madrian Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Spotkało mnie nieszczęście. :wink: W czasie próby statycznej ciągu w motoszybowcu "Orkan" (opisywany na forum, niedługo wrzucę aktualizację postępów), coś pizło i odpadło. Myślałem, że może odpadła węglowa łopatka Graupnera od składanego śmigła "Ray". Ale okazało się, że oderwał się kołpak. Był przyklejony czymś, podejrzanie podobnym do szarego Poxipolu, tylko ciemniejsze i bardziej zielonkawe. I jakimś cudem, te 4 kropelki cementu puściły w czasie obrotów. Tzn. popękały. Czym przykleić ten kołpak? Żywica Epoksy UHU 300kg wystarczy? Mam jeszcze UHU 5 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Czerwony kołpak Turbo firmy Pelikan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Odradzam klejenie ze względu na obroty jakie są osiągane przez ten element i związany z klejeniem brak możliwości wyważenia. Lepiej kup sobie nowy kołpak....kosztuje parę złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Czerwony kołpak Turbo firmy Pelikan? Tak. Konkretnie ten. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6514 Paweł, nie sądządze, by fabrycznie był wyważany. Klejenie wyglądało, jakby ktoś kapnął 4 krople kleju, bez ładu i składu. Nie było śladów wyważania. Musiałbym kupić całą piastę - 4 dychy można inaczej zainwestować. :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Kupisz nową piastę i będzie to samo. Jeśli dziobek nie wygiął się, to możesz go przykleić. Ja tak mam przyklejone na CA i nic złego się nie dzieje. Jeśli natomiast dziobek masz pokrzywiony, to dostaniesz bicia na nim i w efekcie tak czy inaczej odleci. Kołpaki do składanych, zwłaszcza te turbo, to droga zabawa, wiem. Jakbyś zmieniał, bierz srebrne z Topmodel. Coś z tego zakresu http://www.nastik.pl/kolpaki-smigiel-skladanych-turbo-c-54_158.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Sklej dobrą żywicą 10-cio minutową i będzie w porządku,osobiście polecam Epoxilmix(coś na zasadzie poxipolu tylko całkowicie czarny i 10 razy mocniejszy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Taki kołpak przyklejałem średnim CA i traktowałem aktywatorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Ja ten kołpak mam przyklejony butaprenem Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Cześć. Madrian , mam taki kołpak zbyteczny. Piastę z podstawką-czyli pierwszą częścią mam wykorzystane, a kołpak z mocowaniem łopatek mogę Ci wysłać za friko. Jeśli chcesz to daj namiary adresowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Dzięki za wszelkie porady. Lech - PW. Przykleję wstępnie i sprawdzę co wyjdzie. Najwyżej odpadnie znowu. Bez tego kołpaka śmigło też będzie działać. Tylko wyglądzie traci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 BTW wygląda ładnie, ale w takim elemencie nie powinno być kleju!!! I to fabrycznie - producent odstawił manianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.