Marek_Spy Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 siedze sobie od kilku dni i dumam . Mam model cessny 182 z CMpro (tej mniejszej bez klap) i nie mam do niej przedniej szybki . Zastanawiam sie jak zrobic kopyto zeby uchwycic rozmiary i ksztalt -zaokraglony przechodzacy w prostokat . I siedze i dumam i wydumac nie moge ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Zrób ze sklejki dwie wręgi: zaokrągloną i prostokątną. Przyklej je po dwóch stronach balsowego klocka odpowiedniej szerokości. Potem papier ścierny i ... wiesz co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Zapraszam do mojego tematu w "Makietach" dot. Piperka L4H, gdzie może coś Ci pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Dołączę się to tematu , a jeśli kopyto ma spore rozmiary i szkoda nam balsy to z czego można wykonać takie kopyto ? Mniejsze robię z klocka sosnowego ale większe to już sporawy pniak i szlifowania jest mnóstwo :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Dołączę się to tematu , a jeśli kopyto ma spore rozmiary i szkoda nam balsyJeszcze jest lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 ... a jeśli kopyto ma spore rozmiary ... to już sporawy pniak i szlifowania jest mnóstwo :roll: Samo sie nie zrobi. Ale jaki efekt końcowy :wink: Marku ? A jak robisz, jak masz już kopytko ? Czy wkładasz do butelki PET i kurczysz plastik przy pomocy opalarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 A jakby tak, gdy kopyto jest duze, ze styroduru wyciac i gipsem wykonczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Zamiast balsy można też użyć płyty MDF.Dobrze się to szlifuje np flexem z papierem ściernym .MDF twardość drewna ale przy szlifowaniu się tak nie przypala no i jest oczywiście tańczy niż balsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 mysle zrobic ze styroduru a potem w wrzacej wodzie . Pet mieknie w temp. ok 90 st C . A moze ktos ma takie kopyto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Marku, zapytałem o tego PET-a ( nie mylić z niedopałkiem :wink: ), bo sam miałem ten problem i zdecydowanie polecam opalarkę, tylko trzeba grzać bez przesady. Plastik butelki fajnie się kurczy pod wpływem gorącego powietrza dokładnie jak folia do pokryć płatów. Z wrzątkiem może wyjść lipa. Gdybyś robił opalarką pamiętaj, że już wstępnie trzeba kopytko w butelce dość ciasno umieścić, chodzi o to, aby skurcz plastiku jak najskuteczniej odwzorował kształt kopytka. Wspominam o tym w mojej relacji: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=17275&postdays=0&postorder=asc&start=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Jest jeszcze opcja aby najpierw z dowolnego materiału wykonać pozytyw, a potem odlać od niego negatyw z silikonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Jest jeszcze opcja aby najpierw z dowolnego materiału wykonać pozytyw, a potem odlać od niego negatyw z silikonu. Czy nie uważasz, że wykonanie kopyta, a później formy negatywowej to więcej roboty ? Zresztą po co ? 1. Robisz kopytko dokładnie tak jak wygląda kabinka dodając jeszcze na krawędziach trochę naddatku do obcięcia, jednak na kopycie już rysujesz kontur całej kabiny. 2. Wkładasz do butelki (dobierasz wielkość butelki do wielkości kopytka, można dobrać też kolor) od strony dna poprzez nacięcie. 3. Wkładasz jeszcze do butelki coś ( jakieś klocki drewniane, klocki plastikowe ), aby zlikwidować ewentualny luz kopytka w butelce. 4. Gdy kopytko jest w środku przy pomocy opalarki ogrzewając naciągasz plastik na kopytko. Grzać trzeba z wyczuciem, gdyż przy mocniejszym przygrzaniu plastik butelki może się przypalić. 5. Po wystudzeniu (można w zimnej wodzie) obcinasz według wcześniej narysowanych konturów na kopycie. GOTOWE :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Kabinki juz robiłem opalarka , to zaden problem . ale ja nie mam pojecia jak zrobic dosc trudną kabinke do tej cessny . I w tym jest problem Jest półokragła z produ a kwadratowa z tylu i jeszcze ma kawalek nachodzacy na gorna czesc skrzydła . Zrobiłem klocek z styroduru i bede rzezał . Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Akurat w tym przypadku negatyw jest nie potrzebny, ale chodziło mi tylko o pokazanie, iż istnieje taki sposób. Przydaje się np. przy wielokrotnym laminowaniu kadłuba z takiej formy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.