Wieczu Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 fajne cacko odnosze dziwne wrazenie ze statecznik pionowy jest krzywo wklejony czy to moze poprostu wina zdjecia. ja dorobilbym jeszcze jakas fajna maske silnika ala'Pitts Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Chyba wina zdjęcia bo model jest też nie prostopadle położony. A mi wydaje się, że masz małe stery wysokości ,ale może to też kwestia perspektywy. No i w końcu pokaż jak to lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 niech sie bardziej doswiadczeni niz ja wypowiedza ale czy robienie 2plata bez kierunku ma sens?? mam 2 niewielkie depronowe 2platy bez profilu i moimi bez kierunku o zakrecie praktycznie nie ma mowy. moze z profilem da sie zakrecic. w 1placie owszem da sie latac bez kierunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 potwierdzam ze 2-plat bez kierunku to nieporozumienie, w sumie niewiem czemu sie tak dzieje ale latanie wymusza duza ingerencje tym sterem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemomokry Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Więc tak: Statecznik pionowy jest prosto to tylko na zdjęciu tak widać. Mam jeszcze inne zdjęcie i widać na nim jakby statecznik poziomy leżał jednym bokiem na ziemi. To dopiero śmiesznie wygląda. Ster wysokości ma 35 cm szerokości to mało :?: Wielkość dobrze widać na zdjęciu gdzie są wszystkie części osobno. Co do lotu to w czwartek przyjdzie silnik i dopiero bede wiedział gdzie zrobić półke pod lipolka. Myśle że jak nie bedzie wiało to w niedziele powinien być oblot.Wczoraj wyciełem tą brakującą górną część kadłuba i zrobiłem wręge do montażu silnika więc do końca zostało tylko wlkeić tą półke na lipola i zrobić klapke do wyciągania aku. A i powiedzcie o tym sterze kierunku. Potrzebny czy niekoniecznie? Na symulatorze latam bez SK (ale jak wiadomo symulator to tylko namiastka tego co sie dzieje w rzeczywistości z modelem). Jak kiedyś zrobiłem model ze SK to nie mogłem tym latać. Jakoś dziwnie. Ja do skrętu i tak zawsze kłade model bokiem za pomocą lotek i podciągam wysokością. Więc może da rade. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Ja do skrętu i tak zawsze kłade model bokiem za pomocą lotek i podciągam wysokością. Więc może da rade. Co o tym myślicie? mysle ze skrecisz ale moj 2-plat przy takim manewrze wyrywa ostro do gory chyba ze postawisz lotkami skrzydla w pion, ale to malo komfortowe latanie, pozatym nie wyobrazam sobie startu z ziemi bez kierunku, bo moment zasmiglowy skreci ci model w lewo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Ja miałem depronowego mesia ze wzniosem. Nauczyłem się nim latać na hali i później zredukowałem wznios do zera i dorobiłem lotki. Nie byłem przyzwyczajony do używania kierunku kiedy ma się lotki i rzeczywiście nie da się skręcać. Model chciał robić żyletkę :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemomokry Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 No i oblotu nie będzie w niedziele :evil: . Powód: Poczta Polska priorytet z moim silnikiem dostarcza już 3 dni. Dzisiaj powiedzieli że też nie dotarł. Pracuje tam i coraz bardziej mnie zaskakują. Warszawa - Gorzów i 3 dni im za mało. Przecież to szok. Ale im sie oberwie już ja tego dopilnuje :twisted: A co do SK to już zrobiłem na wszelki wypadek kanał na popychacz jak sterowanie samymi lotkami okaże sie do :ass: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemomokry Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 No i model w końcu został skończony. Ostatecznie wygląda tak: No i oczywiście odbył sie oblot. Pakiet 3s śmigło 8X6. Skręt bez żadnych problemów(identycznie jak w jednopłacie) Start z ziemi na 3/4 gazu. Są też 2 rzeczy do poprawienia: 1: Model przy daniu gazu na max wyrywa w góre. Zmieniłem śmigło na 8X4. Jak sie aku naładuje to sprawdze czy pomogło. Jak nie to przesune aku bardziej na przód. 2: W modelu płaty opadają. I tu pytanie czy to przeszkadza i jak najłatwiej poprawić? Olinkować? Zdjęcie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Przy jednopłacie model po dodaniu gazu pewnie by wyrywał w górę. Przykro mi że to wykrakałem , ale taki profil wiec i takie objawy. Daj skłon silnika mocniej w dół ,może pomoże. olinowanie na pewno pomoże o ile pomyślisz jak to zrobić (albo podpatrzysz jak to robią inni) Samolot ładnie wygląda i szkoda że nie odpłaca pięknym lotem. Moim zdaniem pomyśl nad nowymi skrzydłami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemomokry Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Objaw rwania w góre załatwiony Dałem pakiet bliżej to pierwsze a drugie to z tej radochy że gotowy to nie zauważyłem że SW był niewytrymowany i uniesiony do góry. Poprawiłem i objawy ustały A zresztą zobaczcie sami: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 No poprawiło się o 80% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Rzeczywiście, przed wyregulowaniem latał trochę niebezpiecznie drapieżnie . A później... Niezła sprawa! Zakładam, że model daje dużo frajdy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemomokry Opublikowano 17 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Lata sie dobrze. Problemem jest masa i ułożenie pakietu. Masa modelu uniemożliwia zastosowanie pakietu 2s bo silnik nie daje rady. Musze jeszcze przesunąć pakiet z 2-3 cm do przodu bo podczas szybowania zadziera do góry. Model daje dużo frajdy. Pierwsze to rozmiar. Narazie to największy model jaki miałem. A drugie to zwiększyłem wychylenia sterów i model ładnie robi pętle i beczki bez utraty wysokości Teraz musze dokupić drugi odbiornik i regiel do Tracteur-a (zostały zabrane do Ranger-a). Bede miał wtedy 2 dobrze latające modele. Jak bede chciał polatać na spokojnie i nisko to pakiet 2s i Tracteur, a jak szybciej i wyżej to 3s i Ranger. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.