Marek_Spy Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Mam taki model i są kłopoty z lądowaniem . Model sie niesie i jakiekolwiek podniesienie dzioba powoduje coś w rodzaju hariera i potem wali w glebę z wyskokości 0,5 m . Powoduje to notoryczne wywalanie mocowania podwozia . Podwozie jest aluminiowe . Pomyslałem ze gdyby zrobic podwozie z dobrą amortyzacja to pewnie by było wszystko OK . Model wazy ok 2,5 kg . Jakieś pomysły ? tylko sensowne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Jest przeważony na tył. Albo ponownie wyważyć albo ustawić mix do lądowania, który na minimalnym gazie będzie oddawał wysokość o ok 4%. A żeby nie było oftopa w warsztacie... Podwozie druciane- brzydkie ale spełnia swoje zadanie znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 sam nie latam silnikówkami, no oprócz małego F3P, ale słyszałem, że na Czechach i Słowacji czasem goście w dużych akrobatach miksują lotki z silnikiem, tak że w momencie zmniejszania obrotów obie lotki wychylają się w dół ileś tam stopni(powiedzmy wstępnie 25 stopni), oczywiście mikser na przełączniku, nie na stałe trochę to takie skradzione z szybowców, ale może działa :roll: zmniejsza prędkość lądowania i działa trochę jak hamulce. Ale podkreślam, tylko słyszałem, i to parę lat temu, może teraz to poszło w inną stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 mam pomixowane ale nadal to płynie jak liść , wlaczony jest tzw hamulec czyli lotki w góre. Tyle ze jak zrobić podwozie druciane ? tez o takim myslałem . A silniczek Saito 91 na wolnych spokojnych obrotach ciąnie model . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 A może wystarczy zmienić śmigło, nie wiem na jakim latasz ale 13x4W rozwiąże problem z ciągnięciem modelu na wolnych obrotach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 ma teraz 13x6 troche za szybkie . Na Saito wskazane by bylo 14x4W tyle ze nie mam . Tu chodzi o podwozie amortyzujace a nie kawal blachy z alu . Jak sie sprawuja weglowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarc Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 W mojej katanie mam śmigło Graupner CAMProp 14,5x4 i spisuje się znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 To może mniejsze wychyły steru wysokości na przełączniku do lądowania , wtedy spokojnie model reaguje na stery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.