Skocz do zawartości

Półka pod serwa

darek_op

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak radzicie sobie z wycinaniem otworów w półce na serwa. Otwór na serwo musi byc trochę większy niż długość serwa ponieważ przewodzik wychodzi z boku serwa. Z tego też powodu odstęp wkrętów mocujących od krawędzi otworu jest tak mały, że często zdaża się, że wkręt rozrywa krawędź.

Macie na to jakis patent?

Opublikowano

to jeszcze zależy w jakim modelu - w szybowcu mam kabel całkiem pod półką puszczony a serwo wkręcane mam w oblaminowany klocek. Kabel można jeszcze puścić od strony tych dłuższych boków.

Edit:

oczywiście tak jak mówi mammuth miałem zrobioną mniejszy otwór przed przykręceniem

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie bardzo można puścić kabelek od szerszej strony serwa bo wystaje on z węższej strony. W serwach mikro jest jeden wkręt mocujący i to dokładnie w środku węższej krawędzi więc nie można zrobić podcięcia na kabelek , bo wtedy to juz nie ma żadnej mozliwości wkręcenia wkręta.

Opublikowano

ja zalecam stosowanie takiej półki

Dołączona grafika

jak się dobrze przyłożysz to i apkę z modelem położysz, a nie byle tam serwo i to jeszcze mikro, a FE :ble:

Opublikowano

Przepraszam za pomyłkę, chodziło o montaż serwa MINI. Nie zmienia to faktu, że mocowane jest na jeden wkręt.

Paweł Praus

Widzę, że trzymają się Ciebie żarty i to nie tylko w tym wątku.

Ja jako początkujący szukam pomocy i porady, a w Twoim wypadku ...... no cóż nie bardzo rozumiem podejście :shock:

Opublikowano

Nie gniewaj się, trochę humoru jeszcze nikomu nie zaszkodziło :D

Daj jakieś foto to może uda się coś sensownego podpowiedzieć, bo na razie to nie za bardzo wiadomo o co chodzi.

Opublikowano

andrzejp

Wielkie dzięki za rysunek. Właśnie to powiększanie otworu powoduje,że otwory na wkręty wypadają przy samej krawędzi.

Może tak jak pisał EnzO_CK po prostu krawędzie nasączyc CA i wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia.

Opublikowano

Może na niewiele zda się moja podpowiedź, ale ja właśnie te brzegi półki podklejałem małymi podkładkami ze sklejki 1,5mm, na wikol i lekki "spaw". W sklejce najpierw wywiercałem otwór pod wkręt serwa. Na początku wydawało mi się to dość słabe, ale po wyschnięciu zmieniłem zdanie. :)

Opublikowano

Zamiast wkrętów śrubki imbusowe, otwór w półce gwintowany śrubką i nasączony CA. Dodatkowo otwór fazowany a nie tylko powiększony (po stronie kabla dół dłuższy, po przeciwnej na odwrót), zawsze te 0,5 mm półki więcej :lol:

Dołączona grafika

Np:

http://www.allegro.pl/item813412050_m2_x_10_sruba_imbusowa_nierdzewna_10_sztuk_od_ss.html

http://www.allegro.pl/item803654578_m2_5x10_sruba_nierdzewna_imbusowa_10szt_1kom_tani.html

Opublikowano

Może tak jak pisał EnzO_CK po prostu krawędzie nasączyc CA i wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia

Nie tylko samą krawędź, lecz także gwint przy śrubie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.