madrian Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Spotkało mnie nieszczęście. :wink: W czasie próby statycznej ciągu w motoszybowcu "Orkan" (opisywany na forum, niedługo wrzucę aktualizację postępów), coś pizło i odpadło. Myślałem, że może odpadła węglowa łopatka Graupnera od składanego śmigła "Ray". Ale okazało się, że oderwał się kołpak. Był przyklejony czymś, podejrzanie podobnym do szarego Poxipolu, tylko ciemniejsze i bardziej zielonkawe. I jakimś cudem, te 4 kropelki cementu puściły w czasie obrotów. Tzn. popękały. Czym przykleić ten kołpak? Żywica Epoksy UHU 300kg wystarczy? Mam jeszcze UHU 5 min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Czerwony kołpak Turbo firmy Pelikan? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Odradzam klejenie ze względu na obroty jakie są osiągane przez ten element i związany z klejeniem brak możliwości wyważenia. Lepiej kup sobie nowy kołpak....kosztuje parę złotych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted December 3, 2009 Author Share Posted December 3, 2009 Czerwony kołpak Turbo firmy Pelikan? Tak. Konkretnie ten. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6514 Paweł, nie sądządze, by fabrycznie był wyważany. Klejenie wyglądało, jakby ktoś kapnął 4 krople kleju, bez ładu i składu. Nie było śladów wyważania. Musiałbym kupić całą piastę - 4 dychy można inaczej zainwestować. :twisted: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Kupisz nową piastę i będzie to samo. Jeśli dziobek nie wygiął się, to możesz go przykleić. Ja tak mam przyklejone na CA i nic złego się nie dzieje. Jeśli natomiast dziobek masz pokrzywiony, to dostaniesz bicia na nim i w efekcie tak czy inaczej odleci. Kołpaki do składanych, zwłaszcza te turbo, to droga zabawa, wiem. Jakbyś zmieniał, bierz srebrne z Topmodel. Coś z tego zakresu http://www.nastik.pl/kolpaki-smigiel-skladanych-turbo-c-54_158.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Sklej dobrą żywicą 10-cio minutową i będzie w porządku,osobiście polecam Epoxilmix(coś na zasadzie poxipolu tylko całkowicie czarny i 10 razy mocniejszy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Taki kołpak przyklejałem średnim CA i traktowałem aktywatorem Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertK Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Ja ten kołpak mam przyklejony butaprenem Pozdrawiam Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lech Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Cześć. Madrian , mam taki kołpak zbyteczny. Piastę z podstawką-czyli pierwszą częścią mam wykorzystane, a kołpak z mocowaniem łopatek mogę Ci wysłać za friko. Jeśli chcesz to daj namiary adresowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted December 4, 2009 Author Share Posted December 4, 2009 Dzięki za wszelkie porady. Lech - PW. Przykleję wstępnie i sprawdzę co wyjdzie. Najwyżej odpadnie znowu. Bez tego kołpaka śmigło też będzie działać. Tylko wyglądzie traci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 BTW wygląda ładnie, ale w takim elemencie nie powinno być kleju!!! I to fabrycznie - producent odstawił manianę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.