afish Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Witam Chcialem zapytac czy mozna okleic model balsowo sklejkowy ?? Wczesniej styropianowe albo depronowe oklejalem tasma pakowa i po naciagnieciu na cieplo nawet sprawdzala sie. Cos mi sie kiedys obilo chyba o uszy ze ktos oklejal papierem sniadaniowym ?? i na to cos malowal ?? A moze stara dobra tasma pakowa?? Za wszelkie podpowiedzi dzieki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Mokry papier śniadaniowy + rzadki wikol :wink: Stara sprawdzona metoda. Po oklejeniu tak modelu lakierujesz to wszystko nitrocellonem, aby się jeszcze bardziej naciągneło i wzmocniło. Woda tak samo ma za zadanie naciągnąć papier lecz go nie wzmacnia. Metoda stara jak świat ( kiedyś się oklejało w ten sposób japonką i nadal się to robi ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 29 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 a zamiast wikolu np soudal 66a?? Ten papier mocno moczyc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 afish, Kup w papierniczym arkusz papieru pakowego w prążki - taki beżowy, są różne grubości (kiedyś nazywał się Natron). Okleja się na klej wikolopodobny - smarujesz niezbyt gęstym całą konstrukcję, tzn. żeberka, listwę natarcia i spływu, itd. nakładasz papier, delikatnie naciągasz, żeby nie było zbyt dużych fałdek i przypinasz skrzydło do deski, żeby się nie powichrowało. Po wyschnięciu kleju odcinasz nadmiar papieru za pomocą klocka z papierem ściernym - delikatnie szlifujesz krawędzie i papier sam odchodzi. Pokrycie na pewno bedzie trochę pofałdowane, więc bierzesz rozpylacz, np. butelka z pompką po płynie do mycia szyb i delikatnie zamgławiasz wodą przypięte do deski skrzydło. idziesz sobie do innych zajęć, bo widok jest przygnębiający, a po kilku godzinach masz pięknie naprężone pokrycie, gotowe do lakierowania, np. Caponem. Przy tej metodzie należy szczególnie uważać na elementach twardo krytych, bo mogą porobić się pęcherze pod papierem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Chcialem zapytac czy mozna okleic model balsowo sklejkowy ?? Może papierem japońskim ?? Albo tym lub tym?? Edit Do kolegi niżej, w opisie tematu napisał ,, oprócz foli " :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Ostatnio swoje skrzydła do szybowca pokryłem folią samoprzylepną Oracal. Bardzo dobrze się trzyma i jest mocna. Nieco cięższa od folii modelarskiej, ale da się to przeżyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 "Bardzo dobrze się trzyma i jest mocna. Nieco cięższa od folii modelarskiej, ale da się to przeżyć" Daruj ale widziałem coś podobnego :cry: na szczęście nie był członkiem mojego klubu :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 29 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 karlem, Moze pytanie dost dziwne ale czy jest różnica która strona papieru pakowego kleic do modelu ?? Bo o ile dobrze pamietam jedna jest taka "slizka" a druga matowa.. Pewnie w nastepny weekend zaczne cos dzialac w kierunku oklejania wiec mile widziane inne pomysly ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 oczywiście śliska strona na zewnątrz i paseczki wzdłuż skrzydła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 a sposób na "przypiecie" skrzydel do deski zeby sie nie ponaciagaly?? Bo jedyne co mi przyhcodzi to gwoździami do blatu przybyc i to tylko przy spłwie bo przy natarciu nie bardzo moge sobie wyobrazic jak to uczynic...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Daruj ale widziałem coś podobnego :cry:Jestem w 99% pewny że nie zorientował byś się patrząc na skrzydło czym zostało pokryte. Jak będę w modelarni to zrobię zdjęcie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 jedyne co mi przyhcodzi to gwoździami do blatu przybyc:shock: Potrzebne Ci będą paski z jakiegoś sztywnego i elastycznego materiału. Może cieńka sklejka, albo tworzywo jakieś. Te paski mocujesz jedną stroną do blatu (nawet możesz przykręcić wkrętami), a one drugim końcem siłą sprężystości przytrzymują skrzydło. Oczywiście tam, gdzie pod pokryciem jest konstrukcja (listwy czy żeberka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Może ja wrzucę swoje trzy grosze Tak jak napisał Locke Najlepiej pokryć papierem japońskim. Jeżeli nie masz wprawy w innych materiałach do pokrycia nie polecam początkującym Folii ,ponieważ to trzeba bardzo dokładnie robić , przy foli mogą Ci się zwichrować skrzydła czy stateczniki Papier Japoński jest używany od "xx" lat Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 A przy papierze japonskim nie moga sie zwichrowac ? Brednie. przy foli jest latwiej to wyprostowac .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 "Jestem w 99% pewny że nie zorientował byś się patrząc na skrzydło czym zostało pokryte. " Zbyt dużo moje "stare" oczy widziały :wink: w czasie mojej "kariery" modelarsko-instruktorskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 meteor, A może poprostu wstaw zdjecie modelu pokrytego taką folią. Pan instruktor, będzie spokojniejszy :wink: , a ja z checią zobaczę bo mam do pokrycia kolibra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Żeby nie być gołosłownym... Zdjęcia pozdrawiam :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Nie wiem za bardzo w czym tkwi problem, że jest pokryte folia samoprzylepną, bo czasami kiedy patrzy się na te wszystkie pseudo balsowo-depronowe projekty to smutno, a akurat tutaj widzę całkiem piękne skrzydełko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Ja zostałem przekonany do tej folii i będe próbował okleić nią stateczniki (jeśli kupię) i zobacze co z tego wyniknie. Po zdjęciach nie widzę jakiejś tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Życzę powodzenia :wink: ja jednak wolę" moim "kupić folię termokurczliwą ,przy tej brak jest sztywności skrzydła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.