wother Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Mam taki problem, otóz nie bardzo wiem czy wszystkie kanaly w mojej apce działaja. Podlaczam model. Kanaly na drązkach działają. Wszystkie 4. Natomiast jak podlacze np klapy lub oswietlenie to zadnym z przelaczników na aparaturze nie da sie wywolac jakiejkolwiek reakcji. Czy te pozostałe kanaly trzeba pierw wlaczyc w aparaturze ? Moj aparatura to Hitec Eclipse QPCM Link to comment Share on other sites More sharing options...
meloow Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 podłącz serwa do pozostałych kanałów ! i wtedy zobaczysz czy reagują na (drążek,przełącznik,suwak) być może masz je wyłączone lub EPA ustawione na +/- 0 a nie +/- 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
gładkilot Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Spytaj Ładziaka - kiedyś pisał, że chyba ma tą aparaturkę. Ja mam Flasha 5x (też Hiteca ) i żeby działało jak należy musisz sobie powalczyć z instrukcją ponieważ to wszystko się ustawia w opcjach ( teraz maż zapewne ostawione np klapy na wychylenia 0% no to nie działa) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
10000Hz Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 masz instrukcję??? a jesli nie to czy kumasz po angielsku??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JarekF Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 masz instrukcję??? a jesli nie to czy kumasz po angielsku??? Kolego 10000Hz, ani nie jest tematem, czy autor ma instrukcję, ani czy zna angielski ? Jeżeli nie znasz odpowiedzi "jak sprawdzić kanały w aparaturze?", to nie udzielaj takich złośliwych komentarzy. Skąd w Nas się bierze tyle złośliwości i chęci wykazania przed innymi, że jest się The Best ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wother Posted December 3, 2009 Author Share Posted December 3, 2009 Instrukcje mam... ale nic w niej nie ma na ten temat. Zauwazylem ze kanal 6 i 7 reguje na pokretla VR1 i VR2 ktore nie wiem do czego wogole slużą. Kanal piaty reaguje na przelacznik Gear. Link to comment Share on other sites More sharing options...
10000Hz Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 masz instrukcję??? a jesli nie to czy kumasz po angielsku??? Kolego 10000Hz, ani nie jest tematem, czy autor ma instrukcję, ani czy zna angielski ? Jeżeli nie znasz odpowiedzi "jak sprawdzić kanały w aparaturze?", to nie udzielaj takich złośliwych komentarzy. Skąd w Nas się bierze tyle złośliwości i chęci wykazania przed innymi, że jest się The Best ? absolutnie nie chodziło mi o żadne złosliwości ......po prostu ja mówię biegle po angielsku i jeśli byłaby potrzeba to mógłbym na stronie hiteca (jest pdf do tej aparatury ale własnie po angielsku) poczytać i podpowiedzieć (tłumaczenia całośći z braku czasu się nie podejmę) natomiast jeżeli kolega posiada takową i jest ona dla niego zrozumiała to tym lepiej , ot i cała filozofia i moja "złosliwośc" edit/ a swoją drogą nie rozumiem pobudek naprowadzających na stwierdzenia nie analityczne a zarazem skierowane do kogoś bezpodstawnie oskarżające o złosliwość kolego Kijuik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ładziak Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Spytaj Ładziaka - kiedyś pisał, że chyba ma tą aparaturkę.Od roku nie ma... za to ma sklerozę i już większość patentów pozapominał Natomiast jak podlacze np klapy lub oswietlenie to zadnym z przelaczników na aparaturze nie da sie wywolac jakiejkolwiek reakcji.Sam sobie odpowiedziałeś:Zauwazylem ze kanal 6 i 7 reguje na pokretla VR1 i VR2 ktore nie wiem do czego wogole slużą. Kanal piaty reaguje na przelacznik Gear.Pozostałe przełączniki służą do uruchamiania mikserów, D/R, faz lotu ect. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wother Posted December 3, 2009 Author Share Posted December 3, 2009 Ładziak, klapy podlaczylem pod kanal piaty i reaguja na przelacznik GEAR. Natomiast oswietlenie dalem do kanalu 7 ale nie reaguje na zaden ruch tymi pokretlami i przelacznikami. Moze poprostu jest wlaczone na stale i nie da sie jej sterowac z aparatury. Co do pokretla VR1 to jak go poprzestawiam to wychylaja mi sie lotki, cos jak trym lotek. Dziwne. Co do instrukcji to mam okrojona wersje polska i nie bardzo idzie sie w niej polapac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ładziak Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Jak pisałem, nie wiele pomogę, bo już nie pamiętam Co do instrukcji to mam okrojona wersje polska i nie bardzo idzie sie w niej polapac.A tu szukałeś?:http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=5276 - i link z drugiego posta: http://www.modelarstwo.slonko.pl/Takie_tam/I_nie_tylko/Manual.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
wother Posted December 3, 2009 Author Share Posted December 3, 2009 Ładziak, dzieki - mam te pliki na dysku. Bede rozgryzal tą aparature powolutku. Narazie były mi potrzebne w zasadzie tylko 3 kanały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin133 Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Instrukcje mam... ale nic w niej nie ma na ten temat. Zauwazylem ze kanal 6 i 7 reguje na pokretla VR1 i VR2 ktore nie wiem do czego wogole slużą. Kanal piaty reaguje na przelacznik Gear. W instrukcji napisano że: Kanał 5 - tryb samolot (ACRO) -> podwozie; tryb szybowiec (GLIDER) -> lewa lotka. Kanał 6 - tryb samolot (ACRO) -> klapa sterowana przez VR1 lub lewa lotka, klapolotka przy włączonym mikserze FLPN; tryb szybowiec (GLIDER) -> prawa klapa (4 WING) lub cała klapa (2 WING) Kanał 7 - tryb samolot (ACRO) -> kanał sterowany przez VR2; Tryb szybowiec (GLIDER) -> lewa klapa (4WING) lub kanał sterowany potencjometrem VR2 (2WING) a więc: Jeżeli masz wybrany tryb samolot (ACRO) - kanał 5 sterujesz przełącznikiem GEAR, co podłączysz -> twoja twórczość (podwozie, hak holowniczy, oświetlenie i wiele innych) przełącznik jest dwu-pozycyjny więc nie ma możliwości płynnej regulacji kanału. Ten kanał zalecałbym do sterowania oświetleniem (jeśli model nie ma podwozia) - kanał 6 - Kanał sterowany potencjometrem proporcjonalnym VR1 -> co podłączysz i co będziesz nim sterował - to Twoja wizja W przypadku kiedy włączony zostanie mikser klapolotek (FLPN) kanał ten obsługuje lewą lotkę (prawa tradycyjnie na kanale 1) - potencjometr VR1 w tej sytuacji będzie odpowiedzialny za wychylanie lotek jako klap! - dlatego piszesz że jak nim kręcisz wychylają się lotki -> włączony jest mikser FLPN w trybie ACRO lub któryś z programów w trybie GLIDER. Zalecałbym używanie tego kanału do sterowania lotką (mikser FLPN) w każdym przypadku kiedy znajduje się osobne serwo na lotkę (w trybie ACRO)! - kanał 7 - kanał proporcjonalny sterowany potencjometrem VR2 - to twoja wizja co chcesz tym kanałem w przyszłości sterować (np. hamulce). Tym kanałem zalecałbym sterowanie klap jeżeli takie występują (tryb ACRO) Tryb GLIDER analogicznie przy czym samo wybranie tego trybu oraz trypu skrzydła (2WING-> tylko lotki, tylko klapolotki, lotki i klapa sterowana jednym kanałem, 4WING-> lotki i klapy, każda powierzchnia sterowana osobnym kanałem-> 4 kanały) inaczej porządkuje kanały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.