darek_op Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Jak radzicie sobie z wycinaniem otworów w półce na serwa. Otwór na serwo musi byc trochę większy niż długość serwa ponieważ przewodzik wychodzi z boku serwa. Z tego też powodu odstęp wkrętów mocujących od krawędzi otworu jest tak mały, że często zdaża się, że wkręt rozrywa krawędź. Macie na to jakis patent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Serwo wkladaj pod katem,a zanim uzyjesz wkreta - wywierc otworek "pilotujacy" wkret Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 to jeszcze zależy w jakim modelu - w szybowcu mam kabel całkiem pod półką puszczony a serwo wkręcane mam w oblaminowany klocek. Kabel można jeszcze puścić od strony tych dłuższych boków. Edit: oczywiście tak jak mówi mammuth miałem zrobioną mniejszy otwór przed przykręceniem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam R. Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Można też zrobić otwór dopasowany do serwa a na przeprowadzenie kabelka zrobić kanał/podcięcie o szerokości i grubości kabelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Nie bardzo można puścić kabelek od szerszej strony serwa bo wystaje on z węższej strony. W serwach mikro jest jeden wkręt mocujący i to dokładnie w środku węższej krawędzi więc nie można zrobić podcięcia na kabelek , bo wtedy to juz nie ma żadnej mozliwości wkręcenia wkręta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam R. Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 To że to sero mikro jakoś nie było informacji. A po rozkręceniu serwa i odrobinie pracy nad nim kabelek można wypuścić z szerszej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Albo po prostu miejsce wkretu nasączyc CA, bądz innym klejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 ja zalecam stosowanie takiej półki jak się dobrze przyłożysz to i apkę z modelem położysz, a nie byle tam serwo i to jeszcze mikro, a FE :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Przepraszam za pomyłkę, chodziło o montaż serwa MINI. Nie zmienia to faktu, że mocowane jest na jeden wkręt. Paweł Praus Widzę, że trzymają się Ciebie żarty i to nie tylko w tym wątku. Ja jako początkujący szukam pomocy i porady, a w Twoim wypadku ...... no cóż nie bardzo rozumiem podejście :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Nie gniewaj się, trochę humoru jeszcze nikomu nie zaszkodziło Daj jakieś foto to może uda się coś sensownego podpowiedzieć, bo na razie to nie za bardzo wiadomo o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejp Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Darku, wszystkie serwa typu HS-82 montuję na półce z nieco większym otworem, żeby można je było włożyć tak jak pisał mammuth. Narysowałem Ci szkic: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2924 Możesz zrobić dopasowany otwór i lekko go podszlifowywać do czasu, aż serwo da się włożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 no cóż nie bardzo rozumiem podejście Ja tam Pawła rozumiem. W końcu mamy pierwszy piątek w tym tygodniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 andrzejp Wielkie dzięki za rysunek. Właśnie to powiększanie otworu powoduje,że otwory na wkręty wypadają przy samej krawędzi. Może tak jak pisał EnzO_CK po prostu krawędzie nasączyc CA i wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Może na niewiele zda się moja podpowiedź, ale ja właśnie te brzegi półki podklejałem małymi podkładkami ze sklejki 1,5mm, na wikol i lekki "spaw". W sklejce najpierw wywiercałem otwór pod wkręt serwa. Na początku wydawało mi się to dość słabe, ale po wyschnięciu zmieniłem zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Pod tą tzw półką daję zawsze wzmocnienia (pasek sklejki balsowo lipowej3 mm) i tez nasączam CA otwory Oczywiscie wąski pasek tak ok 8 mm. edit -pisaliśmy razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Ok. Dzięki za podpowiedz, to jest faktycznie chyba najlepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Zamiast wkrętów śrubki imbusowe, otwór w półce gwintowany śrubką i nasączony CA. Dodatkowo otwór fazowany a nie tylko powiększony (po stronie kabla dół dłuższy, po przeciwnej na odwrót), zawsze te 0,5 mm półki więcej Np: http://www.allegro.pl/item813412050_m2_x_10_sruba_imbusowa_nierdzewna_10_sztuk_od_ss.html http://www.allegro.pl/item803654578_m2_5x10_sruba_nierdzewna_imbusowa_10szt_1kom_tani.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Może tak jak pisał EnzO_CK po prostu krawędzie nasączyc CA i wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia Nie tylko samą krawędź, lecz także gwint przy śrubie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.