Marek_Spy Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Mam taki model i są kłopoty z lądowaniem . Model sie niesie i jakiekolwiek podniesienie dzioba powoduje coś w rodzaju hariera i potem wali w glebę z wyskokości 0,5 m . Powoduje to notoryczne wywalanie mocowania podwozia . Podwozie jest aluminiowe . Pomyslałem ze gdyby zrobic podwozie z dobrą amortyzacja to pewnie by było wszystko OK . Model wazy ok 2,5 kg . Jakieś pomysły ? tylko sensowne:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbitlkr Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Jest przeważony na tył. Albo ponownie wyważyć albo ustawić mix do lądowania, który na minimalnym gazie będzie oddawał wysokość o ok 4%. A żeby nie było oftopa w warsztacie... Podwozie druciane- brzydkie ale spełnia swoje zadanie znakomicie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba r. Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 sam nie latam silnikówkami, no oprócz małego F3P, ale słyszałem, że na Czechach i Słowacji czasem goście w dużych akrobatach miksują lotki z silnikiem, tak że w momencie zmniejszania obrotów obie lotki wychylają się w dół ileś tam stopni(powiedzmy wstępnie 25 stopni), oczywiście mikser na przełączniku, nie na stałe trochę to takie skradzione z szybowców, ale może działa :roll: zmniejsza prędkość lądowania i działa trochę jak hamulce. Ale podkreślam, tylko słyszałem, i to parę lat temu, może teraz to poszło w inną stronę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_Spy Posted December 7, 2009 Author Share Posted December 7, 2009 mam pomixowane ale nadal to płynie jak liść , wlaczony jest tzw hamulec czyli lotki w góre. Tyle ze jak zrobić podwozie druciane ? tez o takim myslałem . A silniczek Saito 91 na wolnych spokojnych obrotach ciąnie model . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz P. Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 A może wystarczy zmienić śmigło, nie wiem na jakim latasz ale 13x4W rozwiąże problem z ciągnięciem modelu na wolnych obrotach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_Spy Posted December 7, 2009 Author Share Posted December 7, 2009 ma teraz 13x6 troche za szybkie . Na Saito wskazane by bylo 14x4W tyle ze nie mam . Tu chodzi o podwozie amortyzujace a nie kawal blachy z alu . Jak sie sprawuja weglowe ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebarc Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 W mojej katanie mam śmigło Graupner CAMProp 14,5x4 i spisuje się znakomicie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 To może mniejsze wychyły steru wysokości na przełączniku do lądowania , wtedy spokojnie model reaguje na stery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.