BartekS Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam Właśnie jestem w trakcie budowy szybowca 2 m. Wiem że bagnet jest z duraluminium 8x3. Prosił bym o pomoc jak zrobić skrzynkę i jak zamocować bagnet. Tutaj są fotki kawałku planu i skrzydła: http://img692.imageshack.us/img692/9646/dscf5272.jpg http://img267.imageshack.us/img267/1954/dscf5273.jpg Pozdrawiam
Danielstol Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 Proponuję kupić stalowy bagnet i do niego szufladę mosiężną którą wkleja się pomiędzy dżwigary .
instruktor Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 Z tego co zauważyłem z kupnym bagnetem i mosiężną szufladą może być problem .Mozna kupić rurki mosiężne cienkościenne i w nią jako bagnet włozyć rurkę węglową wypełnioną stalowym prętem .Oczywiscie rurka musi być wklejona między dzwigary i zamknięta po bokach wzmocnieniami.Podobny bagnet mam w Falconie
Danielstol Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 Kupić idzie http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/7/38/38/ ale te ceny :x
instruktor Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 mnie chodziło o to ,że szuflada moze się nie zmieścić między dzwigarami a rurka fi 8 tak
BartekS Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Opublikowano 11 Listopada 2009 no przy tej cenie bagnetu i szuflady, się nie opłaca
instruktor Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 gdyby ktokolwiek z nas patrzył na to co się opłaca ....
piotrf3j/m Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 A ze sklejki nie możesz? Ja mam w swoim szybowcu 2m szufladkę ze sklejki i wlane żywicy pomiędzy dźwigarami i wytrzymuje szczały jak "pieruny":P
Tomisław Piotr Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 piotrf3j/m, wytrzymuje szczały jak "pieruny" :shock: Pochodzę z Krakowa, przetłumaczcie mi tę gwarę.
piotrf3j/m Opublikowano 12 Listopada 2009 Opublikowano 12 Listopada 2009 (znaczy mocne, dobre ,wytrzymałe) To taka bardziej gwara z lotniska od pewnego modelarza się nauczyliśmy PS mogłem nie używać
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 13 Listopada 2009 Opublikowano 13 Listopada 2009 Biorę bagnet, rozrysowuję pokrycie na blaszce mosiężnej 0,5-0,6mm (w skrajnym przypadku blacha z konserwy, np:groszku...), ostro trasuję, tak że blacha leżąc na stole sama zaczyna się podnosić za rysikiem, wycinam, owijam bagnet za pomocą bukowego lub dębowego klocka posiłkując się imadłem tak aby na 1 krawędzi 3mm wyszła zakładka z blachy, lutuję.... i podziwiam siebie jaki jestem zdolny i sprytny. Jak ochłonę wklejam pomiędzy pasy dźwigarów. Wklejając na skos pomiędzy dźwigarami można uzyskać wznios skrzydeł przy prostym bagnecie. Podkładki (kliny) do skośnie wklejonych szufladek robię z twardego drewna. Leniuszki zalewają taką szparę żywicą, ambitniejsi - żywicą z aerosilem. Jak wymyślisz coś innego - podziel się z nami ! - Jurek
tomtom Opublikowano 14 Listopada 2009 Opublikowano 14 Listopada 2009 Pracowite rozwiązanie, ja tam leniwy jestem i rysikowania w metalu się boję :wink: Jako że bagnet to z reguły u mnie pręt /ale to nieistotne/ smaruję go olejem silikonowym. - rzadkie coś - i śliskie. Na stole przygotowuję pasek przeźroczystej folii spożywczej JanNiezbędny /inne się sklejają/ tyle, żeby 3 razy owinąć bagnet i też z jednej strony smaruję. Owijam dokładnie bagnet - olej trzyma folię na miejscu i nic się nie rozwija. Z szafy wybieram ścinki tkanin szklanych/węglowych i innych i hurtem przesączam dowolną żywicą. Owijam tym badziewiem zabezpieczony bagnet aż ścianka przyszłej kieszeni będzie miała coś pod milimetr. Wygląda ohydnie. Wkładam toto w rurkę termourczliwą adekwatnie większą, tak żeby dało się skutecznie obkurczyć. Grzeję opalarką aż będzie ładne /byle nie zabardzo, bo smarowidło ze środka wycieknie/. Odstawiam na kaloryfer żeby dobrze chytło. Odcinam końce i zdejmuję koszulkę termo. Zgrabnym ruchem wypycham bagnet i pięćsetą delikatnie wyciągam folię. Powstałą rurkę tnę tak gdzieś w połowie. Bagnet wchodzi w takową rurkę z minimalnym luzem, ale po 2-3dniach z nieznanych mi powodów zaczyna działać jak powinien - suwliwie Opis długi, ale roboty 10minut i na pewno pasuje
ertman_176 Opublikowano 14 Listopada 2009 Opublikowano 14 Listopada 2009 Jeżeli dobrze rozumiem autor tematu pyta jak wykonać skrzynkę bagnetową prostokątną do modelu Używanie nici kevlarowej jest troche praktyką religijną - nie trzeba ale czasem warto tym bardziej że prawie zerowa waga i praca. Zboczeńcy retroplane nie dają bo przecież oryginał nie znał kevlaru ... Mam nadzieje że Tomek nie bedzie miał mi za złe że pokazuje jego zdjęcia Tutaj troche o modelu z powyższych zdjęć http://amc.hardt.free.fr/forum/viewtopic.php?f=3&t=262 Niestety ciężko mi namówić Tomka aby pochwalił się tym modelem u nas na forum.
BartekS Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Opublikowano 14 Listopada 2009 Ok dzięki, porady i fotki na pewno pomogą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.