Skocz do zawartości

Robota to głupota :P

motyl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie :) troszke fotek z pracy :)

Czasem jak nie ma bossa to się pracuje tak :)

DSC00001.jpg

Czasem jak jest poważniejsza robote to i na wysokości trzeba pracowac :)

Poniższe fotki sż z pracy na linii napowietrznej 15kV :D

Na stojąco

DSC00004.jpg

Wysoko na siedząco :)

DSC00005.jpg

tu widac ze naprawde wysoko :)

DSC00006.jpg

Tu też widać że się pracuje wysoko :)

DSC00007.jpg

DSC00008.jpg

Czasem mozna sobie polatać ;)

DSC00009.jpg

Żebu nie było ze tylko tam siedziałem :) takie coś wiązałem :P Zwie się to "obostrzenie II stopnia" na izolatorach stojących

DSC00110.jpg

i na koniec winda przyjechała :)

DSC00111.jpg

Wyskośc od ziemi 11,5m do czubka betonowego słupa. sesja był robiona prawi epo ukończeniu prac, bo w trakcie robiło się znacznie fajniejsze ewolucje al enie było czasu na fotki :) Z czasem może jeszce jakeiś fajniejsze wstawie :P

Opublikowano
Co to za SPA bez wody i soli ... :lol:

widziałeś wszystko ??

A SPA dopiero się robi :P Czasem trzseba popracować i jako hydraulik jak nie ma roboty jako elektryk :) dziś dla przykłądu pracowałem jako gazownik :P

Tu już fotka jak kolega maluje rurke po spawaniu :)

DSC00112.jpg

Opublikowano

Pieniądz to pieniądz a zdrowie to zdrowie

JAk widze to jesteś z zawodu złotą rączką

Sa ludzie co za siedzenie na tyłku zarabiaja miesiecznie wiecej niz 2przecietni polacy przez cały rok a szef nawet niewie o ich istnieniu

JA rozumiem że coś można ale niewiem czy sam bym założył instalacje gazową - elektryczną, hydrauliczną, ciepłownicz tak gazowa na 90% nie

Ciekawe czy zaraz dostane zj%^&* od kogoś z forum że sobie posty nabijam ...

Tak poprostu powinna wygladać rozmowa na forum bo po to ono jest zeby pisać

Opublikowano
Ciekawe czy zaraz dostane zj%^&* od kogoś z forum że sobie posty nabijam ...

Tak poprostu powinna wygladać rozmowa na forum bo po to ono jest zeby pisać

A niby czemu masz dostac :) to jest free topic, gorzej jak dasz plame jaw o odbiornikach :) ale spoko.

Co do instalcji gazowej to spoko prościejsze niż CO. teraz właśnie zakłądałem u szefa w biurze CO i piec gazowy itp. Gaz można w stali puścić i spawać, albo tak jak ja w Cu i "lutowąc na twardo" czyli bardziej spawanie niż lutowanie :)

Opublikowano

Nie ma co. Fajnie masz Marcin. Możesz bez problemów "na wszystko patrzec z góry". Na szefa, na innych ludzi i na okolicę też :D . Ale Ci nie zazdroszczę. Szczególnie w zimie musisz mieć super :roll: Rączęta grabieją, wiaterek cały czas damski, a inni siedzą w chacie i się tym prądem, co go przez te druciska przepuszczasz, grzeją do woli. No i czy faktycznie jest pewność, że Ci tego prądu jakiś cymbał nie włączy, jak siedzisz na tym słupie?

Opublikowano

Powiem krótko :)

No i czy faktycznie jest pewność, że Ci tego prądu jakiś cymbał nie włączy, jak siedzisz na tym słupie?

A ktoś go wyłączał ??

tak serio alurat te fotki pokazują praze na urządzeniach całkowicie wyłączonych i obustronnie uziemionych, a nawet w tym przypadku z 3 stron :) Zakłąda się zę kazdy słup to stanowisko pracy, ja siedziałem na jednym ( inni koledzy robili jeszce na 2 sąsiednich, ale tam tylko wymiana izolatorów w przelocie) wktóry stał w przelocie linii i z neigo było odejście do stacji trafo. Pomimo odłączenia zasilania linii zawiesza się uziemienie przewódów na słupach z każdej strony stanowiska, taki coś co zwiera przewody razem i podłącza do uziemienia na dole. W w/w przypdkach miałem powieszone uziemienie o jakeiś 200 metrów w prawo i w lewo odemnie i na tej trzeciej linii ( w kierunku stacji ) otwarty i uziemiony odłącznik. teraz rozważając czysto teoretycznie że ktoś załącył napiecie to nim ono "doleci" do mojego stanowiska, wcześniej jest zwarte i uziemione, co powoduje zadziałanie zabezpieczeń przeciążeniowych ( zwarcie) i ziemnozwarciowych ( uziemiona linia) i samoczyne odłaczenie po 2 próbie samoczynnego załączenia. 3 próby zamoczynnego załączenia wykonuje ukłąd SPZ zainstalowany w GPZ :)

tak dla tłumaczenia:

SPZ - samoczynne ponowne załączenie

GPZ - główny punkt zasilania

Ale Ci nie zazdroszczę. Szczególnie w zimie musisz mieć super Rączęta grabieją, wiaterek cały czas

Oj zazdrościsz zazdrościsz :P jako ze pracuje w prywatnej firmie pracujemy tylko gdy nei ma bardzo silnych mrozów i nie ma pilnej roboty bądź ZEW-T nie potrzebuje pomocy przy awariach. czyli podsumowując tak średnio od świąt BN do świąt WN, przeważnei siedze w domu i mam czas na modelowanie :) przeważnei wracam do pracy w marcu, ale różnie bywa. :)

PS.

Mój Speed, Diabełek i Extra Epp powstały zaledwie jeden bądź kilka dni z tego powodu :P

Opublikowano

No to mi sie duża żarówa zapaliła w łepetynie po Twoim wyjaśnieniu. Faktycznie to cymbał ale ze mnie, bo przecież mogłem pomysleć o tym, że nikt rozsądny nie wlazł by na taki słup bez odpowiednich zabezpieczeń. No i wreszcie też wiem, skad masz czas na modelowanie :P Po tym wyjasnieniu teraz też faktycznie Ci zazdroszczę tego wolnego czasu. U mnie zima to w pracy martwawy w sumie sezon i robi się wszystko, aby "przeżyć" w międzyczasie modelując, aby nie frustrowac sie do reszty. A poza tym długie wieczory sprzyjają temu zajęciu :D

Opublikowano

"Robota to głupota - picie to życie" - takie oto słowa wypowiedział jeden z pracowników, gdzie jestem też na praktykach. Tyle że takiej mendzie to się nie dziwię że tak mówi, bo jak raz zajrzałem do magazynu obok to se gościu smacznie spał :) .

No ale Ty Motyl masz widzę nieźle - jak wspominano ładne widoki z góry... Pozazdrościć :roll: .

Opublikowano

A ja DOSŁOWNIE tak Ci motylasty pozazdrościłem, że dzisiaj też pojeżdziłem sobie taką windą, jaka i Ty do pracy jeżdzisz. :lol: Tylko ,że mnie ta "przyjemność" kosztowała okrągłą kaskę :twisted: O szczegółach w wątku o Kanarze i też o Piperku, który chyba nowy zrobie /wątek/.

• 3 lata później...
Opublikowano

Tak sobie odświeżę wątek :D

czasem i trafia się niewdzięczna robota :/ ( poniżej filmik)

th_MOV00167.jpg

2h stracone żeby wyjechać, Gaz pod ciśnieniem był :D

Opublikowano

no no robi wrażenie :D

Jaki ma czas gotowości do pracy ??

W BUMAR Koszalin robili jedyny w Polsce i chyba Europie Podnośnik dla SP 42m i czas pełnej gotowości to 2min. ( rozłożenie podpór i wjazd do góry ) wysokość jak wysokość ale czas robił wrażenie :D

Opublikowano

Wiesz co powiem szczerze nigdy nie mierzyłem czasu rozstawu tej drabiny

cztery podpory z tyłu na dżojstikach, wypoziomowanie automatyczne otwarcie kosza w trakcie i gotowa do użytku

Jak będziemy mieli ćwiczenia na placu to zmierze czas bo sam jestem ciekaw

w Rybniku mają podnośnik tzw Bronto 55m:)

swego czasu byłem w koszu na pełnym wysiegu i się spierniczyło hehehehe , na ramionach ma taką wąziutką drabinkę i chcąc nie chcąc złaziłem na dół :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.