elektron Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Witam. Jakis bardzo dlugi czas temu zaczalem "budowe" klubowej cessny. Ale nie wiedzialem co do czego, a plan prawie nic mi nie mowil. Wiec praca stanela i czekala... czekala i doczekala sie. Wczoraj Piotrek f3j podeslal mi link do cessny robionej na RcGroups i tam jest mase fotek.. Na ich podstawie strorzylem juz kadlub cessneki Mam problem jednak ze statecznikami i skrzydlem - wydrukowalem plan w sklai 1:1 - tzn tak twierdzila osoba ktora mi drukowala na formacie A1. Gdy wrocilem do domu okazalo sie ze plan jest minimalnie mniejszy niz czesci :( Co z tym fantem zrobic ?? A zeby nie bylo ze sie czepiam - wczoraj na Piotrka oczach pekla mi wrega a wogole jej mocno ni scisnalem Kolejna rzecz to to ze nie pasuja do siebie ciete podluznice "po silnikiem" trzeba je sobie samemu "podocinac" A oto zdjeica z postepu prac : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Super modelik fajnie jest patrzeć jak ktoś robi taki piękny model czekam na moją cesenke i tez sie biore ostro do pracy 8) Wczoraj z elektronem gadaliśmy przez skejpa 5h i patrzałem jak powstaje ten pieeeknyyy modelik potwierdzam słowa elektrona o wredze-az sie zdziwiłem ze pękła :shock: ale i tak jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Dobrze Ci idzie. A link do budowy cessny na RC Groups możesz tu podać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Podaje link za elektrona bo teraz buduje ustrzenie a ja sobie patrze http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=316445 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Po ok 30 min pracy powstalo juz to : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Prace "ida" bardzo duzym tempem. O ile nic mnie dzisiaj nie rozproszy ( goscie) to prawdopodobnie wskoncze wstepnie skrzydlo. Nie mam jeszcze dobrze roplanowanej elektroniki ale sadze ze w skrzydle zmieszcza sie dwa serwa -( nie mam zdolnosci manualnych aby zrobic dzwigdnie jak jest w planach ) Jedno jest pewne - swiatla beda napewno - i to dwu pozycyjne - tylko musze uklad drugi zrobic sobie :D:D A to postep prac : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Powiedz mi ile i jakiej balsy musiałeś dokupić żeby kadłub i stateczniki skończyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 A wiec.. musialem kupic - 1 deske blasy 3mm(stateczniki), 1 deske balsy 2,5mm ( podluznice kadluba i podluznice skrzydla), 1 deska balsy 1mm ( keson i splyw plata). Do tego sosna 4x4, 5x2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Nie taki diabeł straszny jak go maluja ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Nie taki diabeł straszny jak go Elektronują Zbierałeś się do niej jak pies do jeża ,a tu prawie gotowy kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zabralem sie jak pies do jeza bo nie mialem planow/zdjec/ czego kolwiek co by mi powiedzialo co zrobic z tym modelem.... A teraz kadlub juz skonczony - wstepnie. Zabieram sie za skrzydlo :D Jak radzicice zrobic lotki - 2 serwa czy 1 ?? Musze w zebrach wywiercic dziure na kable od serw/ oswietlenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Jak masz serwa to rób na dwóch. Zawsze łatwiej ustawić. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Tak jak napisał Patryk jeśli masz 2 i w żebrach się zmieszczą, dawaj 2, zawsze latwiej (przynajmniej dla mnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zmiescic sie zmieszcza.... tylko orczyki beda wystawac Niestety dzisiaj padlo na mnie robic ciag dalszy remontu w nowej modelarnii i narazie cessna nie posunela sie No nie liczac tego ze zrobiona jest polka pod serwa i serwa juz leza w kadlubie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Prace ida ida.... zabraklo mi sosny 5x2 dlatego druga polowke centro bede mogl zrobic dopiero w tygodni :cry: ( jutro musze sie przygotowac do mega ostrego tygodnia w szkole) Narazie cessna stoi i cieszy oczy Foty : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Dzisiaj przykleilem Keson.... To byla najgorsza decyzja w budowie..... Skrzydlo wygladad duzo lepiej, sztywnosc wzrosla niewyobrazalnie.. ale... Zwichrowala mi sie polwka plata :cry: niedosc tego od polowy polowki plata dostalo "wzniosu" prawie 1cm. Potem tylko pogorszylem sprawe - namoczylem balse i pod ksiazki... skrzydlo sie wyprostowalo ( zwichrowanie ustapilo), wznios jak byl tak jest, a jeson mi sie pomarszczyl... z tym jakos sobie poradzilem.. Pomozcie mi - co mam zrobic aby usunac ten walony wznios ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Głupia sprawa.Jeżeli keson jest tylko na górze i namoczyłeś go wodą to raczej jedynym rozwiązaniem jest usunięcie kesonu ( dość pracochłonne).Przerabiałem ten temat u siebie tylko że na krzywiznach kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Niestety keson jest jako 1 czesc od spodu i od gory Chyba nie pozostalo mi nic innego jak naumysle zrobienie "wzniosu" na drugiej polowce skrzydla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Szkoda że fotki nie wrzuciłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 "Wznios" - Fotki : j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.