GOGO Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 Witam Właśnie stałem sie posiadaczem aparaturki MC-19 wygląda świetnie . Pytanie jaką ładowarką ładować pakiet? Pozdrawiam Sławek
meloow Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 a jaki masz pakiet ? Pewnie na 99% ni-mh 8cell czyli 9,6V. Na ładowanie pakietu Tx są dwa sposoby albo ładowarka podłączana do gniazda ładowania albo wyjmujesz pakiet i podłączasz do ładowarki. Gdzieś tu na forum jest spory temat na temat ładowania pakietów !!!! Koniecznie przezcytaj.
Nielot Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 Nic nie trzeba wyciągać o ile nie przekracza się prądu ładowania 1A. Można bezpiecznie przez gniazdo w aparaturze.Jeżeli ładujesz większym prądem to należy wyjąć pakiet.Pozdrawiam
Ptasiek Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 Pamiętaj tyko , że Graupner ma inną polaryzację w gnieździe do ładowania niż "reszta swiata"
robintom Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 Jeśli masz ładowarkę z wyjściem do pakietu na bananach to najlepiej kupić sobie kabelek specjalnie do ładowania Graupnera gdzie jest fabryczne oznakowanie kabla do ładowania i kolory nie pozwola na mylne podłączenie polaryzacji gdzie minus jest w srodku bolca. W instrukcji strona 11 (jak u mnie) jest informacja że przy prądzie ładowania powyżej 1,5A należy pakiet wyjąć z nadajnika.
GOGO Opublikowano 29 Października 2009 Autor Opublikowano 29 Października 2009 Dzieki To juz wiem ale chodzi mi o samą ładowarke ,czy może to być balanser??? Pozdrawiam Sławek
robintom Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 Balanser to raczej jest do ładowania poszczególnych cel lipo. Jeśli masz w nadajniku pakiet ni-mh 8 cell tak jak ja mam to używam do ładowania starego Hiteka cg340 czy Ripmax propeak prodigy2.
Rob Mc Fly Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 chodzi mi o samą ładowarke ,czy może to być balanser??? Balanser jako taki: nie - jest przeznaczony do wyrównywania napięcia ogniw w pakietach LiPo . Może być to każda ładowarka posiadająca funkcję ładowania ogniw NiMH. Ja używam takiej: http://www.stormdust.net/rc/pl/multicharger/overview.html
GOGO Opublikowano 29 Października 2009 Autor Opublikowano 29 Października 2009 I o to mi chodziło mam taka samą ale innej firmy czyli że wystarczy ustawic typ baterii np.NIMH ustawić prąd ładowania i ładować bez wyjmowania pakietu z nadajnika. Dziekuje ROB Pozdrawiam Sławek
robintom Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 Chyba ten multiplex to to samo co: http://www.myrcworld.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=60:review-of-the-pro-peak-prodigy-ii&catid=41:marine&Itemid=18
meloow Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 dobrze jest aby co jakiś czas (ja robie to za każdym razem) rozładować pakiet do 0,8-0,9V na ogniwo czyli przy 8cell 8x0,9 = 7,2V i ładować prądem 1/10C (ja ładuje pakiet Tx prądem 100-200mAh)
motyl Opublikowano 29 Października 2009 Opublikowano 29 Października 2009 Nie ładuj przez gniazdo w aparaturze ładowarką komputerową !! To gniazdo jest do prostych ładowarek typu całonocna. Odpinasz pakiet od płyty głównej i musisz sobie dorobić 2 piny i wpiąć się we wtyczke pakietu,Prąd ładowania max 0,8A Te pakiety nie są jakieś rewelacyjne i ładowanie prądami powyżej 1A powoduje ze pakiet ma 2x mniejszą pojemność
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.