Marcinmb Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 fajnie ale chyba byl wiaterek bo sie szybko rozmywało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 jak długo pali się taka świeca i jaką ma masę? Mam jako takie pojęcie o mieszankach pirotechnicznych, i może bym coś smajstrował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Opis z RcScorpion http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=191&products_id=1550 Świeca dymna Smoke-Riter - Superior USA Krótki opis: Świece dymowe do lotów akrobacyjnych. Pozostawia na niebie gęsty i trwały szaro-biały dym za modelem. Nie wymaga skomplikowanych instalacji dymowych i wydechowych. Nie brudzi modelu. Świeca produkuje dym przez ok. 3-4 minut. Świecę montujemy do kadłuba lub podwozia, przed startem należy zapalić lont. Specyfikacja: Waga 138g Średnica 34 Długość 127 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Dane faktyczne zgadzają się z opisem, tylko że moje nie paliła sie 4 minut - może 2-3. Fakt, że nie wypaliła się do końca. Niestety osoba filmująca nie poradziła sobie z tą czynnością dlatego film nie od początku. Co do pogody - było upalnie i bezwietrznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Witam, ( Troszke inny sposób wykoania świecy dymnej ) - mam nadzieje ze nikt nie bedzie zły. Wczoraj wraz z kolegą byłem oblatać jego depronową F18 waga ok 360g, pakiet 3S 1300 , silnik 400 chyba 6V (nie widać bo silnik pomalowany na czarno). A wieć tak model poszedł w góre jak rakieta kolega pokręcił pare kółek nad mani i po jakiś 3 min. lotu nagle silnik zaczął słabnąć i z ogona zaczął wydobywać się efektowny biały dym który wydobywał sie jeszcze ze 30 sek. po wyłączeniu silnika. Silnik oddawał takie ciepło ze stopiło depron po jego bokach :!: . Więc tu macie przepis na świece dymną tj, przewoltować silnik i nie zrobić porządnego chłodzenia dla silnika :idea:. Efekt dymu murowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 cóż, dosyć nietypowa wytwornica dymu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 nie dosc ze nietypowa to do tego dosc kosztowna :mrgreen: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Opisze moje kolejne doswiadczenia ze swieca ze skorpiona - w weekend mialem okazje troche polatac i wykonalem jeden lot ze swieca. Dodam ze moja lezala w szufladzie dobre pol roku wiec moze to miec jakis wplyw na skutki pomiarow. Oto wnioski do jakich doszlismy na lotnisku: 1) Swieca po zapaleniu wywarza dym dopiero po jakis 30 sekundach 2) Nie pali sie ciagle - czasami przerywa - czasami dymu jest wiecej lub mniej 3) Skuteczna tylko przy wolnych przelotach, przy szybkich nic nie widac 4) Pogoda powinna byc bezchmurna, w przeciwnym wypadku nic nie widac - na pewno nie poleca sie swiecy na dzisiejsza "szarowe" 5) Swieca palila sie z przerwami jakies 3-4 minuty - wszystkie cztery dysze sie otworzyly 6) Swieca byla przyklejona na tasme do goleni podwozia, na goleni zostalo troszeczke czarnego syfu ktory bez problemu mozna bylo usunac sciereczka Oraz fotka z wolnego przelotu: Mam nadzieje ze w nastepny weekend pogoda dopisze i ruszamy z probami z 2 swiecami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Moja gdy juz się "rozdmuchała" to też nieżle dymiła. Niestety dwie dysze zamknięte: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 ja spróbuje zrobić własną i zrobie najpierw proby na sucho kiedys robilem swiece dymne i mój rekor wynosi okolo 15 minut ciagłego palenia się i gęstego dymu ( dodałem trochę węgla w tabletkach ale niewiele nawet nie 1/5 łyżeczki do herbaty) i było tak napchałem to ( coś jak karmelek bo wygotowany) do pudełka po polimerze w puszce plastikowej 200ml było tego moze ze 100gram -150gram po odpaleniu do wysokości 40cm unosił se czarny dym a potem zamieniał się w biały dodam ze był to bardzo gęsty dym chyba zrobie taką drugą tyle że bez węgla i w mniejszej ilości okolo 80gram ( 2 takie swiece po 80 gram) proporcje są takie: 4 łyżeczki saletry i 6 łyżeczek cukru pudru i tak do uzyskania porządanej wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 A może tak świeca by się nadała, ładny kolor i też samoróba. http://pl.youtube.com/watch?v=L33tR2gdXgs&feature=related Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 ta świeca jest z rodaminy B, chloranu V potasu, laktozy i sody oczyszczonej... rodamina jednak brudzi okropnie, jak kiedyś otworzyłem opakowanie w piwnicy, to na drugi dzień cały zlew oddalony o jakiś metr był różowy... ręce, paznokcie, wszystko różowe i trzeba pumeksu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Kolor świeca zawdzięcza barwnikowi spozywczemu, który dodaje się do saletry i cukru. 2 łyzki i taki efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 z saletra nie przejdzie...zamiast saletry nadmanganian potasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 obaj się mylicie... co do barwnika spożywczego to pic na wodę, bajka... saletra potasowa ma za wysoką temperaturę, barwnik się spali zamiast wysublimować (a tego potrzeba do koloru) nadmanganian też zły pomysł, on używany jest tylko do mieszanin fotobłyskowych, z dermatolem troszeczkę żółtego dymu da ale na niebie się go nawet nie zobaczy... ten film to na 100% to co wyżej napisałem btw, nie ma co czytać tych komentarzy pod filmem, większość to wypociny wieku podstawówkowego którzy naoglądali się za dużo filmów na YouTube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Jeszcze nie dawno był film na youtube jak robili taką świecę, podawane były składniki i było napisane 2 łyżeczki barwnika spozywczego :? jak znajde to wrzuce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 wiem znam go... ale czy wierzysz we wszystko co jest w internecie? tak było pokazane mieszanie, a potem od razu na polu trzyma go w ręku ja też mogę cementu nasypać i wmawiać że to jest cudo jednak jeśli ten barwnik był organiczny (u nas nie dostanie się go ot tak w sklepie spożywczym) to możliwe że barwi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Odkopuje bardzo stary temat, ale ma ktos może jakieś nowe doswiadczenia i pomysły na wykorzystanie świec dymnych w samolotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.