BartekS Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam Właśnie jestem w trakcie budowy szybowca 2 m. Wiem że bagnet jest z duraluminium 8x3. Prosił bym o pomoc jak zrobić skrzynkę i jak zamocować bagnet. Tutaj są fotki kawałku planu i skrzydła: http://img692.imageshack.us/img692/9646/dscf5272.jpg http://img267.imageshack.us/img267/1954/dscf5273.jpg Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Proponuję kupić stalowy bagnet i do niego szufladę mosiężną którą wkleja się pomiędzy dżwigary . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Z tego co zauważyłem z kupnym bagnetem i mosiężną szufladą może być problem .Mozna kupić rurki mosiężne cienkościenne i w nią jako bagnet włozyć rurkę węglową wypełnioną stalowym prętem .Oczywiscie rurka musi być wklejona między dzwigary i zamknięta po bokach wzmocnieniami.Podobny bagnet mam w Falconie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Kupić idzie http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/7/38/38/ ale te ceny :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 mnie chodziło o to ,że szuflada moze się nie zmieścić między dzwigarami a rurka fi 8 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekS Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 no przy tej cenie bagnetu i szuflady, się nie opłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 gdyby ktokolwiek z nas patrzył na to co się opłaca .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrf3j/m Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 A ze sklejki nie możesz? Ja mam w swoim szybowcu 2m szufladkę ze sklejki i wlane żywicy pomiędzy dźwigarami i wytrzymuje szczały jak "pieruny":P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 piotrf3j/m, wytrzymuje szczały jak "pieruny" :shock: Pochodzę z Krakowa, przetłumaczcie mi tę gwarę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrf3j/m Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 (znaczy mocne, dobre ,wytrzymałe) To taka bardziej gwara z lotniska od pewnego modelarza się nauczyliśmy PS mogłem nie używać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Biorę bagnet, rozrysowuję pokrycie na blaszce mosiężnej 0,5-0,6mm (w skrajnym przypadku blacha z konserwy, np:groszku...), ostro trasuję, tak że blacha leżąc na stole sama zaczyna się podnosić za rysikiem, wycinam, owijam bagnet za pomocą bukowego lub dębowego klocka posiłkując się imadłem tak aby na 1 krawędzi 3mm wyszła zakładka z blachy, lutuję.... i podziwiam siebie jaki jestem zdolny i sprytny. Jak ochłonę wklejam pomiędzy pasy dźwigarów. Wklejając na skos pomiędzy dźwigarami można uzyskać wznios skrzydeł przy prostym bagnecie. Podkładki (kliny) do skośnie wklejonych szufladek robię z twardego drewna. Leniuszki zalewają taką szparę żywicą, ambitniejsi - żywicą z aerosilem. Jak wymyślisz coś innego - podziel się z nami ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtom Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Pracowite rozwiązanie, ja tam leniwy jestem i rysikowania w metalu się boję :wink: Jako że bagnet to z reguły u mnie pręt /ale to nieistotne/ smaruję go olejem silikonowym. - rzadkie coś - i śliskie. Na stole przygotowuję pasek przeźroczystej folii spożywczej JanNiezbędny /inne się sklejają/ tyle, żeby 3 razy owinąć bagnet i też z jednej strony smaruję. Owijam dokładnie bagnet - olej trzyma folię na miejscu i nic się nie rozwija. Z szafy wybieram ścinki tkanin szklanych/węglowych i innych i hurtem przesączam dowolną żywicą. Owijam tym badziewiem zabezpieczony bagnet aż ścianka przyszłej kieszeni będzie miała coś pod milimetr. Wygląda ohydnie. Wkładam toto w rurkę termourczliwą adekwatnie większą, tak żeby dało się skutecznie obkurczyć. Grzeję opalarką aż będzie ładne /byle nie zabardzo, bo smarowidło ze środka wycieknie/. Odstawiam na kaloryfer żeby dobrze chytło. Odcinam końce i zdejmuję koszulkę termo. Zgrabnym ruchem wypycham bagnet i pięćsetą delikatnie wyciągam folię. Powstałą rurkę tnę tak gdzieś w połowie. Bagnet wchodzi w takową rurkę z minimalnym luzem, ale po 2-3dniach z nieznanych mi powodów zaczyna działać jak powinien - suwliwie Opis długi, ale roboty 10minut i na pewno pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Jeżeli dobrze rozumiem autor tematu pyta jak wykonać skrzynkę bagnetową prostokątną do modelu Używanie nici kevlarowej jest troche praktyką religijną - nie trzeba ale czasem warto tym bardziej że prawie zerowa waga i praca. Zboczeńcy retroplane nie dają bo przecież oryginał nie znał kevlaru ... Mam nadzieje że Tomek nie bedzie miał mi za złe że pokazuje jego zdjęcia Tutaj troche o modelu z powyższych zdjęć http://amc.hardt.free.fr/forum/viewtopic.php?f=3&t=262 Niestety ciężko mi namówić Tomka aby pochwalił się tym modelem u nas na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekS Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Ok dzięki, porady i fotki na pewno pomogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.