Skocz do zawartości

Budowa Telemastra

filipek84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś doszedł do mnie model jak już ujołem w temacie Telemaster na którego już dawno czekałem.

Kiedy otworzyłem paczkę którą kupiłem od innego modelarza ,wypakowałem wszystkie części i złapałem się za głowę ile tego jest , tym bardziej że kupiłem dwa modele niebieski i czerwony . Ale że niebieski jest mój a drugi kolegi to przystąpie do budowy mojego samolotu.

Nie chciałem niczego na razie budować ponieważ nie chce niczego popsuć :evil: w moich rękach wszystko jest możliwe. Zdecydowałem się na kupno zrobionego już modelu bo wiadomo nieswoje kanapki zawsze lepiej smakują dla ludzi mniej inteligętnych tłumaczę : bedę miał większą pewność że model nie rozleci się w locie a wogóle że wzbije się w powietrzu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Więc jako niedoświadczony modelarz jestem otwarty na wasze rady i propozycje. :D

Opublikowano

no to mam 1 pytanie tą gumkę modelarską mogę zastompić kilkomna recepturkami ?

i jeszcze jedno odnośnie lotek w skrzydłach,jak je połączyć z skrzydałami?

EDITED by Paweł R: scaliłem 2 posty

Opublikowano

no to mam 1 pytanie tą gumkę modelarską mogę zastompić kilkomna recepturkami ?

Możesz zastąpić recepturkami. Trzeba ich użyć nawet kilkanaście.

Lotki ze skrzydłami możesz połączyć taśmą samoprzylepną. Trzeba ją przykleić od góry na całej długości lotki, a następnie od dołu tak, żeby w miejscu gdzie będzie tworzył się zawias, obie taśmy (górna i dolna) się skleiły ze sobą.

Opublikowano

podpowiem cos co sam wyczytałem na tym forum tylko nie pamiętam w jakim wątku...

zastąp gumki recept6urki zwykła gumą "majtkową" tzn idź do najbliższej pasmanterii i poproś o gumę do wszywania a jak uda Ci się kupić szerszą ( ja używałem takiej 15mm szer.) to lepiej nawet , następnie musisz zdjąć wymiar tzn.rozciągasz łapiąc za koniec (jeden) i przykładasz do 1 belki (tego czegoś co wystaje z modelu nie wiem sam jak to sie nazywa) i rozciągniętą tak powiedzmy na 70 proc łapiesz gdzie wypada 2 belka (na skos) potem puszczasz koniec i masz dł połowy , składasz na 2 i jak umiesz to zszywasz a jak nie to dodajesz po 2 cm na końce i starasz się związać (na rozciągniętych końcach) , ja taki patent katowałem wręcz (nauka latania , krety itp ) i nie puściło a jak jest szersza to się nie wcina w skrzydło .

a co do lotek to nie mam pojęcia jak bez "prucia" konstrukcji je zlikwidować ( bo rozumiem że o to chodzi) może niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie

Opublikowano

jakie dać śmigło?

węglowe

ośmio płatowe

dwumetrowe

ruszofe

wiesz mamy dość sporą liczbę użytkowników na forum ale chyba żaden nie jest wróżką :P

śmigło ( jeśli chodzi Ci o wymiar ) dobiera się odpowiednio zalecane do twojego silnika a my nie wiemy nawet czy to ma być elektryk czy spalina czy jeszcze inny wynalazek .... a może napęd gumowy ?

;]

PS modzi chyba nie zauważyli ale masz 2 posty w odstępie 1 minutowym - edytuj posty a nie nabijaj licznik ...

Przeczytałem jeszcze raz cały wątek ale nie znalazłem jednak informacji o silniku ;/

Pozdrawiam :)

PS

O nie zauważyłem, że jesteś z Łasku - najlepszym wyborem będzie jak pójdziesz na modelarnię w Łasku :) Zduńska jest blisko ;]

EDIT

Widzę, że wyedytowałeś to przy okazji muszę Ci niestety znowu coś wytknąć .....

szczeguły

jak nie wiesz jak to zainstaluj sobie Mozillę Firefox która Ci pomoże poprawić błędy ( jak word )
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem jaką masz przeglądarkę ale na dziś dzień to chyba wszystkie pokazują błędy w pisowni. Podkreślenie na czerwono to nie ozdoba tylko oznaczenie słowa z błędem.

Opublikowano

no w sumie macie racje ,od lat gram w różne gry online w których nikt nie zwraca na to uwagi i może dlatego robię tyle błędów choć z dyktand mam dobre oceny :D ,przynajmniej na tym forum będę się pilnował jeśli robi to wam kłopot :(

Opublikowano

Więc mam kolejne kłopoty , gdy założyłem gumkę (na model oczywiście) automatycznie lotki zablokowały się na (jak to ujął jeden z użytkowników) belkach na których mocuje się gumę może dam jakieś zdjęcie :D

Dołączona grafika

Na zdjęciach które mi wysłał koleś od którego kupowałem model widać że skrzydło jest inaczej zbudowane

Dołączona grafika

a moje

Dołączona grafika

Jeszcze jeden kłopot nie wiem do czego jest ta pierdółka oznaczona cyfrą 2 ,chyba służy do mocowania tylnego koła?

Opublikowano

jak lotki za długie to je skruć , i te tylne kołki też :rotfl: zrób zdęcie statecznika kierunku trochę bliżej bo nic nie widać co na nim przylepione jest

Opublikowano

Jeśli to jest to co wziąłeś w kółko to na pewno jest to płytka do której musisz przymocować dźwigienkę jeśli ta płytka jest pod spodem to pewnie po to by nie zdzierał się ogon podczas kołowania/lądowania Ty tam zdaje się przymocowałeś kółko i gitara :)

Opublikowano

ok dziękuję, jednak jest to do mocowania dźwigienki kółka ,a moja aparatura jak niedoszła tak nie dochodzi wiem że w święta poczty nie pracują ale ja nie mogę się doczekać oby się nie zgubiła na poczcie bo już raz czekałem miesiąc :D

Opublikowano

No nie zgubiła się nawet przyszła w terminie ,prawie w terminie.

Tak myślę że zmieszczę się w 250-300z.

Aparatura:Hitec Focus 4

Odbiornik:Corona RP6D1

Regiel: 18A(jeszcze niewybrałem)

Silnik:Tower Pro 2410-08 GL lub 3f Emax CF2822

serwa:HexTronik HXT900 (4 sztuki)

Aukumulator:Jakiś LI-PO 1000-1500 mAh

Witam

potrzebuje waszej pomocy,który silnik mam wybrać, ceną się praktycznie nie różnią

http://www.emodel.pl/tower-pro-silnik-241008-gl-p-210.html

http://www.emodel.pl/tower-pro-silnik-240821-gl-p-23.html

Może kiedyś ktoś z was miał jeden z tych silników i ma do niego jakieś zastrzeżenia ,lub chciał by mi go polecić

Z góry dziękuje za pomoc. Istnieje jeszcze możliwość że znacie jakieś lepsze silniki ,czekam na odpowiedź...

EDITED by Paweł R: kolejne posty scalone...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.