Pawel_W Opublikowano 3 Listopada 2009 Opublikowano 3 Listopada 2009 A no własnie, wszystko mieści się w tytule posta. Chciałbym przewinąć chińską podróbkę Neutrino czyli Turnigy 3020 - 1800. Tyle że żadna ze znanych mi tabel nawijania uzwojeń nie zawiera kombinacji z 24 zębami statora i 22 magnesami :/ Ma ktoś koncepcję jak to rozgryźć? Nie chciałbym "uczyć się" tego silnika odwijając uzwojenie.
bubu2 Opublikowano 4 Listopada 2009 Opublikowano 4 Listopada 2009 Możesz nawijać wg. schematu dwunastozębowego, tj. poskoku i kierunków nawijania (trzeba bardzo uważać, by się nie pomylić), a łączyć jako jedno uzwojenie druty z dwa razy większej ilości zębów (z 8 zębów). Mozna również nawijać co drugi ząb (bedzie dwanascie) lub od razu na dwóch kolejnych zębach (pare liczymy jako jeden ząb-będzie również dwanaście). Tak nawijane będą również dobrze działać. pozdr edit. dla 24 zębów AabBCcaABbcCAabBCcaABbcC
cyrax_ojz Opublikowano 4 Listopada 2009 Opublikowano 4 Listopada 2009 ja spaliłem 3020 -1200 i juz mam go rozebranego mogę ci dać notatki z rozwijania nie chciało mi się rozbierać 1800 ale na oko układ taki sam jak by cos było niezbyt jasne to pomogę ps. miałem do dyspozycji tylko painta :rotfl: silniczek jest bardzo fajny mojego zabiło śmigiełko 8x6 :crazy:
Pawel_W Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Opublikowano 5 Listopada 2009 Mój gania na 8x4,3 i nawet nie jest ciepły, może miałeś jakiś wadliwy? Jakim drutem nawijałeś i ile zwojów?
cyrax_ojz Opublikowano 5 Listopada 2009 Opublikowano 5 Listopada 2009 jeszcze nie nawijałem :mrgreen: wole jeszcze polatać dopóki nie brodzę w śniegu a co do ilości zwoji nie liczyłem założenie było takie ze grubszym drutem ile wejdzie :wink: bo za mało obrotów miał
cyrax_ojz Opublikowano 7 Listopada 2009 Opublikowano 7 Listopada 2009 jutro podam efekty ale rpóby całkiem nieźle
kustosz Opublikowano 15 Grudnia 2009 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Na stronie : www.powercroco.de jest kalkulator do przeliczania układu uzwojeń, i wyszło AaAabBbBCcCcaAaABbBbcCcC ( http://www.powercroco.de/Kombinationstabelle.html ) początkującym przewijaczom gorąco polecam te stronę, jest tam kopalnia wiedzy :crazy: :idea:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.