Marcin Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Zainspirowany tematem 'Easy Wing' postanowiłem sam coś poskładać. Na razie mam wydrukowane plany (wow, co? ) ale postaram się powoli coś tam aktualizować. Sam 'projekt' można zobaczyć TUTAJ a sam model ( 2.6m) ma wyglądać tak : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Witam Mam Paoli 1800mm :jupi: Śmigiełko z przodu napędza COX 0,49 :devil: Profil RG15 mod.( I to chyba mocno :cry: ) Po kilkunastu lotach dostał statecznik pionowy w :ass: ( nie lubię latać bokiem ,a ono lubiło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 31 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Ja mam zamiar budować prosto z planów, tzn profil z modelu i rozpietość też. Jak połączyłeś oba skrzydła? Wzmacniałeś jakoś, jakieś bagnety itp? Ja myślę o dołożeniu mu ewentualnie wingletów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Ma malutki kadłubek ( Jutro wstawię fotki ), płaty połączone dwoma dźwigarami z listewek sosnowej 10x4 między drugimi żebrami ( przy lądowaniu w trawie, cyrkiel i skrzydełka połączone przedłużaczem do serw , pół godziny naprawy , centropłat zmienił kolor i lata dalej ). Wykonując płaty pamiętaj że prawą lotkę montujesz na lewym płacie i odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 31 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Wykonując płaty pamiętaj że prawą lotkę montujesz na lewym płacie i odwrotnie. Tak, pamiętam. Niezłe to jest Czekam na fotki poglądowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 O co chodzi z tymi lotkami, bo tak myślę i nie nie pojmuje? :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khertal Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Jeśli dobrze kojarzę to chodzi o samostateczność takiego skrzydełka.Zamieniając lotki sprawiamy,że maleje siła nośna tam gdzie mamy lotkę (czyli na końcach skrzydeł) i przez to model jest bardziej samostateczny trudniej wpada w korek itp.Dla zobrazowania prowizoryczny rysunek w paincie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 zamiana lotek daje coś co jest krzyżówką wzniosu i wingletu ot cała teoria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Witam Po prostu lotki montujesz do góry nogami Oto fotki Sorry za jakość fot , będę musiał w końcu kupić cyfrówkę. Skrzydełko gotowe do lotu warzy 420g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Podoba mi się ten model! Nie przeglądałem planów, ale wnioskuję, że sama konstrukcja skrzydła nie ma zwichrzenia (lub ma niewielkie). Lotki odcięte z profilu i zamienione stronami dają właśnie takie zwichrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Witam U mnie podczas naprężania foli zrobiłem zwichrzenie ,lotki były prawie niewychylone do góry. Po naprawie jest bez zwichrzenia i lotki do góry . Na nowy sezon zrobię zwichrzenie bo według mnie lepiej szybował. Moje PAOLI nie ma kesonu to mogę się bawić z geometrią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Dzięki za zdjęcia. Aktualnie wyciąłem 3 pierwsze pary żeberek. Myślę nad kadłubem lub czymś podobnym. Chcę zrobić model w wersji elektro więc kadłubik szerokości jakichś 5cm byłby wskazany. Czytając Wasze posty nachodzi mnie jedno pytanie - skoro mam lotki odwrócone, to czy winglety w tym momencie pomogą, zaszkodzą, czy nic nie zmienią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Zrób możliwość montażu wigi net później abyś po oblotach mógł je zamontować troczę dziwnie się ląduje jak skrzydełko obraca się o 45stopni wokół pionu. zrób jakiś uchwyt płozę pod kadłubem , ułatwia start i lądowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 'maszynka' do szlifowania żeberek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.