marcin133 Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Jak w temacie, wszystko co dotyczy tego motoszybowca. Planuję użyć napędu OS MAX 10LA więc celuję w mniejszą wersję elektryczną. Podawano plan takiej wersji tu na forum ale link wygasł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rob Mc Fly Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Zaglądałeś Marcinie na Profili? Jest tam plan Fourniera w rozmiarze 2,2m. U południowych sąsiadów z kolei jest RF-5 http://eshop.rcrevue.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=701&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=1 (nie tego chyba potrzebujesz). Mam papierowe plany RF-a w dwóch wersjach (wielkościach)- gdyby co mogę Ci je pożyczyć do skopiowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweln7 Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Witam O to chodziło Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin133 Posted December 1, 2009 Author Share Posted December 1, 2009 Zaglądałeś Marcinie na Profili? Jest tam plan Fourniera w rozmiarze 2,2m. Oczywiście. Nie są to jednak plany udostępnione i nawet kontaktu brak U południowych sąsiadów z kolei jest RF-5 http://eshop.rcrevue.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=701&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=1 (nie tego chyba potrzebujesz). Też byłoby ok. Należałoby jedynie pomniejszyć. Mam już niemal wszystko, nie mam tylko żeber, nie wiem nawet jaki profil i jakie zwichrzenie jeżeli występuje. (w planach które posiadam jest to widoczne ale niestety to tyle ile można z nich wyedukować). I wszystko co posiadam generalnie marnej jakości jest ale... Mam papierowe plany RF-a w dwóch wersjach (wielkościach)- gdyby co mogę Ci je pożyczyć do skopiowania. Jeżeli nie będzie innego wyjścia, będę się kontaktował O to chodziło Tak - te plany właśnie posiadam.Źródło które Ty zalinkowałeś są w bardzo małej rozdzielczości (nie jest dostępny obrazek pełny) - miałem nadzieję że są w wyższej rozdzielczości. To trzy obrazki to także dwa różne plany a żaden nie jest kompletny (mam ten drugi). To posiadam: Fournier RF4 Plan i jak pisałem - jaki to profil? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rob Mc Fly Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 :oops: :oops: :oops: :crazy: :crazy: :crazy: A tyle razy mówiłem temu typkowi widzianemu w lustrze: zanim coś napiszesz upewnij się o czym piszeszMea culpa... Dziś przeglądając część nachomikowanych planów sprawdziłem, cóż to z RFów w mojej przechowalni się znalazło. Okazuje się, że wszystko to są RF-5. Jedna z wersji to są te właśnie plany od południowych sąsiadów (trzy arkusze A1). Druga z kolei to plan modelu podobny wielkością (228,6 cm rozpiętości ), płat dzielony na trzy części, chowane podwozie. Kąty płata: przy nasadzie +1,5°, końcówka 0°. Nazwa profilu nie jest podana. Nie ma też rozrysowanych wszystkich żeber, jedynie podane są profile przejściowe w trzech kluczowych miejscach. Wymiary podane w calach i milimetrach. Przewidziany pod silnik 5cm?. Jeden ogromniasty arkusz- dłuższy, niż normalny A0. Być może mając do dyspozycji oba te plany mógłbyś z każdego z nich użyć tego, co przydatniejsze i wypłodzić skuteczną kompilację obu wersji :roll: . Już więcej grzechów nie pamiętam... :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin133 Posted December 6, 2009 Author Share Posted December 6, 2009 Spoko wodza :faja: Plany się rysują ;D - to i tak chyba najlepsze rozwiązanie bo przynajmniej rysuje je po "siebie" i nie potrzeba będzie ich skalować, zmieniać itp. wkrótce więcej informacji - chciałbym raz coś skończyć za co się zabieram :rotfl: Profil przyjąłem NACA2412 bo jest baaaardzo podobny do profilu z powyższych planów. Czy będzie dobry? Mile widziane sugestie w tym temacie. Planowana rozpiętość pod OS 10LA 1,7m. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rob Mc Fly Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Jeśli by Cię to urządzało to jutro po południu mogę przeskanować same profile i przesłać Ci na maila to będziesz mógł je sobie porównać. Gdybyś reflektował na takie rozwiązanie to wrzuć mi swojego maila na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.