- Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Li-Polimer 3.6V 750mAh Celki o nominalnym napięciu 3.6V to baterie jonowe, Li-Ion. Celki o nominalnym napięciu 3.7V to baterie polimerowe, Li-Po. Różnice: 1. Li-pole mają dużo większy prąd rozładowania od jonówek. 2. Li-Iony nie puchną od nadmiernego rozładowania. To na tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazz Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Chyba jednak nie zawsze Li-pole mają 3,7 V li pol 3,6 no chyba że jest to wyjątek potwierdzający regułę albo telefon nie ładuje do końca żeby przedłużyć czas życia baterii Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Nie, po prostu oni nie wiedzą co piszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ada- Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Rozładuj celke do zera, jak spuchnie - li-pol, jak nie spuchnie - li-ion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.