mmarko25 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Witam Wreszcie przyszła pora na pokazanie mojego pierwszego modelu rc, i przy okazji pierwszej własnej konstrukcji... Projekt zacząłem parę lat temu, jednak dopiero w ubiegłym roku udało mi się go dokończyć... Postanowiłem sobie że zrobię szybowca o rozp. 2m i koniecznie chciałem duże wydłużenie - stąd cięciwa tylko 150mm (teraz bym już tego nie zrobił..). Trochę danych dotyczących modelu: rozpiętość 2 m cięciwa 150 mm dł. 900 mm Wyposażenie: to co jest w zestawie Sanwy VG6000 - taką aparaturkę sobie właśnie zapodałem na pierwszy raz;) czyli: serwa - srm102 2szt. odbiornik - z zestawu (8 kanałów) pakiet 4,8v 700mAh Początkowo miał to być tylko szybowiec... ale bardzo szybko dorobiłem mu wieżyczkę z silnikiem OS 15LA, zbiornikiem paliwa i dodatkowym serwem srm102. Konstrukcja: sosna, balsa, sklejka A oto kilka fotek (niestety nie fociłem budowy szybowca, tylko szkrzydła przed pokryciem i gotowy efekt końcowy) Obecnie kadłub znajduje sie w małym remoncie..., i przy tej okazji przerobię go troszeczkę aby w przyszłości zamontować jakiś silnik elektryczny:). Myślę że najtańszy tower pro i lipolami sie nada (z ciągiem około 500g), co na ten temat myślicie?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Witaj! Nie wiemy czy ten silnik się nada, bo nie wiemy ile waży Twój model :)Ale z doświadczenia wiem, że pociągnie modelik tak do ok. 1200g, ale rewelacji nie będzie:) A tak poza tym - bardzo ładnie wykonana konstrukcja, gratuluję! Oby więcej takich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Prawie wszystko w porządku tylko ta wieżyczka :shock: psuje całe wrażenie z oględzin . W wersji elektrycznej silnik chyba już zamontujesz w nosie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PXT Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 A czy ta wieżyczka nie stwarza zbyt dużych oporów aerodynamicznych? Z tyłu mogą się tworzyc zawirowania powietrza. Ja bym zrobił jeszcze spływ do niej. Jak myślicie? (może się mylę?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Ale dziwadełko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Sprawia wrazenie konika na .... szybowcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarko25 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Witam:) Wiem, wieżyczka nie wygląda zbyt ciekawie, ale musiałem tam jakoś to wszystko pomieścić... (zbiornik 90ml + serwo). Co do oporów... bez wątpienia są duże i to widać w locie (zresztą bez wieżyczki jest też dużo mniejsza masa). Jednak na wolnych obrotach ciąg smigła kompensuje ten opór wiec można latać) Co do ewentualnego silnika elektr. napewno będzie z przodu:). Masa całości około 1kg (musze sobie jeszcze kupić wagę...) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.