fredek Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Zamówiłem Bossanovę 3D. Aby się dowiedzieć czy OS 46AX da radę, zrobiłem takie oto doświadczenie. Paliwo Meccamo Excel Fuel, 15% nitro, 12% oleje. Belka o wadze 4 kg długa na metr w pionie, na czterech poziomych odciągach stoi na elektronicznej wadze kuchennej, która pokazuje również na minus. Na belce silnik i zbiornik. Całość mniej niż 5 kg bo waga do 5, ale więcej niż 4, bo jak się później okazało pofrunęłoby moje "doświadczenie" :shock: . Śmigła różne, takie jakie miałem. A oto wyniki : ŚMIGŁO / ROZMIAR / SIŁA CIĄGU (g) / OBROTY MARO (drewn) / 12x8 / 2400 / 10300 PRO (drewn) / 12x6 / 2700 / 10600 APC / 12x6 / 3000 / 10600 Bambula (drewn) / 12x4 / 3300 / 11700 APC / 12,25x3,75 / 3350 / 12300 Master Airscrew / 12x4 K / 3600 / 12800 Master Airscrew / 13x4 K / 3750 / 11800 Iglica paliwa odkręcona na 1,2 obr. ze śmigłami Master, 1,4 obr. APC, do 1,6 obr. drew. Zakładam że model do startu będzie ważył 2000-2100. Wyniki, zaskakujące z resztą, pokazują że silnik da radę Gdzieś, kiedyś na forum czytałem, że najlepsze osiągi są na śmigłach Airscrew (kupiłem je dopiero niedawno - do pomiarów), a latałem na APC. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Czy na śmigłach mniejszej średnicy też dokonywałeś pomiarów? Z tych przedstawionych wynika, że jest jeszcze sporo tys. obrotów w zapasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredek Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Niestety, innych nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukisek Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Moim skromnym zdaniem odpowiednim smiglm do tego silnika (ktroy z reszta sam z powodzeniem uzytkiuję ) jest APC 11/6 lub 12/6 z przewaga na to pierwsze. Na tych smigielkach silniczek zbiera sie jak nalezy , potrafi sie wyregulowac doskonale no i pracuje w przedziale obrotow jak mi tlumaczono przy ktorych ma swoj najlepszy moment obrotowy. Predkosc obrotowa mam dokl taka sama jak z twoich wynikow +- 70 obr/min. To ze obroty podczas pomiaru nie osiagaja katalogowych to nie znaczy ze motorek pracuje w niewlasciwych. Po prostu jest to statyczny pomiar ktory nie ma za wiele wspolnego z warunkami w jakich faktycznie pracuje silnik (obroty podczas lotu sa wyzsze ). Pokombinowalbym za to z innymi producentami ale poruszajac sie wlasnie w tych wartosciach. Sam stosuje 12/6 APC do trenerka klasy 60 po to aby latal mi jak by to powiedziec , bardziej "gently" na pol gazu , bo chodzi o oszczednosc paliwa w locie z kamerką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredek Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Ja latałem Funtaną rozp. 146 cm na drewnianych, bo są lżejsze i silnik szybciej wchodził na obroty. Później kupiłem APC. Od razu było widać w locie że silnik na APC lepiej ciągnie. Nie latałem na Masterach. Podczas w/w testów każdego śmigła sporo kręciłem iglicą w obie strony. Zaskakujące jest to, że na Masterach uzyskałem najlepszy ciąg przy najmocniej wkręconej iglicy i myślę że to się przełoży na zużycie paliwa w locie. Próby powtarzałem dwa, trzy razy, więc nie ma mowy o błędzie. Na max. obrotach czasem silnik trochę falował o 100-300 obrotów w cyklu ok. 5 sekund. Myślę że łatwość i prawidłowość regulacji wynika z jakości silnika i gaźnika, a nie rodzaju i wielkości śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukisek Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Master airscrew jest dosc miekkim smiglem w porownaniu do APC . Nie wiem czy to jest wadą ale lubia sie te smigielka odksztalcac podczas wchodzenia na obroty , oczywiscie nawet po odpowiednim wywazeniu. Mam tu na mysli takie smieszne falowanie po dodaniu gazu . W APC ktore jest twarde jak beton nic takiego nie ma miejsca. Latam z powodzeniem na obydwu a z racji tego ze niedawno zaczolem przygode ze spalinami stosowalem najpierw APC ktore przy blizszych kontaktach z mateczką ziemią przy twardych ladowaniach sie po prostu ukruszalo . Natomiast w wypadku Master-a mialem ewentualne zarysowania i to wszystko . Za jakis czas znowu wrocielm do APC mimo tego ze jest bardziej "urazowe" ale chyba konstrukcyjnie doskonalsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Przy Osie 46AX rewelacyjnie sprawdza się smigło 12,25x3,75 Diablotin-szczególnie do wolniejszych modeli typu 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Przy Osie 46AX rewelacyjnie sprawdza się smigło 12,25x3,75 Diablotin-szczególnie do wolniejszych modeli typu 3D To smigło zakładałem do OS 46 LA i również latało się idealnie - właśnie modelem raczej retro. Zaraz sorawdzę jakie były obroty maxymalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakiglawstogusiana Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 A APC to niby jakie? Jak można mówić że apc są goprsze od ma bez określenia konkretnie jakie to śmigło? ma są szerokie, a apc sport nie będa miały takiego ciągu statycznego, W to już prędziej można porównywać z ma K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Toś się obudził po 4 latach :lol: :lol: :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakiglawstogusiana Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 A co to przez 4 lata mógł się zmienić ciąg 46 ax? Autora tematu może już na forum nie ma, nie znaczy to jednak że nikogo temat nie interesuje. A jak bym założył nowy temat to było by biadolenie że już podobny istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.