false Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Od dłuższego czasu przymierzałem się do tunelowej Iskry. Zniechęcony niezbyt pozytywnymi opiniami i kiepskim wyglądem Iskry z Cyber Fly, postanowiłem sam coś zmajstrować. Niestety planów żadnych nie znalazłem, dlatego jedyne co mi posłuży w konstrukcji to te rzuty i przekroje: http://www.airwar.ru/other/draw/ts11iskra.html Model ma mieć docelowo ok. 115 cm rozpiętości i ok. 130 cm długości. Konstrukcja to ażurowane wręgi ze sklejki 4mm, listewki sosnowe 4x7mm, konstrukcyjne balsowe stateczniki, żeberka planuje z balsy 3-4mm, dźwigar węglowy, kadłub i skrzydła kryte balsą 0,8mm. Początkowo planowałem pokrycie wyłącznie folią, ale wtedy kadłub i skrzydła byłyby zbyt kanciaste. Dziś wyciąłem wręgi, jutro kupuje listewki i zaczynam sklejać kadłub. Ale potrzebuje pomocy w paru kwestiach: -w jakiej wadze powinienem się zmieścić z konstrukcja o takich wymiarach? -jaki napęd zastosować? Myślałem nad: http://hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5484 do tego pakiet 4s i regulator jakieś 70A. Czy ta turbinka nie bedzie za słaba? Jeśli tak to jaka inna w rozsądnej cenie i rozmiarze obudowy ok. 70-90mm, zasilanej z 4s? Nie zależy mi na prędkości, model ma być jak najwolniejszy (mało miejsca do latania) -chowane podwozie. Na początku chciałem zastosować to od GWS bo jest małe i lekkie, ale ono jest tylko do masy max 1kg, a model wyjdzie ciężej. Następne jakie znalazłem waży prawie 100g a to już za dużo jak na taki model. Czy jest coś pośrodku? Chowane bedzie zarówno przednie jak i główne podwozie. Chciałbym żeby to było coś w rodzaju półmakiety, mniej lub bardziej szczegółowej, z checią posłucham waszych uwag na ten temat. Zastanawiam się także nad oświetleniem. Czy w i tak ciężkiej konstrukcji jest sens dodawać jeszcze wagi? Oczekuje waszych porad i uwag, śmiało rzucajcie pomysłami, model ma być zajęciem na zimę, więc chciałbym żeby wyszedł jak najlepiej. Jutro postaram się wrzucić zdjęcia pierwszych elementów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Turbinka, którą linkujesz pojawiała się na forum, ale nie mogę znaleźć :? Gdyby opis i dane były rzeatelne, to pewnie do Twoich zastosowań byłaby dobra. Ale.... jedno mnie zastanawia: zastosowany silnik, wg chińskiej nomenklatury ma stator jak zwykły dzwonek 2409-x i jego klony w różnych obudowach. Jak takie maleństwo (nawet dobrze chłodzone w turbinie) ma wytrzymać ponad 800W i jeszcze wytworzyć ponad 800g ciągu :shock: Moim zdaniem coś przesadzają, ale chętnie wysłucham opinii osoby, która takowy zestawik testowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Masz kibica ale, jak na moje oko do takiego modelu to .....sklejka za gruba a balsa na pokrycie za cienka. Nie ma co popadac w skrajnosci. Wregi zrob ze sklejki balsowo/lipowej 3mm a pokrycie skrzydel z 1,5. Inaczej to raczej kiepsko to wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Pierwsze zdjęcia, nic jeszcze nie klejone: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Pierwsze zdjęcia, nic jeszcze nie klejoneTo dobrze, bo czas pomyśleć o jakimś tunelu.Przewidziałeś powiększanie przekrojów wlotowych (ew. wylotowego), bo na makietowych proporcjach to chyba będzie ciężko zabudować turbinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Właśnie nad środkiem kadłuba najbardziej sie zastanawiam. Najprawdopodobniej utnę te obrysy wlotów od wręgi, a wloty zrobię jako całość i przykleje do kadłuba. Turbina będzie mocowana przy 5 wrędze, wylot powiększę ile się da, bo aktualnie jest dość niewielki. Nie wiem jak z mocowaniem skrzydeł, czy 6mm rurka umieszczona kilka-kilkanaście cm przed turbinką będzie miała duży wpływ na jej pracę? I wciąż nie mam pojęcia jaką turbinę zastosować, ta TP ma całkiem pochlebne opinie, ale nie ma nic podobnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zakładając użycie turbinki 70mm powinieneś mieć sumaryczną pow. wlotów podobną, albo wiekszą od pow. wlotu turbiny (temat przerabiałem w F4D i to jest trudno przeskoczyć). Czyli trzeba policzyć i sprawdzić. To jest bardzo ważne, bo tłumienie przez małe wloty jest ogromne. W tej sytuacji wylot to już drobiazg, wystarczy dziura trochę mniejsza niż fi 70mm (przekrój wylotu równy, ale najczęściej mniejszy niż prześwit turbinki - pow. całkowita odjąć pow. statora/silnika). Moim zdaniem pręt węglowy przed turbiną ma jakiś wpływ na zaburzenie przepływu, ale tym bym się nie przejmował, to może być zauważalne w idealnym tunelu. Gorzej z napędem, bo pochlebne opinie na HC wielokrotnie mnie zawiodły. TP za 20$ ma podobną moc, jak 2,5x cięższa i 5x droższa aluminiowa Lander 68 http://www.pw-rc.com/product_info.php/cPath/113/products_id/1376?osCsid=ro1fipbcb81onnbprbid9b13l5 Danym z Landera też nie ufam, ale przynajmniej doceniam, żę sugerują, żeby nie ustawiać timingu na high, bo się pewnie spali (- Weight: 242g Whole Unit With Motor; - Max Power: 800 - 880W) W każdym razie w tej chwili sprawdź sobie, jaka średnica turbinki (ze względu na możliwość przekrojów układu wlot/wylot) Ci pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galactik Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Turbinka, którą linkujesz pojawiała się na forum, ale nie mogę znaleźć To ta turbinka: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5686 Straszny pożeracz prądu PS: Ja też kibicuje PS2: A może zaopatrz sie w coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ja też oczywiście będę zaglądał moja Iskierka leży i się kurzy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Co do planów to ja co prawda "Przeglądu modelarskiego" nie czytam, ale znalazłem coś takiego RC Przegląd Modelarski 9/07 Tak jak powiedziałem ja tego nie czytam, więc nie wiem nic o tym. Po prostu znalazłem to w internecie. Może coś w tym jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Może coś w tym jest.Mi wychodzi, że tam oprócz Iskry jest gratisowo jakiś Trojan.Tylko nie T-28 Trojan, ale Trojan.JS.PYV (Engine A) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Powierzchnia wlotów wyniesie ok. 40-45ccm, niestety średnica wylotu to jakieś 5cm. Byłem praktycznie zdecydowany na ta turbinę z linku, ale jak przeglądam Hobbycity to chyba można złożyć jakiś wydajniejszy komplet, niestety 2 razy drożej, ale trudno. Wciąż szukam jakiegoś chowanego podwozia, bo ważący 150g zestaw z Hobbycity to trochę za dużo. Chyba zabiorę się za stateczniki bo ani kadłuba ani skrzydeł nie ruszę bo nie mam jeszcze pojęcia jakie wyposażenie zastosować. Aktualnie niewiele się będzie działo, bo po pierwsze zbieram fundusze, niestety okazało się że wydam wiele więcej niż sie spodziewałem, ale jak projekt już zaczęty to szkoda nie kończyć. Po drugie przez 2 tyg nie będzie mnie na modelarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Wloty spore, prawie łapią się na EDF 90mm, ale wylocik za mały. Jak nie chcesz wydawać dużo $, to możesz pomęczyć taką turbinkę z HC - EDF Ducted Fan Unit 7 Blade 3inch http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4239&Product_Name=EDF_Ducted_Fan_Unit_7_Blade_3inch ). Mam taką turbinkę, niestety bez wirnika, ale podam Ci średnice. Śednica wlotowa turbinki fi 69mm, powierzchnia 37,37cm2 Średnica zewnętrzna mocowania silnika fi 34mm (wchodzi silnik fi 31mm), powierzchnia 9,07cm2 Z tego wynika, że FSA wynosi 28,3cm2, a więc średnica wylotowa tunelu powinna mieć =<60mm. Myślę, że 50mm też dałoby radę, a i powiększenie tych 50mm o jeszcze kilka milimetrów nie powinno być na tym etapie trudne. Jaki dać silnik i jakie bedą parametry, nie potrafię powiedzieć :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TopGun Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Odgrzebuję trochę temat - jak prace nad modelem? Niedługo biorę się za latającą Iskrę i chętnie coś podpatrzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Moim zdaniem pręt węglowy przed turbiną ma jakiś wpływ na zaburzenie przepływu, ale tym bym się nie przejmował, to może być zauważalne w idealnym tunelu.Ma i to duży, powoduje podciśnienie i wzrost obrotów turbiny o jakieś 1000 rpm. Nie zanotowałem wzrostu lub spadku prądu ale wydaje się, że nie jest to zjawisko korzystne...coś jak przytkany odkurzacz... mój pręt 4mm około 10cm od wlotu... dodam - kanał 90 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Niestety model został odłożony z powodu totalnego braku funduszy, później jakoś były inne i zapomniałem całkiem o Iskierce. Ale zaraz po sesji koniecznie projekt rusza od nowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TopGun Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Super! Zatem czekam ze zniecierpliwieniem na wznowienie prac Myślę, że niedługo i ja dołączę do Ciebie z takim projektem, więc przyznam, że z chęcią poobserwuję. Pozwolę sobie zapytać - co Cię dokładnie przystawiło? Edit: Przy okazji - przy swojej Iskrze będę również wykonywał chowane podwozie, które będzie specjalnie zaprojektowane pod ów model. Będzie ono chowało się z odpowiednim tempem, a przednia goleń będzie oczywiście skrętna. Całość będzie składać się się z części elektronicznych i mechanicznych (a więc brak pneumatyki). Śmigaj kolego z projektem, to myślę, że wspólnymi siłami dojdziemy do celu i będziemy mogli sobie też nieco pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 A że tak zapytam, jakich rozmiarów ma być Twoja Iskra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TopGun Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Myślałem nad przybliżoną rozmiarami do tej Twojej. Jaką skalę zastosowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Szczerze mówiąc skali nie liczyłem, wydrukowałem rzuty i powiększyłem ileśtam razy na ksero, i wyszły mniej więcej takie rysunki. Teraz bardziej się zastanawiam czy zamiast na ksero, nie rozrysować tych wręg a CADzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.