krzysiek w Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 jakie moga byc przyczyny zasiegu <30m??? problem sie pojawil tak z nikad,po odejsciu za 30m serwa szajala,po wylaczeniu nadajnika spokoj.. :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Krzysiek, podaj chociaż o jaką aparaturę (sprzęt) chodzi. Bo jakoś nie pamiętam :wink: . Przyczyny takich zaników były już opisywane. Chociaż każdy przypadek jest inny, to przybliż nam szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 nadajnik Laser 4 odbiornik Rex 5 mpd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Sprawdziłeś napięcie w odbiorniku i nadajniku ?, może antena w odbiorniku uszkodzona, albo dotykała ziemi?, sprawdziłeś w innym miejscu? (może obce zakłócenia) itp. Jak widzisz przyczyn może być wiele, należy krok po kroku eliminować je aż pozostanie to właściwe (i je naprawić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 oba pakiety sa naladowane na maxa,antena nie lezala na ziemi itp,nie sa naderwane... wegla w modelu nie mam,zasieg sprawdzalem w trzech miejscach,wszystkie na otwartej przestrzeni.Trzeba bedzie sprawdzic z innym odb i nadajnikiem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Oczywiście, sprawdź na innym odbiorniku, jeżeli nie pomoże wymień kwarce. Jeżeli będziesz już coś wiedział to napisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Ale napisz to jakoś co zrobiłeś że niema zasięgu co nowa aparatura i niedziałe czy problem zaczął się niedawno. Napisałeś zbyt skrutowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 nic nie robilem by ten zasieg stracic. Nadajnik mam ze 3 lata,odbiornik tez ma z rok.Problem zacza sie we czwartek, jak latalem dlg,po odleceniu ze 30m cos model latal jak chcial,skonczylo sie tym ze go przezucilo na plecy i ulamalem pion.W sobote bylem porzucac rakietoplanem by przywyknac do jego niechceci do skrecania,i raz jak wyladowalem zauwazylem ze stery wariuja,jak podszedlem na 5m przestaly. A jeszcze w niedziele latalem na zboczu ze 200m od siebie....:/ rano obczaiłem dokladniej sytuacje i mam wrazenie ze altena odb jest przerwana pod oslonka ze 3mm od obudowy.Jesli sie nie myle to juz mam przyczyne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 zdjalem oslonke w ten czesci i ukazalo sie ze tak ze 60% drutow anteny jest pourywanych....zlutuje i zrobie testy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Wydaje mi się, że lutowanie to nienajlepszy pomysł. Lepiej wymień w całości na nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Wydaje mi się, że lutowanie to nienajlepszy pomysł. Lepiej wymień w całości na nową. Hitec HSF 05 MJ - urwana w calosci zaraz za odbiornikiem - kawalek cyny, lutownica - smigam szybowcem daleko i wysoko bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Każdy lut to spadek poziomu sygnału . Czy będziesz śmigał na 1km nie wiem. Lepiej wymienić . Dla zasady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Teorytycznie - tak. Praktycznie nie ma to znaczenia. Antenkę oczywiście należy wymienić profilaktycznie w całości, bo w innych miejscach mogą pojawić się za chwilę podobne uszkodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Czy antena odbiornika - to jakiś specjalny drucik? Czy można ją zastąpić przwodem np. ze sklepu elektonicznego do głośników czy innym kablem? Jakie musi mieć ważne parametry aby można ją było zastąpić i czym najlepiej ją zastapić gdy orginał się przerwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 antena wymieniona, zasieg wrocil,przynajmniej na ulicy. Zobaczymy jak to sie odbije na loty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Każda antena na której latam ma dołączone około 20cm kabla. nigdy nim miałem problemu nawet z REX 4 i 5 mogę spoko około 500-600m latac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Czy antena odbiornika - to jakiś specjalny drucik? Czy można ją zastąpić przwodem np. ze sklepu elektonicznego do głośników czy innym kablem? Jakie musi mieć ważne parametry aby można ją było zastąpić i czym najlepiej ją zastapić gdy orginał się przerwie? Ze względu na zjawisko naskórkowości występujące przy przepływie prądów wysokiej częstotliwości, przewód antenowy musi być wykonany jako wielożyłowy (a juz taki super przewód typowo antenowy ma dodatkowo każdą żyłę izolowaną emalią). Im więcej żył (tych pojedynczych drucików) tym lepsze parametry elektryczne i mechaniczne (elastyczność - tak istotna w naszych antenkach). Istotna jest też izolacja, do naszych zastosowań powinna być w miarę gruba i przy tym bardzo elastyczna. W praktyce, na antenkę dobrze nadają się potrójne przewody do serw sprzedawane w sklepach modelarskich. Wystarczy oderwać jedną nitkę i mamy kabelek na nowa antenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Marku ale wiesz że czerwona nitka gorzej przewodzi bo indukuje się w niej nadfiolet :wink: Zęby nie było wątpliwości to żartowałem. Za to nie zgodzę się że lutowanie nie ma wpływu na odbiór. Wystarczy że kabel od anteny TV sobie polutujecie w kilku odcinkach i na ekranie mogą powstać odbicia lustrzane(jakby duch postaci cofnięty o kilka mm). Poza tym co już ma mniejsze znaczenie to każdy lut to spadek sygnału. No i jeszcze dochodzi to że cyna na mrozie kruszeje i można się obudzić z antenką 5cm długą. W sumie to w większości wypadków to nie wystąpi, ale nie wiadomo na kogo popadnie i szkoda stracić model przez taką głupotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Teorytycznie - tak.Tak napisałem wcześniej. Oczywiscie masz rację. Ale mówilismy o pojedynczym lutowaniu. Każda niejednorodność przewodu wprowadza zakłocenie w parametry falowe. Jego wielkość zależy od samej techniki połączenia. Nawet światłowody się spawa a głos nam sie nie odbija - no, chyba, że czkawką :wink: Ale za bardzo teoretyzujemy. Jak czytaliśmy, problem już rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_244 Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Swiatlowody to inny temat musza byc dokladnie polaczone, z uwagi na znieksztalcenia widma podczas przechodzenia przez bariere polaczenia (w przypadku zlego polaczenia moze nastapic czesciowe odbicie sygnalu. Co do kabla antenowego ja sobie wymienilem kiedys caly przewod w odbiorniku i bylo wszystko tak jak powinno. Czesto utrata czulosci odbiornika moze byc uszkodzony element L lub odstrzelony kondensator SMD po ostrym kretobiciu, mialem taki przypadek. Czasem ciezko jest znalezc usterke jak sie nie dysponuje odpowiednim sprzetem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.