mmarko25 Posted April 26, 2007 Posted April 26, 2007 Witam Wreszcie przyszła pora na pokazanie mojego pierwszego modelu rc, i przy okazji pierwszej własnej konstrukcji... Projekt zacząłem parę lat temu, jednak dopiero w ubiegłym roku udało mi się go dokończyć... Postanowiłem sobie że zrobię szybowca o rozp. 2m i koniecznie chciałem duże wydłużenie - stąd cięciwa tylko 150mm (teraz bym już tego nie zrobił..). Trochę danych dotyczących modelu: rozpiętość 2 m cięciwa 150 mm dł. 900 mm Wyposażenie: to co jest w zestawie Sanwy VG6000 - taką aparaturkę sobie właśnie zapodałem na pierwszy raz;) czyli: serwa - srm102 2szt. odbiornik - z zestawu (8 kanałów) pakiet 4,8v 700mAh Początkowo miał to być tylko szybowiec... ale bardzo szybko dorobiłem mu wieżyczkę z silnikiem OS 15LA, zbiornikiem paliwa i dodatkowym serwem srm102. Konstrukcja: sosna, balsa, sklejka A oto kilka fotek (niestety nie fociłem budowy szybowca, tylko szkrzydła przed pokryciem i gotowy efekt końcowy) Obecnie kadłub znajduje sie w małym remoncie..., i przy tej okazji przerobię go troszeczkę aby w przyszłości zamontować jakiś silnik elektryczny:). Myślę że najtańszy tower pro i lipolami sie nada (z ciągiem około 500g), co na ten temat myślicie?? Pozdrawiam
Pawel_W Posted April 26, 2007 Posted April 26, 2007 Witaj! Nie wiemy czy ten silnik się nada, bo nie wiemy ile waży Twój model :)Ale z doświadczenia wiem, że pociągnie modelik tak do ok. 1200g, ale rewelacji nie będzie:) A tak poza tym - bardzo ładnie wykonana konstrukcja, gratuluję! Oby więcej takich
olo Posted April 26, 2007 Posted April 26, 2007 Prawie wszystko w porządku tylko ta wieżyczka :shock: psuje całe wrażenie z oględzin . W wersji elektrycznej silnik chyba już zamontujesz w nosie ?
PXT Posted April 26, 2007 Posted April 26, 2007 A czy ta wieżyczka nie stwarza zbyt dużych oporów aerodynamicznych? Z tyłu mogą się tworzyc zawirowania powietrza. Ja bym zrobił jeszcze spływ do niej. Jak myślicie? (może się mylę?)
mmarko25 Posted April 27, 2007 Author Posted April 27, 2007 Witam:) Wiem, wieżyczka nie wygląda zbyt ciekawie, ale musiałem tam jakoś to wszystko pomieścić... (zbiornik 90ml + serwo). Co do oporów... bez wątpienia są duże i to widać w locie (zresztą bez wieżyczki jest też dużo mniejsza masa). Jednak na wolnych obrotach ciąg smigła kompensuje ten opór wiec można latać) Co do ewentualnego silnika elektr. napewno będzie z przodu:). Masa całości około 1kg (musze sobie jeszcze kupić wagę...) pozdrawiam
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.