Skocz do zawartości

MC-19 jak ładować??

GOGO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Właśnie stałem sie posiadaczem aparaturki MC-19 wygląda świetnie .

Pytanie jaką ładowarką ładować pakiet?

Pozdrawiam Sławek

Opublikowano

a jaki masz pakiet ? Pewnie na 99% ni-mh 8cell czyli 9,6V. Na ładowanie pakietu Tx są dwa sposoby albo ładowarka podłączana do gniazda ładowania albo wyjmujesz pakiet i podłączasz do ładowarki.

Gdzieś tu na forum jest spory temat na temat ładowania pakietów !!!! Koniecznie przezcytaj.

Opublikowano

Nic nie trzeba wyciągać o ile nie przekracza się prądu ładowania 1A. Można bezpiecznie przez gniazdo w aparaturze.Jeżeli ładujesz większym prądem to należy wyjąć pakiet.Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli masz ładowarkę z wyjściem do pakietu na bananach to najlepiej kupić sobie kabelek specjalnie do ładowania Graupnera gdzie jest fabryczne oznakowanie kabla do ładowania i kolory nie pozwola na mylne podłączenie polaryzacji gdzie minus jest w srodku bolca.

Dołączona grafika

W instrukcji strona 11 (jak u mnie) jest informacja że przy prądzie ładowania powyżej 1,5A należy pakiet wyjąć z nadajnika.

Opublikowano

Balanser to raczej jest do ładowania poszczególnych cel lipo.

Jeśli masz w nadajniku pakiet ni-mh 8 cell tak jak ja mam to używam do ładowania starego Hiteka cg340 czy Ripmax propeak prodigy2.

Opublikowano

I o to mi chodziło mam taka samą ale innej firmy czyli że wystarczy ustawic typ baterii np.NIMH ustawić prąd ładowania i ładować bez wyjmowania pakietu z nadajnika.

Dziekuje ROB

Pozdrawiam Sławek

Opublikowano

dobrze jest aby co jakiś czas (ja robie to za każdym razem) rozładować pakiet do 0,8-0,9V na ogniwo czyli przy 8cell 8x0,9 = 7,2V i ładować prądem 1/10C (ja ładuje pakiet Tx prądem 100-200mAh)

Opublikowano

Nie ładuj przez gniazdo w aparaturze ładowarką komputerową !! To gniazdo jest do prostych ładowarek typu całonocna.

Odpinasz pakiet od płyty głównej i musisz sobie dorobić 2 piny i wpiąć się we wtyczke pakietu,Prąd ładowania max 0,8A Te pakiety nie są jakieś rewelacyjne i ładowanie prądami powyżej 1A powoduje ze pakiet ma 2x mniejszą pojemność :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.