EnzO_CK Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 Witam! Mój instruktor postanowił ze mna polatać na wiosne, wiec musi miec aparature. Posiada stara aparature Webraprop 4 kanały (żółta), serwa i odbiornik. Problem polega na... zasilaniu nadajnika. Może ktoś pamięta ile Voltow było w tym nadajniku, bo podobno były baterie jakich nie produkują. Probowaliśmy z pakietami LiPo 2s i 3s. Ale żadnego efektu. Odbiornik i serwa są sprawne, ponieważ po podłączeniu do zasilania na chwile drgnęły, ale nie było reakcji z nadajnika. Dla pewności obeszliśmy bezpiecznik ale bez efektow. Była tez dziwna rzecz. Chodzi o jakiś wskaźnik w skali 0 - 6. Gdy podłączaliśmy zasilanie wskazywał różnie. Zazwyczaj nie przekraczajac 3. Gdy dotknęliśmy anteny ręką wskaźnik natychmiast skoczył na max. Co to za wskaźnik i co ma to wspolniego z brakiem reakcji na ruchy serwa. Prosze o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trenerek Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 Witam, zasilanie standardowe, 9,6 V. W oryginale było 8 akumulatorów 2/3 A - dzisiejszy odpowiednik to np. KAN 1100. Wskaźnik pokazuje moc promieniowania z anteny. Sądząc z tego, co piszesz, WCz w nadajniku działa, coś dzieje się z koderem. Z lataniem nawet jeśli zadziała, to ostrożnie, bo to pasmo 27 Mhz,czyli tam, gdzie chodzą CB radio i wiekszość zabawek. Pozdrawiam Darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 O ile dobrze pamietam odbiornik Webraprop, a wlasciwie serwa - zasilane sa 2x2.4V. Tzn - standard 4.8 v z odczepem w srodku. Moze pamiec mnie myli ale . . . Uzywalem tej aparatury wieki temu. Tylko czy to nie jest aby 27MHz - moze to byc nieciekawe z CB dookola. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fischer8 Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Variopropy były zasilane 2x2,4V natomiast Webra już była normalna . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Webry żółte miały chyba wbudowany prosty wskaźnik mocy wyjściowej,Dotknięcie anteny powodowało rozstrojenie układu w.cz. i dlatego wskaźnik skoczył na maksa.Druga sprawa to sama częstotliwość 27MHz.Ponieważ radio działa z modulacja AM i do tego w 27MHz będzie z tym mnóstwo kłopotów.Skąd wiem?Wujek (modelarz od kilkudziesięciu lat) posiada dwie takie Webry.Próbował latać na jednej i drugiej. Obie były nieobliczalne, były momenty utraty łączności, samoistne machania sterami i tego typu historie.Po rozbiciu modelu zakupił Optica 6 .Jedna webra służy teraz do sterowania elektrycznym ślizgiem a druga leży nieużywana.Po iluś tam latach leżakowania zestarzały sie ferryty w cewkach, a samo strojenie w serwisie jest nieopłacalne.jedyna pociecha jest taka że podłączaliśmy serwo C507 Graupnera i HS300 do webry i działało prawidłowo, z tym że neutrum wypada trochę przesunięte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnzO_CK Posted November 8, 2009 Author Share Posted November 8, 2009 Więc polecacie kupić inną aparature :?: Chyba tak bedzie bezpieczniej :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Więc polecacie kupić inną aparature :?: Chyba tak bedzie bezpieczniej :roll: Myślę że zdecydowanie bezpieczniej jest na 35MHz/FM .Przygody z Webrą 27MHz /AM opisałem w "telegraficznym" skrócie bo to temat na kilka stron, jednak cała gra nie była warta świeczki. Dodam tylko że na Webrze latane było z daleka od miasta i linii WN.Test zasięgu na ziemi wypadał pozytywnie a w powietrzu zaczynały się "przygody" (nie dziwi mnie to wcale) Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnzO_CK Posted November 8, 2009 Author Share Posted November 8, 2009 Dobrze. Już wiem co mamy robić. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
witold_pi Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 czy ktoś ma taką aparaturę w idealnym stanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.