GOGO Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Witam Właśnie stałem sie posiadaczem aparaturki MC-19 wygląda świetnie . Pytanie jaką ładowarką ładować pakiet? Pozdrawiam Sławek Link to comment Share on other sites More sharing options...
meloow Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 a jaki masz pakiet ? Pewnie na 99% ni-mh 8cell czyli 9,6V. Na ładowanie pakietu Tx są dwa sposoby albo ładowarka podłączana do gniazda ładowania albo wyjmujesz pakiet i podłączasz do ładowarki. Gdzieś tu na forum jest spory temat na temat ładowania pakietów !!!! Koniecznie przezcytaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nielot Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Nic nie trzeba wyciągać o ile nie przekracza się prądu ładowania 1A. Można bezpiecznie przez gniazdo w aparaturze.Jeżeli ładujesz większym prądem to należy wyjąć pakiet.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ptasiek Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Pamiętaj tyko , że Graupner ma inną polaryzację w gnieździe do ładowania niż "reszta swiata" Link to comment Share on other sites More sharing options...
robintom Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Jeśli masz ładowarkę z wyjściem do pakietu na bananach to najlepiej kupić sobie kabelek specjalnie do ładowania Graupnera gdzie jest fabryczne oznakowanie kabla do ładowania i kolory nie pozwola na mylne podłączenie polaryzacji gdzie minus jest w srodku bolca. W instrukcji strona 11 (jak u mnie) jest informacja że przy prądzie ładowania powyżej 1,5A należy pakiet wyjąć z nadajnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOGO Posted October 29, 2009 Author Share Posted October 29, 2009 Dzieki To juz wiem ale chodzi mi o samą ładowarke ,czy może to być balanser??? Pozdrawiam Sławek Link to comment Share on other sites More sharing options...
robintom Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Balanser to raczej jest do ładowania poszczególnych cel lipo. Jeśli masz w nadajniku pakiet ni-mh 8 cell tak jak ja mam to używam do ładowania starego Hiteka cg340 czy Ripmax propeak prodigy2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rob Mc Fly Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 chodzi mi o samą ładowarke ,czy może to być balanser??? Balanser jako taki: nie - jest przeznaczony do wyrównywania napięcia ogniw w pakietach LiPo . Może być to każda ładowarka posiadająca funkcję ładowania ogniw NiMH. Ja używam takiej: http://www.stormdust.net/rc/pl/multicharger/overview.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOGO Posted October 29, 2009 Author Share Posted October 29, 2009 I o to mi chodziło mam taka samą ale innej firmy czyli że wystarczy ustawic typ baterii np.NIMH ustawić prąd ładowania i ładować bez wyjmowania pakietu z nadajnika. Dziekuje ROB Pozdrawiam Sławek Link to comment Share on other sites More sharing options...
robintom Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Chyba ten multiplex to to samo co: http://www.myrcworld.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=60:review-of-the-pro-peak-prodigy-ii&catid=41:marine&Itemid=18 Link to comment Share on other sites More sharing options...
meloow Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 dobrze jest aby co jakiś czas (ja robie to za każdym razem) rozładować pakiet do 0,8-0,9V na ogniwo czyli przy 8cell 8x0,9 = 7,2V i ładować prądem 1/10C (ja ładuje pakiet Tx prądem 100-200mAh) Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Nie ładuj przez gniazdo w aparaturze ładowarką komputerową !! To gniazdo jest do prostych ładowarek typu całonocna. Odpinasz pakiet od płyty głównej i musisz sobie dorobić 2 piny i wpiąć się we wtyczke pakietu,Prąd ładowania max 0,8A Te pakiety nie są jakieś rewelacyjne i ładowanie prądami powyżej 1A powoduje ze pakiet ma 2x mniejszą pojemność Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.