Skocz do zawartości

Blejzyk - Mefisto

-==PEGAZ==-

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dodam ze kolor czerwony od dołu - jak miałem w falocnie jest bardzo dobrze widoczny z daleka.

Musze zobaczyć tą maszyne w locie koniecznie jak już kolega oblata. Wpadne na wspólne latanie na zbocze o ile zdrówko dopisze ;-)

Opublikowano

Przy okazji postępy z prac ...

foto5.jpg

foto6.jpg

foto7.jpg

foto8.jpg

foto9.jpg

foto10.jpg

Pytanie za 100 punktów ... odbiornik ze zdjęcia się nie mieści ...

Ale mam jeszcze REX-a 5 ... tyle że obawiam się o jego zasięg. Porażka ...

:| :|

Opublikowano

Sądzę że jedynym wyjściem jest kupno nowego, odbiornika... Sądzę że warto popatrzeć za Electronem 6 albo Slimem 8 Hitecowym...

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem laduj rexa :D

Dzisiaj latalem z Marcinem w Nowem na granicy widocznosci ( w gorze) model jak plamka (Marcin swiadkiem jak mnie wciagnelo w termike) model ladnie reagowal :)

Opublikowano
Sądzę że warto popatrzeć za Electronem 6 albo Slimem 8 Hitecowym..

Oprócz jednego Hicka to nic z tej firmy więcej bym nie polecił do szybowca termicznego :(

HFD-08RD czy jakoś tak, a o reszcie to przemilcze :(

Opublikowano
Moim skromnym zdaniem laduj rexa :D

Dzisiaj latalem z Marninem w Nowem na granicy widocznosci ( w gorze) model jak plamka (Marnin swiadkiem jak mnie wciagnelo w termike) model ladnie reagowal :)

To chyba chodzi o mnie? Mam na imię Marcin a dwa razy napisał Marnin :shock: :shock: to że latałeś rzeczywiście modelem 1,6m na granicy widzialności to fakt :)

Moje pytanie to takie czy takie odniesienie (pomiar) co do jakości odbiornika ma jakiś sens?

Opublikowano

Rex 5 ma dobry zasięg i bym obaw raczej nie miał. Rex 7mpd - jeszcze lepszy , sprawdzony.

Na rexie 5mpd latałem już wysoko , a na 7mpd - latałem b.wysoko tj. falocnem 2m na granicy widocznosci i to nie raz. Zero zakłuceń czy straty zasięgu.

7mpd - polecam z czystym sumieniem , jest tani i dobry wg.mnie , wart swej ceny.

Opublikowano
na 7mpd - latałem b.wysoko tj. falocnem 2m na granicy widocznosci

Jakie to pojęcie względne :D

Ja latałem sierrą 2,5m az straciłem ją z oczu w chmurach :D

Tak to my możemy sobie porównywac odbiorniki, Parametry techniczne mówią same za siebie. Hubert kiedyś pokazywał tabele porównawczą :D

Opublikowano

No i dalszy postęp prac:

- wklejony nosek wewnętrzny, wlaminowany hak

foto11.jpg

- wklejona półka pod serwa, krążek ze sklejki w nos (komora balastowa), dopasowane miejsce pod pakiet 4,8[V] 750mAh TWICELL (może być?)

foto12.jpg

- przyklejona piankowa podkładka pod skrzydła (może być?)

foto13.jpg

- wklejone bowdeny

foto14.jpg

- zalaminowane nasady skrzydła, zrobione mocowanie skrzydeł

foto15.jpg

- wycięte lotki i klapy

foto16.jpg

Teraz mam pytanie ... cały czas myślę o zawiasach na lotkach i klapach. A z dyskietek będą się nadawały ?

Opublikowano

Pewnie będą ale przy takim modelu lepiej dopłacić te 4 zł i mieć pewne zawiasy na kilka(naście) lat... Ogólnie bardzo ładna i czysta robota...pozazdrościć :oops:

Opublikowano

Dyskietki - będą się nadawały.

Daj po prostu ich wiecej - wiecej zawiasów po 1,5cm szerkich. Ja w płacie 1,2m zuni na lotkę mam 4 zawiasy z dyskietki.

Dla 100% pewności przed lotem naklejam taśmę klejąca szkolną od góry na łączenie lotka -płat (mimo iż już mam zawias z dyskietki). Likwiduje wtedy szczelinę taśmą. Z drugiej strony - czyli od dołu taśmy nie daje i aby się w szczelinie od dołu piach nie przykejał sypię tam mąke ziemniaczaną - on apokrywa taśmę tam gdzie jest nieprzykryty klej. Mąkę rozprowadzam pędzlem potem nadmiar wydmuchuje. Działa to super,mocne i jest na lata.

Taśma wzmacnie i likwiduje szczelinę , a dyskietka powoduje że na końcu lotki nie ma luzu (jaki by powstał przy samej taśmie całkiem szybko).

Inny patent to silikon - ale ja go nie stosuje

Co do aku to rozumiem iż masz w modelu 4 serwa i 750mah jak na moje to za mało. Chyba że chcesz latać 30min a tyle dla takiego modelu to mało.

Model wypas i jak na moje na aku nie ma co żydzić. Wsadził bym tam 1000 mah energizera nowe i pożądnie uformowane. Dobry pewny aku to podstawa sukcesu wg.mnie a w takim modelu parę złotych wiecej chyba warto wsadzić ;-) niż zbierać potem drzazgi

Opublikowano

ale tu będzie 6 serw :-) czyli muszą być porządne ogniwa. Ja bym dał powyżej 1000mAh (tak z 2000mAh) Wagą pakietu się nie przejmuj bo i tak trzeba będzie trochę ołowiu rzucić na dziób.

Piankowa podkładka może być ale oby nie byłą zbyt gruba bo potem za każdym przykręcaniem możesz mieć inne katy natarcia itp.

Opublikowano

Z tymi aku to mnie nieco zszokowaliście ... Nie wiem czy tak wielki pakiet się tam zmieści. Do tego modelu zalacają 350mAh. A serw rzeczywiście będzie 6 sztuk. Mogę jeszcze nieco inaczej umieścić pakiet i wielkości 2/3AA ale w ustawione pionowo i w szeregu może się zmieści. Chyba że znacie jakieś ogniwa AAA które do tego by się nadawały (wtedy wielkość pakietu by się zgadzała). ... chyba żebym rozebrał jeden pakiet KAN1050 ... W sumie na nich już mało latam, a są w niezłym stanie.

Opublikowano

Jako że jest to model quasi zawodniczy mimo wszystko upierałbym się przy zawiasach silikonowych :).

Oki ale zdecydowałeś się na inne, otwartą kwestią pozostaje jeszcze szczelina pomiędzy lotką a płatem, ma to niestety wpływ na aerodynamikę płata i generowane w tym miejscu opory, które wpływaja na doskonałość modelu, proponowałbym zaklejenie ( zasłonięcie ) tej szczeliny z pomocą tasmy dwustronnej i paska folii. Likwiduje to też dostające sie tam w trakcie lądowania zanieczyszczenia.

Wygląda to tak

zawsil4.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.