Skocz do zawartości

RAY C2830/15 zastosowanie.

Irek M

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w swoich elektrykach używam RAY-e i jak dotąd problemów z nimi nie miałem. nigdy ciągu nie mierzyłem ale w RAY CD2830/09 latałem extra 300 około 300-350g ważyła i czuć było że ma aż nadmiar mocy aby ciągnąć pionowo w górę i to tylko na dwóch cellach w pakiecie. teraz mam go w kombacie (też coś około 350g) i jak kiedyś od kolegi pakiet 11v pożyczyłem to ten silnik po prostu wył i ciągu miał na pewno ponad 700g na śmigle 10x6 (zawsze na takim latam).

Więc tak mysle że jak na samolot z linku na 11v będzie pasował ten silniczek.

Opublikowano

Pasował będzie jak najbardziej - wymiarami ;D Martwi mnie to, że max waga modelu to jakieś 500g ,a mój będzie miał 700g. Na zwykłym dzwonku smigałem sobie modelem prawie 900g ten za to ma aż 210W ale przy obrotach prawie o poowe mniejszych.

Opublikowano

Wielkością odpowiada, mocą też. Ale dyskwalifikują go obroty. Patrzę na zdjęcie modelu i widzę, że nie wejdzie większe śmigło niz zaleca producent. A na 8 - calowym śmigle, to uzyskasz maksymalnie 400g ciągu.

Zakładam 3 celowy pakiet, ale gdybyś miał 4 lub 5-celowy... wtedy powinno być ok.

ps

Silnika nie miałem, więc nie wiem czy dane katalogowe są prawdziwe.

Opublikowano

Śmigło wchodzi 9calowe czyli OK. Mnie też zastanawiało czemu model raczej o kształtach szybszego niż wolnego - posiada silnik o stosunkowo małej kV z raczej małym śmigłem. Dziś zrobię próby na "dzwonku" i EMAX .

Opublikowano

Cześć, czy pamietasz mojego trzypłatowca z depronu tam własnie był ten silnik, duże śmigło i umiarkowane obroty(2S LiPo) to dla slowflyera najlepsze rozwiazanie, a doskonale wiesz że moje modele zawsze są cięższe niż zaplanowałem, a modelik wyrywał z reki pionowo do góry.Pozdro MC :D

Opublikowano

No niestety zrezygnowałem z tego silnika - bałem sie tych małych obrotów...Włożyłem EMAX 2822 ze smigłem 9' i tak już zostanie. Przy drągu na maxa wydaje mi się, iż ciąg jest większy niż masa modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.